08 Травня 2012 Питання:

Чи можна посвідчити довіреність від двох осіб одночасно?

Відповідь:

Після набрання чинності ЦК України 2003 р. з незрозумілих причин питання щодо можливості посвідчення довіреності від двох осіб одночасно стало дискусійним. Але до цього часу (за ЦК України 1963 р.) у нотаріальній практиці доволі часто зустрічались довіреності від декількох осіб (наприклад, на приватизацію квартири співвласниками; розпорядження майном від імені декількох співвласників тощо). При цьому зміст ст. 64 ЦК України 1963 р. щодо поняття довіреності, за якою, нагадаю, «довіреністю ви¬знається письмове уповноваження, яке видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами», по своїй суті майже не відрізняється від змісту ч. 3 ст. 244 ЦК України 2003 р., відповідно до якої «довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами». Що змінилось? З’явилася проблема не юридична, а з’явилась проблема технічна. А саме постало питання, яким чином довіреність від декількох осіб зареєструвати в Реєстрі довіреностей?
Для отримання відповіді на питання, чи може мати місце одна довіреність одночасно від декількох осіб, необхідно проаналізувати природу довіреності. Довіреність — це односторонній правочин, а згідно з ч. 3 ст. 202 ЦК України одностороннім правочином є дія однієї сторони, яка може бути представлена однією або кількома особами. Разом з тим, можливість вчинення односторонніх правочинів двома та більше особами визначена також в ч. 1 ст. 58 Закону України «Про нотаріат», згідно з якою нотаріуси мають право посвідчувати довіреності, складені від імені однієї або кількох осіб, на ім’я однієї особи або кількох осіб.
На мою думку, дискусія щодо можливості посвідчення довіреності від двох осіб має зникнути після набрання чинності Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами Украї¬ни, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 р. № 296/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.02.2012 р. за № 282/20595 (далі — Порядок). Згідно з пп. 2.2 п. 2 глави 4 розділу ІІ Порядку довіреність від імені кількох осіб може бути посвідчена на вчинення юридичних дій для досягнення спільної мети.
Таким чином, якщо мова йде про представництво співвласників спільного майна або учасників якогось одного підприємства чи об’єднання для досягнення ними спільної мети, то є доцільним складання однієї довіреності від імені всіх співвласників.
Наприклад, якщо транспортний засіб належить декільком особам, є доцільним посвідчення однієї довіреності на продаж транспортного засобу всіма співвласниками. До примірників таких довіреностей за бажанням можна долучати копії документів, що підтверджують необхідність складання такої довіреності для досягнення спільної мети довірителів, наприклад, свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу з відміткою (власність двох осіб — спадщина тощо), свідоцт¬ва про право на спадщину на спільне майно, право¬встановлюючі документи на земельну ділянку, довідку з ЖЕКу про реєстрацію довірителів за однією адресою (для складання довіреності на приватизацію квартири) тощо.
Але з метою виключення в майбутньому конфлікту між довірителями або між довірителями та нотаріусом доцільно в довіреності зазначати порядок скасування довіреності. Враховуючи, що згідно з п. 2 ч. 1 ст. 248 ЦК України представництво за довіреністю припиняється у зв’язку із скасуванням довіреності особою, яка її видала, тому, на мою думку, незалежно від кількості осіб, які видали довіреність вона припиняє свою дію за заявою одного із довірителів. Таким чином, в довіреності доцільно зазначати текст такого змісту «нам, довірителям, нотаріусом роз’яснено зміст п. 2 ч. 1 ст. 248 ЦК України щодо припинення довіреності за заявою одного з довірителів».
В ухвалі Верховного Суду України від 17.12.2008 р. зазначається, що скасування довіреності має юридичне значення для представника та третіх осіб лише в тому випадку, якщо вони були повідомлені про це.
Саме тому докази вручення представникові та третім особам повідомлення про скасування довіреності мають визначальне значення при вирішенні спорів щодо дійсності правочинів, вчинених представником після скасування довіреності. Тому доцільно при скасуванні довіреності від декількох осіб вчиняти передачу заяви не тільки представнику(ам) та третім особам, а також іншим довірителям, які не подавали заяву про скасування.
Щодо реєстрації довіреності від імені двох осіб, то це питання також має рішення. Реєструється довіреність на довірителя, який зазначений в довіреності першим, а інші довірителі зазначаються в полі «додаткова інформація». Якщо нотаріусу при перевірці дійсності довіреності від декількох осіб необхідно отримати інформацію із зазначенням у витягу довірителів, то в пошукове поле доцільно вносити серію та номер бланка, на якому викладено довіреність та обирати тип витягу — Повний витяг з Єдиного реєстру довіреностей. В такому випадку у вказаному витягу буде зазначена вся інформація про довіреність, в тому числі й про кількість довірителів. Якщо ж нотаріусу необхідно дізнатись лише, чи не скасована довіреність, то достатньо сформувати Скорочений витяг з Єдиного реєстру довіреностей, в якому буде зазначена інформація щодо дійсності довіреності, але інформації щодо довірителів Скорочений витяг з Єдиного реєстру довіреностей не передбачає.

Експерт: Марченко Володимир