23 Жовтня 2009

Порядок здійснення розрахунків при продажу нерезиденту корпоративних прав

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 21.09.2009 р. N 23-014/3432
Українському бухгалтерському журналу «БАЛАНС»

Розглянувши Ваш лист щодо порядку здійснення іноземних інвестицій в Україну, повідомляємо наступне.
Відповідно до статті 1 Закону України «Про режим іноземного інвестування» іноземні інвестори — це суб’єкти, які провадять інвестиційну діяльність на території України, у тому числі фізичні особи — іноземці, які не мають постійного місця проживання на території України і не обмежені у дієздатності.
Основні засади здійснення іноземних інвестицій в Україну в грошовій формі визначає Положення про порядок іноземного інвестування в Україну1 (далі — Положення).
____________
1 Затверджене постановою Правління Національного банку України від 10.08.2005 р. N 280, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 29.08.2005 р. N 937/11227 (зі змінами).
Для цілей регулювання Положення іноземні інвестиції поділяються на прямі інвестиції, портфельні інвестиції та розміщення інвестиційного вкладу.
Відповідно до пункту 1.1 глави 1 Положення пряма інвестиція — це операція, яка передбачає придбання об’єктів нерухомого та рухомого майна та пов’язаних з ним майнових прав, а також внесення коштів і майна до статутного фонду (статутного капіталу) юридичної особи в обмін на корпоративні права, емітовані цією юридичною особою, а портфельна інвестиція — це операція, яка передбачає придбання цінних паперів, їх похідних та інших фінансових активів за кошти на фондовому ринку.
Тобто операція щодо придбання іноземним інвестором частки статутного капіталу резидента — юридичної особи в залежності від організаційно-правової форми цієї юридичної особи (акціонерне товариство, товариство з обмеженою відповідальністю тощо) та порядку здійснення зазначеної операції (наприклад, на первинному або вторинному фондовому ринку) може належати як до прямої інвестиції, так і портфельної.
Наприклад, операція щодо внесення іноземним інвестором коштів до статутного капіталу резидента в обмін на емітовані ним акції або щодо придбання іноземним інвестором у продавця-резидента частки статутного капіталу резидента — товариства з обмеженою відповідальністю є прямою інвестицією. При цьому операція з придбання іноземним інвестором акцій українського підприємства у інших резидентів на вторинному фондовому ринку України належатиме до портфельної інвестиції.
Безпосередній порядок здійснення грошових розрахунків (у т. ч. в іноземній валюті) за об’єкт іноземного інвестування визначається главою 2 Положення в залежності від виду інвестицій (пряма або портфельна).
Щодо поширення режиму ліцензування, визначеного Декретом Кабінету Міністрів України від 19.02.93 р. N 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю», на такі операції, то додатково звертаємо увагу, що відповідно до пункту 2.5 глави 2 Положення іноземний інвестор має право перерахувати іноземну валюту з інвестиційного рахунка на поточний рахунок резидента для розрахунків за об’єкт інвестування без індивідуальної ліцензії Національного банку України на використання іноземної валюти на території України як засобу платежу.

Директор Департаменту
зовнішньоекономічних відносин
С. Круглик

* * *
УКРАЇНСЬКИЙ БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ЖУРНАЛ «БАЛАНС»
ЛИСТ

Департаменту валютного регулювання
Національного банку України

До редакції українського бухгалтерського видання «БАЛАНС» від платників податків із різних регіонів України надходять запитання щодо порядку здійснення розрахунків при продажу нерезидентам часток у статутних капіталах діючих українських підприємств (товариств з обмеженою відповідальністю).
Редакція видання «БАЛАНС» звертається із проханням надати роз’яснення щодо порядку здійснення розрахунків при продажу нерезидентам часток у статутних капіталах діючих товариств з обмеженою відповідальністю для однакового розуміння усіма зацікавленими платниками податків та фахівцями банківських установ і покращення порозуміння та партнерських взаємовідносин між ними.
Суть питання
Іноземні інвестори — це особи, які провадять інвестиційну діяльність на території України (у тому числі фізичні особи — іноземці, які не мають постійного місця проживання в Україні та не обмежені у дієздатності). Цінності, які іноземні інвестори вкладають в об’єкти інвестиційної діяльності на Україні з метою отримання прибутку, вважаються іноземною інвестицією. Однією з форм здійснення іноземних інвестицій є придбання частки діючих українських підприємств (ст. 1 та 3 Закону України від 19.03.96 р. N 93/96-ВР «Про режим іноземного інвестування», п. 1.1 Положення про порядок іноземного інвестування в Україну, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 10.08.2005 р. N 280).
Чи вважається прямою інвестицією операція із придбання нерезидентом — фізичною особою корпоративних прав шляхом купівлі в резидента — фізичної особи частки у статутному капіталі діючого українського підприємства?
Якщо так, то чи може іноземний інвестор (покупець) розраховуватись іноземною валютою із продавцем-резидентом у такі способи:
• шляхом перерахування іноземної валюти одразу на поточний рахунок резидента, відкритий в українському банку в іноземній валюті;
• шляхом перерахування іноземної валюти спочатку на свій інвестиційний рахунок, відкритий в українському банку в іноземній валюті, а вже з нього — на поточний рахунок резидента, відкритий в українському банку в іноземній валюті;
• шляхом ввезення готівкової іноземної валюти до України згідно з чинним законодавством і зарахування її на поточний рахунок нерезидента, відкритий в українському банку в іноземній валюті, з якого іноземна валюта зараховується на інвестиційний рахунок нерезидента, відкритий в українському банку в іноземній валюті, а вже з нього — на поточний рахунок резидента, відкритий в українському банку в іноземній валюті?
Заздалегідь вдячні за відповідь,

Головний редактор журналу
«БАЛАНС»
І. Шевченко

© Інформаційно-аналітичний центр «ЛІГА», 1991 — 2009
© ТОВ «ЛІГА ЗАКОН», 2007 — 2009

отримати