19 Травня 2015

Звернення щодо підключення нотаріусів до Державного земельного кадастру

Logo_APN  

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ

«АСОЦІАЦІЯ НОТАРІУСІВ МІСТА ХАРКОВА ТА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ»

 

61002, м. Харків, вул. Ольмінського, буд. 6

код ЄДРПОУ 24275948, п/р. 2600800119855 в АТ «РЕГІОН-БАНК» у м. Харкові, МФО 351254

(057) 714-27-90, (057) 714-27-89

«19» травня 2015 р. № 12

 

Міністру юстиції України

Петренко П. Д.

Звернення

щодо підключення нотаріусів до Державного земельного кадастру

 

Відповідно до статті 3 Закону України «Про нотаріат» від 02.09.1993 № 3425-XII,  нотаріус  -  це  уповноважена  державою  фізична  особа,  яка здійснює  нотаріальну діяльність, зокрема посвідчує права, а також факти, що мають   юридичне   значення,   та  вчиняє  інші  нотаріальні  дії, передбачені  законом, з метою надання їм юридичної вірогідності, а також  здійснює  функції  державного  реєстратора прав на нерухоме майно  у  порядку  та  випадках, встановлених Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Нотаріуси у своїй діяльності керуються законами України, постановами Верховної Ради   України,  указами  і  розпорядженнями  Президента  України, постановами  і  розпорядженнями  Кабінету  Міністрів України, а на території  Республіки Крим, крім того, — законодавством Республіки Крим,  наказами  Міністра  юстиції  України,  нормативними  актами обласних,   Київської   та   Севастопольської   міських  державних адміністрацій.

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення» від 05.03.2015 № 247-VIII, внесено зміни до статті 46  Закону України «Про нотаріат».

Згідно вказаних змін нотаріус під час вчинення нотаріальних дій та/або під час здійснення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно щодо земельної ділянки має доступ та користується Державним земельним кадастром у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Нотаріус під час вчинення нотаріальних дій щодо земельної ділянки (крім посвідчення заповіту) та/або під час здійснення державної реєстрації речових прав на земельну ділянку здійснює пошук у Державному земельному кадастрі відомостей про зареєстровану земельну ділянку та за його результатами за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру формує витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку, який підписує та посвідчує печаткою нотаріуса. Витяг залишається у справі державної нотаріальної контори чи приватного нотаріуса.

Користування Державним земельним кадастром здійснюється безпосередньо нотаріусом, який вчиняє відповідну нотаріальну дію та/або здійснює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно.

Враховуючи дане положення, усі нотаріуси повинні мати доступ до Державного земельного кадастру, однак станом на даний час відсутній порядок доступу та користування Державним земельним кадастром, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Статтею 49 Закону України «Про нотаріат» передбачено вичерпний перелік підстав, з яких нотаріус може відмовити у вчиненні нотаріальної дії.

До таких підстав не віднесено положення про те, що нотаріус може відмовити особі у вчиненні нотаріальної дії у зв’язку з тим, що він не має доступу до Державного земельного кадастру та відповідно не може сформувати витяг з Державного земельного кадастру.

Таким чином створюються умови, коли нотаріуси будуть змушені платити за підключення до Державного земельного кадастру, а це спонукання до певних дій, з метою отримання прибутку і ці дії можуть мати корупційних характер.

Оскільки нотаріуси, це особи, які уповноважені державою, то вони повинні мати безкоштовний доступ до реєстрів, які також є державними, зокрема до Державного земельного кадастру.

Звертаємо увагу, що відповідно до Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення», протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом, Кабінет Міністрів України зобов’язаний забезпечити підключення нотаріусів до Державного земельного кадастру.

Слід зазначити, що при формування витягів з Державного земельного кадастру нотаріусами, за аналогією з державними кадастровими реєстраторами, буде справлятись плата, яку буде сплачувати заявник, яка буде іти в користь держави.

Забезпечення усіх нотаріусів безкоштовним доступом до Держаного земельного кадастру, надасть можливість громадянам при вчиненні нотаріальної дії отримати оперативне та якісне вирішення своїх питань у нотаріуса, зокрема і при реєстрації похідного права на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

 

 

З повагою,

Президент Громадського обєднання

«Асоціація нотаріусів міста Харкова

та Харківської області»                                                                  Марченко В. М.