2012 РІК: ОГЛЯД НОВОВВЕДЕНЬ

ВОЛОДИМИР МАРЧЕНКО,
приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу, шеф-редактор науково-практичного журналу «Мала енциклопедія нотаріуса», член Академії нотаріату України
2012 РІК: ОГЛЯД НОВОВВЕДЕНЬ
ШАНОВНІ КОЛЕГИ!
Ось і закінчився звітний податковий 2011 рік, і розпочався новий. Саме час відзвітуватися за наслідками роботи в минулому році і плідно працювати далі.
Новий податковий 2012 рік нас зустрів новою формою податкової декларації, яку Мінфін уніфікував для всіх випадків її подання фізичними особами. Для нас, нотаріусів, як ми Вас раніше інформували, в ній відведено декілька рядків у розділі IV. Про це на с. 201–202.
Крім того, сьогодні ми нагадаємо про новації в оподаткуванні, якими нас зустрів 2012 рік.
ДЕКЛАРАЦІЯ З ДОХОДІВ ДЛЯ НОТАРІУСА — ЗА 2012 РІК ОНОВЛЕНА ФОРМА
Згідно з п. 178.4 ст. 178 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК) нотаріуси щорічно подають податкову декларацію за результатами звітного року відповідно до розділу IV ПК у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб. Про це ми писали в публікації «Оподаткування доходів приватних нотаріусів. Підсумки 2011 року за новими правилами» (МЕН, 2011, № 6, с. 47–50).
Тоді ми вказували на проект цього звіту і радили не поспішати з поданням декларації. Сьогодні повідомляємо Вам, що Мінфін своїм наказом від 07.11.2011 р. № 1395 затвердив податкову декларацію про майновий стан і доходи та Інст¬рукцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі — Інструкція № 1395).
Ця декларація уніфікована для всіх випадків її подання фізичними особами. Вона складається з 10 розділів, що подаються на двох двосторонніх аркушах формату А4, та 9 додатків до декларації, які подаються на одно- та двосторонніх аркушах формату А4 та містять розрахунки окремих видів доходів (витрат). Додатки до декларації є складовою частиною декларації і без декларації не дійсні. Однак додатки слід заповнювати та подавати виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках.
Розділи I–VI декларації та додатки до декларації (крім додатка 9) заповнюють усі платники податку за наявності даних для їх заповнення. А ось розділи VII–X декларації та додаток 9 до декларації заповнюють лише окремі категорії громадян, які відповідно до закону зобов’язані відображати в декларації відомості про доходи, майновий стан, витрати, зобов’язання фінансового характеру, інформацію щодо зазначених відомостей членів сім’ї у випадках та обсягах, визначених законом.
Для нас, нотаріусів, як ми Вас раніше інфор¬мували, у декларації відведено чотири рядки (04–07) розділу IV «Доходи, отримані фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність».
Підпунктом 4.1 Інструкції № 1395 передбачено, що у розділі IV декларації відображається остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, розмір якого визначається згідно зі ст. 178 ПК.
У таблиці нижче наведемо порядок заповнення рядків згідно з нормами Інструкції № 1395.

Володимир МАРЧЕНКО отримати повну версію статті