05 Вересня 2008

  Лист Держкомпідприємництва від 29.07.2008 р. N 7372

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

ЛИСТ

від 29.07.2008 р. N 7372

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист в. о. голови Представництва Держкомпідприємництва в Рівненській області від … та повідомляє.

Щодо завірення в установленому порядку копії свідоцтва про власність або копії договору оренди для одержання дозволу відповідного органу державного пожежного нагляду.

Згідно з пунктом 3 Порядку видачі органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.02.2001 N 150, для одержання дозволу власник (орендар) подає до відповідного органу державного пожежного нагляду заяву за формою згідно з додатком 1, матеріали оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об’єкта чи приміщення, завірену в установленому порядку копію свідоцтва про власність або копію договору оренди.
Згідно з узгодженою позицією органів державного пожежного нагляду та Держкомпідприємництва для одержання дозволу копія свідоцтва про власність або копія договору оренди може бути завірена у такий спосіб:
- власною печаткою та підписом (підпис необов’язково) суб’єкта господарювання;
- відповідним органом державного пожежного нагляду, звіривши її з оригіналами відповідних документів.
Крім того, відповідно до положень статті 1 Закону України «Про нотаріат» нотаріат в Україні — це система органів і посадових осіб, на які покладено обов’язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені цим Законом, з метою надання їм юридичної вірогідності.
Документи, оформлені державними і приватними нотаріусами, мають однакову юридичну силу.
Відповідно до положень статей 34 та 37 Закону України «Про нотаріат» засвідчення вірності копій документів і виписок з них здійснюється у державних нотаріальних конторах; у населених пунктах, де немає нотаріусів, — посадовими особами виконавчих комітетів сільських, селищних, міських Рад народних депутатів.
Щодо обов’язковості витребування відповідальними за формування дозвільних справ особами органів МНС копій свідоцтва про державну реєстрацію юридичних або фізичних осіб.
Відповідно до положень частини четвертої статті 4 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» (далі — Закон) суб’єкт господарювання має право вибору способу отримання документів дозвільного характеру: безпосередньо за зверненням у відповідні місцеві дозвільні органи, представники яких здійснюють прийом суб’єктів господарювання в одному приміщенні; або за зверненням до адміністратора.
Згідно з частинами першою та другою статті 7 Закону суб’єкт господарювання або уповноважена ним особа подає адміністратору заяву, форма якої затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням уповноваженого органу та за погодженням з дозвільними органами.
До заяви додається, серед іншого, копія свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта господарювання.
Разом з тим, відповідно до положень статті 5 Закону, основними завданнями адміністратора є зокрема прийняття від суб’єкта господарювання документів, необхідних для одержання документів дозвільного характеру, їх реєстрація та подання документів (їх копій) відповідним місцевим дозвільним органам, забезпечення взаємодії місцевих дозвільних органів та документообігу.
Згідно з частиною сьомою статті 7 Закону копії заяви та документів, що додаються до неї, засвідчені підписом адміністратора, у день реєстрації заяви або наступного робочого дня передаються до відповідних місцевих дозвільних органів.
Враховуючи викладене, Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», який визначає правові та організаційні засади функціонування дозвільної системи у сфері господарської діяльності і встановлює порядок діяльності дозвільних органів, уповноважених видавати документи дозвільного характеру, та адміністраторів, встановлено необхідність додання до заяви про отримання документа дозвільного характеру, зокрема копії свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта господарювання.

В. о. Голови А. О. Гота

отримати