05 Квітня 2016

Програма кандидата на посаду Президента НПУ Андрія Сидоренка

П Р О Г Р А М А

кандидата на посаду Президента Нотаріальної палати України Андрія Сидоренка на Позачерговий З’їзд нотаріусів України 22-23 квітня 2016 року

Я, Сидоренко Андрій Васильович, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу – голова відділення Нотаріальної палати України в місті Києві ставлю перед собою завдання організувати роботу Нотаріальної палати України, як органу професійного самоврядування нотаріусів, який виконуватиме в повному обсязі усі функції передбачені Статутом.

НПУ – створена нотаріусами для нотаріусів, підконтрольна та підзвітна нотаріусам.

НПУ – має публікувати усі рішення на своєму сайті в тому числі кошторис, надходження та видатки.

НПУ – має налагодити тісну співпрацю з Міністерством юстиції з питань участі у проведенні експертиз законопроектів та нормативних документів з питань, пов’язаних з нотаріальною діяльністю, роботі постійних робочих груп та комісій, участі представників НПУ в Громадській раді при Міністерстві юстиції, делегування своїх представників до ВКК.

НПУ – має налагодити співпрацю з комітетом з питань правової політики та правосуддя Верховної Ради України та приймати активну участь у проведенні експертиз законопроектів з питань, пов’язаних з нотаріальною діяльністю.

НПУ – має самостійно розробити правила професійної етики та бути готовою до їх затвердження з’їздом у разі внесення змін до законодавства.

НПУ – має створити методичну базу для прийняття функцій контролю з перевірки організації нотаріальної   діяльності   нотаріусів, дотримання ними порядку вчинення   нотаріальних дій та виконання правил нотаріального діловодства.

НПУ – має захистити фізичних та юридичних осіб від незаконних дій або недбалості нотаріусів.

НПУ – має відновити надання повноцінної методичної допомоги нотаріусам та створити сучасні програми, курси з підвищення професійного рівня нотаріусів.

НПУ – має налагодити роботу зі збором статистичної інформації, налагодити аналітичну роботу з прогнозування наслідків прийняття нормативних документів та перспектив розвитку нотаріату;

НПУ – має продовжувати співпрацю з МСН з питань обміну досвідом та розвитку нотаріату в Україні.

НПУ – має визначити засади інформаційної політики та втілювати їх в життя.

Орієнтири то заходи

НПУ – створена нотаріусами для нотаріусів, підконтрольна та підзвітна нотаріусам.

Розробити зміни до Закону України «Про нотаріат» в частині конкретизації осіб, які мають свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю та можуть бути членами Нотаріальної палати України.

Президентом НПУ має бути діючий нотаріус.

Вибори Президента мають здійснюватись кожні 2 роки.

Створити програму (сервіс) на зразок електронних петицій, яка дозволить кожному нотаріусу ставити питання на обговорення, а у разі їх підтримки нотаріальною спільнотою ці пропозиції мають братись до уваги виконавчими органами НПУ та організовувати опитування, голосування, членами Ради НПУ у разі їх відсутності на засіданні та нотаріусів на зборах та з’їзді нотаріусів.

Наслідком невиконання членами Ревізійної комісії своїх прямих обов’язків має бути подання про позбавлення їх свідоцтва про право на нотаріальну діяльність.

НПУ – має публікувати усі рішення на своєму сайті в тому числі кошторис, надходження та видатки.

На сайті НПУ мають бути обліковані усі рішення прийняті органами НПУ за весь період її існування, усі кошториси, згруповані за статтями та опубліковані надходження та видатки за кожний рік.

НПУ – має налагодити тісну співпрацю з Міністерством юстиції.

Нотаріуси мають приймати активну участь в написанні нормативних документів з питань регулювання нотаріальної діяльності шляхом участі в робочих групах, комісіях, Громадській раді при Міністерстві юстиції.

НПУ має залучати експертів при розгляді питань написання технічних завдань по створенню інтерфейсів до державних реєстрів, якими користуються нотаріуси, застосування тих чи інших технологічних рішень в тому числі створення електронного нотаріату (електронного реєстру нотаріальних дій).

