21 Березня 2014

ПАВЛО ПЕТРЕНКО РОЗПОВІВ ПРО ПЛАНИ РЕФОРМУВАННЯ МІН’ЮСТУ

Міністр юстиції України Павло Петренко анонсував реформи, які відбудуться в органах юстиції, виборчому законодавстві та судовій системі. Про це очільник Мін’юсту розповів під час відео-конференції з представниками регіональних органів юстиції, громадських організацій та засобів масової інформації.

За словами Павла Петренка, за два тижні буде презентована програма реформ Державної реєстраційної служби. «Одним із найбільш актуальних питань є спрощення реєстрації власності та викорінення корупції. Мова йде про те, що ми маємо максимально прибрати контакт державного службовця-реєстратора з громадянином, який отримає послуги», — зазначив він.

Міністр повідомив, що у службах реєстрації передбачається встановлення відео-камер та електронної черги. «Це буде зроблено для того, щоб штучно не створювалися перепони для громадянина, який хоче здійснити відповідні дії. Також ми розглядаємо ініціативу щодо реєстрації за допомогою Інтернету. Окрім того, частину реєстраційних дій планується передати на обслуговування приватним структурам – нотаріусам та комерційним банкам», — підкреслив Павло Петренко.

За його словами, зараз аналізується механізм вчинення реєстраційних дій через систему Укрпошти. «За нашими даними, близько 70 відсотків повідомлень, що передавалися через пошту реєстраторам, потім були повернуті громадянам за формальними підставами», — зазначив Міністр.

Ще однією новацією, за словами Павла Петренка, має стати відкриття реєстрів для громадян. «Ми вивчали практику Грузії та Польщі. Єдина проблема стосується конфлікту з нормами Конституції та Закону «Про персональні дані», що гарантують конфіденційність інформації про особу. Зараз відпрацьовується варіант, який дасть можливість відкрити реєстри без персональних даних про саму особу. Я переконаний, що це зменшить кількість шахрайських дій та дасть змогу бізнесу, який використовує цю інформацію, більш ефективно працювати», — підкреслив Міністр.

Павло Петренко також анонсував значні зміни до законодавства в контексті захисту прав і свобод громадян України. Вони будуть стосуватися виборчого законодавства, змін до Кримінально-процесуального кодексу та інших законодавчих актів. «Разом з експертами Ради Європи та інших міжнародних інституцій ми напрацювали низку виборчих законопроектів. Йдеться про закон про місцеві вибори, який неодноразово критикувався як нашими, так і іноземними експертами», — повідомив очільник Міністерства юстиції.

За його словами, важливим питанням є прийняття закону «Про мирні зібрання». «На сьогодні у нас такого закону немає і ми керуємося діючою Конституцією та рішеннями Конституційного Суду. Європейська комісія та інші міжнародні організації вимагають від нас прийняти відповідний закон», — зауважив Павло Петренко.

Міністр юстиції зазначив, що більшість європейських країн жорстко регламентують питання щодо попереднього повідомлення про ті чи інші мирні зібрання. «Ми хочемо відпрацювати механізм, при якому будь-яке мирне зібрання може бути проведено без додаткових бюрократичних процедур після звичайного повідомлення організаторами компетентних органів», — наголосив Павло Петренко.

Окрім того, очільник Мін’юсту звернув увагу, що в контексті забезпечення прав і свобод громадян відбудуться зміни до Кримінально-процесуального кодексу в частині захисту прав і інтересів затриманих та підозрюваних осіб.

Також Міністерство юстиції разом із тимчасової спеціальною комісією Верховної Ради готує нову редакцію Конституції у розділі, який стосується судочинства. «Я переконаний, що після підписання Угоди про Асоціацію з ЄС ми в найкоротші терміни ухвалимо низку законів, які закріплять європейські стандарти з прав і свобод громадян», — наголосив Павло Петренко.

Під час спілкування з представниками громадських організацій Міністр торкнувся питання реформування судової системи, зокрема, створення ефективного інституту суду присяжних в Україні.

«Той формат, який прописаний у Кримінально-процесуальному кодексі, є, м’яко кажучи, пародією на суд присяжних. Фактично він складався з судді та двох народних засідателів, які виконували функції помічників судді. На моє переконання, це не є об’єктивне відображення громадської думки. Я думаю, що у змінах до КПК ми запропонуємо модель більш широкого представництва громадян у суді. Можливо, що буде започаткований відповідний пілотний проект, щоб суд присяжних запрацював в деяких областях, і ми на практиці побачили ефективність цього інституту», — зазначив Павло Петренко.

Окремо Міністр зупинився на питаннях співпраці Мін’юсту зі ЗМІ. «На відміну від попереднього керівництва, яке зустрічалося з журналістами раз в півроку, ми будемо систематично проводити публічні зустрічі з журналістами та інформувати про ситуацію в Міністерстві. Позиція журналістів та громадянської спільноти для нас дуже важлива. Це ж стосується керівників регіональних управлінь юстиції. Якщо вони не змінять свої підходи та ставлення до інформування щодо своєї роботи, то робити в міністерстві їм нічого», — сказав він.

Міністр також торкнувся змін до Постанови Кабінету Міністрів «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики». Він повідомив, що Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк підписав відповідне доручення про створення робочої групи за участі представників громадськості. «Я впевнений, що тільки в форматі відкритого діалогу КМУ з суспільством, у нас є можливість прийняти ті рішення, які будуть корисними для громадян», — резюмував Павло Петренко.