25 Січня 2012 Питання:

Нотаріусом була відкрита спадкова справа на підставі заяви про прийняття спадщини, що надійшла від спадкоємця 4 черги. Однак при подачі заяви у нього було відсутнє свідоцтво про смерть спадкодавця. Після закінчення шестимісячного строку свідоцтво про смерть було надане, та нотаріус з’ясував, що виникла помилка в даті смерті спадкодавця. Після внесення змін у Спадковий реєстр було встановлено, що в іншій нотаріальній конторі була відкрита спадкова справа щодо майна цього померлого та на наступний день після закінчення шестимісячного строку для прийняття спадщини видане свідоцтво про право на спадщину спадкоємцю 5 черги. У зв’язку з цією ситуацією виникає ряд питань: чи має право нотаріус заводити спадкову справу без надання свідоцтва про смерть спадкодавця? що робити нотаріусу у випадку, якщо у спадкоємця відсутнє свідоцтво про смерть, але він бажає подати заяву про прийняття спадщини? яким чином нотаріус має впевнитись, що спадкова справа не була заведена іншим нотаріуcом? що робити, якщо після внесення виправлень у дані про особу спадкодавця або час його смерті буде встановлено, що спадкова справа заведена іншим нотаріусом? Хто повинен вести провадження по спадковій справі: нотаріус, який перший відкрив спадкову справу, але зробив помилку у відомостях про померлого, або нотаріус, який відкрив другу спадкову справу і правильно зазначив усі реквізити в Спадковому реєстрі? чи не були порушені нотаріусом, який видав свідоцтво про право на спадщину, порядок та строки видачі свідоцтва про право на спадщину? чи можна внести зміни у видане свідоцтво про право на спадщину на підставі ст. 1300 Цивільного кодексу України (далі — ЦК України)?

Відповідь:

