12 Травня 2008

НАУКОВО-ПРАВОВИЙ ВИСНОВОК про наслідки видачі нотаріусом дубліката документа

Експерт: Олег ПЕЧЕНИЙ

Олег ПЕЧЕНИЙ,
кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільного права
Національної юридичної академії України ім. Я. Мудрого, м. Харків

НАУКОВО-ПРАВОВИЙ ВИСНОВОК
про наслідки видачі нотаріусом дубліката документа

Чинне законодавство України відносить до компетенції нотаріусів вчинення такої нотаріальної дії, як видача дублікатів документів, що зберігаються в нотаріальному архіві, у справах державної нотаріальної контори чи приватного нотаріуса (п. 6 ч. 1 ст. 34, статті 35, 36, 53 Закону України № 3425-ХІІ від 2 вересня 1993 р. «Про нотаріат»).
Відповідно до п. 29 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України № 20/5 від 3 березня 2004 р. та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 3 березня 2004 р. за № 283/8882, в разі втрати документа, посвідченого або виданого нотаріусом, за письмовою заявою осіб, за дорученням яких або щодо яких вчинялася нотаріальна дія (сторони за договором, довіритель чи повірена особа за довіреністю, спадкоємці, вказані в заповіті тощо) державним нотаріусом державного нотаріального архіву видається дублікат утраченого документа. До передачі в архів примірників документів, посвідчених або виданих нотаріусом, дублікат утраченого документа видається нотаріусом за місцем його зберігання. На дублікаті документа робиться відмітка про те, що він має силу оригіналу, і вчиняється посвідчувальний напис, а на примірнику документа, який зберігається в справах державної нотаріальної контори чи приватного нотаріуса, робиться відмітка про видачу дубліката. Дублікати втрачених довіреностей підлягають обов’язковій реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей.
При цьому під втратою примірника оригінала документа, замість якого видається дублікат, розуміється його втрата в юридичному розумінні, тобто без можливості поновлення. До втрати відноситься знищення, псування документа, викрадення іншими особами, загублення тощо. Втрата примірника оригінала документа означає втрату цим примірником юридичної чинності. Такий висновок підтверджується аналізом актів чинного законодавства України, що регулює обіг документів різного роду. Наприклад, паспортів громадянина України. У разі знайдення паспорта після отримання нового, особа повинна здати знайдений паспорт до підрозділу органів внутрішніх справ, де оформлювався новий паспорт, про що вона попереджається (п. 29 Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженого наказом МВС України від 15 червня 2006 р. № 600, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 7 липня 2006 р. за № 804/12678). При цьому погашаються, вважаються недійсними та знищуються паспорти, замість яких видані нові (п. 40 Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України).
Таким чином наведене дає підстави для висновку, що видача нотаріусом замість втраченого дубліката документа має наслідком втрату юридичної чинності примірником оригіналу документа (дублікат якого виданий нотаріусом) без можливості її поновлення.

Кандидат юридичних наук, доцент кафедри
цивільного права Національної юридичної
академії України імені Ярослава Мудрого О. П. Печений