НПУ – має налагодити співпрацю з комітетом з питань правової політики та правосуддя Верховної Ради України.

Здійснювати постійний моніторинг законопроектів, які стосуються нотаріальної діяльності, проводити експертизу таких законопроектів та надавати свої висновки про наслідки їх прийняття для нотаріату та суспільства.

Підготувати зміни до Закону України «Про нотаріат».

НПУ – має самостійно розробити правила професійної етики.

На сьогоднішній день державне регулювання нотаріальної діяльності поширюється і на встановлення правил професійної етики нотаріусів. Одним з напрямків становлення самоврядування в нотаріальній діяльності є передача Міністерством юстиції органам професійного самоврядування затвердження правил професійної етики нотаріусів. Ми маємо їх розробити та бути готовими до їх прийняття.

НПУ – має створити методичну базу для прийняття функцій контролю за перевіркою організації нотаріальної   діяльності   нотаріусів.

Нотаріуси та НПУ – як орган професійного самоврядування мають бути готовими до прийняття від Міністерства юстиції функцій контролю за перевіркою організації нотаріальної   діяльності   нотаріусів, дотримання ними порядку вчинення   нотаріальних дій та виконання правил нотаріального діловодства. Прийняття рішення про передачу цих функцій залежить від багатьох чинників в тому числі зміни Закону України «Про нотаріат» але ми маємо бути готовими до виконання таких функцій.

НПУ – має захистити фізичних та юридичних осіб від незаконних дій або недбалості нотаріусів.

 Ми маємо розуміти, що в нотаріаті не місце тим кого клієнти не можуть знайти місяцями для того щоб отримати дублікат. Така робота не відповідає правилам професійної етики, дискредитує професію нотаріуса і вимагає відповідної реакції від нотаріальної спільноти.

НПУ – має відновити надання повноцінної методичної допомоги та створити сучасні програми, курси, з підвищенню професійного рівня нотаріусів.

 Діюче законодавство і саме життя, швидка зміна базових законів та кодексів з якими працюють нотаріуси вимагають від нас постійного підвищення кваліфікації, швидкого освоєння значних масивів інформації. При цьому ми маємо забезпечити єдину нотаріальну практику. Все це неможливо без застосування сучасних інформаційних технологій.

Завданням №1 є створення на базі програмних продуктів в відкритою ліцензією (МедіаВікі) єдиної довідкової бази знань для нотаріусів.

Завданням №2 є створення контенту з відео-лекціями з актуальних питань нотаріальної практики.

Завданням №3 є створення програмного продукту для навчання та тренінгу нотаріусів за прикладом он-лайн курсів відомих університетів (edX, Coursera, Лекторіум, Prometheus). Ми не можемо собі дозволити не використовувати сучасні технології.

НПУ – має налагодити роботу зі збором статистичної інформації, налагодити аналітичну роботу.

 Інформація є одним з важливіших національних ресурсів для прийняття правильних управлінських рішень. На сьогоднішній день НПУ не має достатньої статистичної інформації для аналізу та прогнозування розвитку нотаріату. Створення такої статистичної бази є запорукою для прийняття правильних управлінських рішень.

НПУ – має продовжувати співпрацю з МСН з питань обміну досвідом та розвитку нотаріату в Україні.

 Співпраця з МСН дозволяє отримувати інформаціє про сучасні тенденції розвитку, технології які застосовуються уникнути помилок при реалізації власних рішень та мати потужних лобістів інтересів нотаріату для гілок влади.

НПУ – має визначити засади інформаційної політики та втілювати їх в життя.

 НПУ має вести цілеспрямовану скоординовану інформаційну політику направлену на культивування поваги до професії нотаріуса. Вимагати спростування недостовірних відомостей стосовно нотаріальної діяльності, вести постійну роз’яснювальну роботу з журналістами та ЗМІ направлену на об’єктивне інформування громадян про свою діяльність.

 

Приватний нотаріус Київського міського

нотаріального округу – голова відділення

Нотаріальної палати України в місті Києві                                  Андрій Сидоренко