А. Свідоцтво про смерть спадкодавця може бути відсутнім у спадкоємця з різних причин, але, як підказує практика, частіше всього це свідчить про погані взаємовідносини між спадкоємцями або ж про те, що спадкоємець не брав участі у похованні. Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України не встановлює вимоги обов’язкового надання спадкоємцем свідоцтва про смерть при подачі заяви про прийняття спадщини. Найкращим варіантом є ситуація, за якої строки для подання заяви про прийняття спадщини дають можливість нотаріусу надіслати письмовий запит до відповідного органу РАЦС про направлення на адресу нотаріуса копії актового запису про смерть спадкодавця та повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо відповідного актового запису. Після отримання цієї інформації спадкоємець подає заяву про прийняття спадщини і починається провадження по спадковій справі.
Однак якщо залишок строку для подачі заяви про прийняття спадщини не дозволяє спадкоємцеві чекати відповіді з органів РАЦС, він має право подати заяву про прийняття спадщини, на підставі якої нотаріус заводить спадкову справу.
Перед заведенням спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної такої ж спадкової справи. У разі підтвердження цього факту нотаріус відмовляє у прийнятті, рекомендуючи спадкоємцеві подати заяву за місцезнаходженням цієї справи, а в разі потреби вимагає цю справу для подальшого провадження.
Слід звернути увагу, що заяви, на підставі яких нотаріус заводить спадкову справу, підлягають обліку в Книзі обліку і реєстрації спадкових справ у день надходження. Однак дані свідоцтва про смерть мають важливе значення, так як вони підтверджують факт смерті громадянина, містять повну і правильну інформацію про прізвище, ім’я, по батькові померлого, дату смерті (перевіряється час відкриття спадщини), тому нотаріус негайно, в день відкриття спадкової справи, направляє письмовий запит до відповідного органу реєстрацій актів цивільного стану про надання копії актового запису про смерть спадкодавця та витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо відповідного актового запису.
Після отримання документів з органів РАЦС, що підтверджують факт смерті спадкодавця, нотаріус перевіряє правильність внесеної інформації в Книзі обліку і реєстрації спадкових справ, Алфавітній книзі обліку спадкових справ і в Спадковому реєстрі.
У випадку виявлення помилки (наприклад, у прізвищі, в даті смерті) нотаріус вносить виправлення в Книгу обліку і реєстрації спадкових справ та Алфавітну книгу обліку спадкових справ, а потім — до Спадкового реєстру. Після внесення виправлень до Спадкового реєстру рекомендуємо нотаріусам повторно перевірити інформацію про відкриті спадкові справи згідно з даними Спадкового реєстру, щоб уникнути дублювання спадкових справ у різних нотаріусів.
Якщо при повторній перевірці буде встановлено, що спадкова справа була раніше відкрита іншим нотаріусом, повторно відрита спадкова справа підлягає передачі нотаріусу, до компетенції якого входить ведення цієї спадкової справи.
Б. Передача заведеної нотаріусом спадкової справи іншому нотаріусу за належністю здійснюється в такому порядку:
документи, що знаходяться у спадковій справі, підшиваються;
складається внутрішній опис документів спадкової справи;
виготовляється копія спадкової справи, в тому числі копія обкладинки;
оригінал спадкової справи із супровідним листом направляється рекомендованим листом або кур’єром нотаріусу за належністю.
У справах нотаріуса, який передає спадкову справу за належністю, залишається на зберіганні копія спадкової справи з примірником супровідного листа та повідомленням оператора поштового зв’язку, а у разі передачі спадкової справи кур’єром — відмітка нотаріуса про одержання спадкової справи у Розносній книзі для місцевої кореспонденції (додаток 8 до Методичних рекомендацій щодо вчинення нотаріальних дій, пов’язаних із вжиттям заходів щодо охорони спадкового майна, видачею свідоцтв про право на спадщину та свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя).
Нотаріус, який одержав спадкову справу, що була направлена йому за належністю, реєструє її відповідно до порядку, встановленого чинним законодавством.
Якщо таким нотаріусом вже було заведено спадкову справу щодо майна зазначеного спадкодавця, при одержанні спадкової справи від іншого нотаріуса він реєструє її в Книзі вхідної кореспонденції і підшиває до основної спадкової справи.
В. Провадження по спадковій справі має вести той з нотаріусів, хто першим відкрив спадкову справу і вніс відповідний запис до Спадкового реєстру, хоча ним і була допущена помилка у даті смерті спадкодавця.
На мій погляд, ця помилка могла виникнути лише в одному випадку — при введені інформації у Спадковий реєстр для перевірки заведених спадкових справ!
Так, щоб виконати пошук документа за даними Спадкового реєстру, потрібно:
Відкрити вікно «Пошук за заповідачем/спадкодавцем», вибравши у головному вікні АРМ пункт меню «Пошук»→«За заповідачем/спадкодавцем».
Вказати параметри пошукового запиту, заповнивши поля вводу.
Натиснути на кнопку «Знайти».
Якщо для пошуку даних нотаріус вводить крім прізвища, ім’я, по батькові дату смерті, у результатах пошуку будуть відображені ті записи, що внесені після зазначеної дати.
Наприклад, за даними спадкоємців спадкодавець помер 16.10.2011 р. Нотаріус вніс запис у Спадковий реєстр про відкриття спадкової справи, де теж зазначив дату смерті 16.10.2011 р. Якщо дата смерті була 15.10.2011 р., то інший нотаріус при перевірці наявності спадкової справи (з даними пошуку 15.10.2011 р.) обов’язково побачить спадкову справу з датою смерті 16.10.2011 р. Проте якщо правильна дата смерті була 17.10.2011 р., то при перевірці наявності спадкової справи за цим параметром дані про вже заведену спадкову справу знайдені не будуть! Тому рекомендуємо при перевірці заведених спадкових справ здійснювати її тільки за прізвищем, ім’ям, по батькові спадкодавця без зазначення дати про смерть.
Г. Частиною 1 ст. 1298 ЦК України передбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини. Разом з тим, ч. 2 ст. 1270 ЦК України встановлено, що якщо виникнення в особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.
Застосування ст. 1300 ЦК України в цьому випадку неможливе. Ця стаття передбачає видачу нових свідоцтв про право на спадщину всім спадкоємцям, проте згідно з ч. 2 ст. 1258 ЦК України кожна наступна черга спадкоємців за законом (спадкоємець 5 черги) одержує право на спадкування в разі відсутності спадкоємців попередньої черги (спадкоємців 1, 2, 3, 4 черг), усунення їх від права спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.
На жаль, єдиними виходом з цієї ситуації є визнання свідоцтва про право на спадщину недійсним за рішенням суду згідно зі ст. 1301 ЦК України.

Експерт: Марченко Володимир