28 Січня 2014 Питання:

Чи потрібно обов’язково витребовувати від продавця новий технічний паспорт на нерухоме майно при посвідченні цивільно-правових угод?

Відповідь:

Законодавство, що діє на цей час, не вимагає обов’язкового подання нотаріусу технічного паспорта на нерухоме майно у разі вчинення правочинів щодо відчуження цього майна. Але нотаріус, виконуючи вимоги ст. 5 Закону України «Про нотаріат», повинен сприяти громадянам, підприємствам, установам і організаціям у здійсненні їх прав та захисті законних інтересів, роз’яснювати права і обов’язки, попереджати про наслідки вчинюваних нотаріальних дій для того, щоб юридична необізнаність не могла їм зашкодити.
Отже, нотаріус повинен роз’яснити набувачу за договором відчуження нерухомого майна правові наслідки укладання договору відчуження у разі наявності самовільних прибудов, перебудов або перепланувань, а саме — зміст ст. 376 ЦК України, і повідомити, що наявність самовільного будівництва на території об’єкта, що набувається у власність, може привести до нікчемності правочину.
Водночас Закон України «Про нотаріат» (ст. 46) надає право нотаріусу витребовувати будь-які відомості та документи, які, на його погляд, можуть стосуватися нотаріальної дії, що вчинюється. В зв’язку з цим, якщо у нотаріуса є підстави вважати, що опис об’єкта нерухомого майна, що міститься в правовстановлювальному документі, не відповідає дійсності, то нотаріус вправі вимагати надання технічного паспорта на відчужуване нерухоме майно з актуальним описом об’єкта.
До того ж можна рекомендувати нотаріусам внести до тексту договору відчуження пункт про те, що сторони свідчать, що у відчужуваному об’єкті нерухомого майна перебудувань чи пере­планувань або реконструкції не проводилося.

Експерт: Марченко Володимир