10 Березня 2015

Лист від 06 березня 2015 року за № 6 до Голови Ради Незалежної асоціації банків України

Logo_APNГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ

«АСОЦІАЦІЯ НОТАРІУСІВ МІСТА ХАРКОВА ТА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ»

 

61002, м. Харків, вул. Ольмінського, буд. 6

код ЄДРПОУ 24275948, п/р. 2600800119855 в АТ «РЕГІОН-БАНК» у м. Харкові, МФО 351254

(057) 714-27-90, (057) 714-27-89

 

«06» березня 2015 р. № 6

 

Голові Ради

Незалежної асоціації банків  України

Шпеку Роману Васильовичу

 

 

 

Шановний Романе Васильовичу!

Користуючись нагодою, висловлюємо Вам свою повагу і бажаємо успіхів у професійній діяльності.

Громадська організація «Асоціація нотаріусів м. Харкова та Харківської області» ознайомилось з Вашим листом від 23.02.2015 № 2435-23/02. «Про врегулювання питання ціноутворення послуг приватних нотаріусів» та вважає дуже актуальними порушені у Вашому листі питання, що виникають у позичальників при оплаті ними фінансових послуг банківських установ, а також щодо плати, яка стягується нотаріусами при вчиненні нотаріальних дій.

У Вашому листі абсолютно справедливо зазначено, що через майже шестикратне падіння національної валюти не тільки позичальники, а й уся країна опинилась на межі виживання, і що в таких умовах «неприпустимо допускати збагачення одних осіб за рахунок зубожіння інших», але дивним чином Ви адресуєте цей месседж не членам Незалежної асоціації банків України, не топ-менеджменту банківських установ, які є фахівцями у сфері управління банківськими ризиками, не засновкам банківських установ, а нотаріусам України!

Нотаріуси України, як і звичайні позичальники України повною мірою відчули на собі скільки зусиль та коштів вартує позичальнику домовитись з банківською установою про зменшення відсоткової ставки за кредитом, про переведення валютного кредиту в гривневий, про відтермінування виплат за тілом кредиту. Тарифи банків за будь-яку довідку, за розрахунково-касове обслуговування, за розгляд кредитної справи позичальника на його звернення за реструктуризацією кредиту, інші послуги банківських установ є необґрунтовано завищеними для позичальників. Непоодинокими є випадки, коли комісія банку щодо розгляду документів позичальника з проханням реструктуризації кредиту складала 1% від суми початково виданого кредиту та сягала від 10 000 до 15 000 гривень, а процентна ставка при переведенні кредиту з іноземної валюти в гривню підвищувалась для позичальника майже на 300 %.

Як вірно зазначено у Вашому листі, «такі витрати лягають непомірним тягарем на плечі позичальників, які й без того знаходяться у скрутному становищі внаслідок зростання курсу іноземних валют». Наголошуємо, що йдеться про позичальників — фізичних осіб, які перебувають на межі дефолту (або й за межею) через майже шестикратне падіння національної валюти!

Розуміючи та поважаючи принцип верховенства закону, який дійсно не обмежує банківські установи у вільному встановленні тарифів на свої послуги, тим не менш закликаємо Незалежну асоціацію банків України дотриматись принципу соціальної справедливості та рекомендувати банківським установам утриматися від установлення непомірно високих процентних ставок за надані кредити та тарифів за банківські послуги при обслуговуванні позичальниками дій при реструктуризації валютних кредитів фізичних осіб.

Щодо плати, яку стягують нотаріуси при вчиненні нотаріальних дій, доводимо до Вашого відома, що відповідно до ст. 31 Закону України «Про нотаріат» приватні нотаріуси стягують плату за домовленістю, в розмірі, не меншому, ніж ставки державного мита, встановленого для державних нотаріусів, та у порядку, визначеному Інструкцією про порядок обчислення та справляння державного мита, затвердженою наказом Міністерств фінансів України від 07.07.2012 № 811, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20.09.2012 за № 1623/21935.

Плата за посвідчення договорів сплачується особами, для яких вчиняють нотаріальну дію, за домовленістю таких сторін між собою, тобто плата за посвідчення договорів може бути сплачена як позичальником, так і банківською установою, яка вчиняє нотаріальну дію. Тим самим банківська установа на абсолютно законних підставах має можливість зменшити витрати позичальника при нотаріальному оформленні документів, взявши такі витрати на себе.

Проте банківські установи не тільки не виявляють готовності розділити з позичальниками валютні ризики, а навіть бажання зменшити витрати останніх на нотаріальне оформлення.

Маємо на увазі таке розповсюджене у банківській сфері ганебне явище, як примушення позичальників користуватися послугами виключно «акредитованих» нотаріусів. Інформація з пропозицією нотаріусам пройти в банківській установі так звану «акредитацію» чи «сертифікацію» міститься на сайтах багатьох банків, наприклад, АТ «Укргазбанк» (http://www.ukrgasbank.com/rus/corporate/tonotarius/), ПАТ «Терра Банк» (http://www.terrabank.ua/ua/notaries-accreditation/). Яскравим прикладом (підкреслюємо, що це тільки один з прикладів і що подібне явище, на жаль, є актуальним для більшості банків України, але вони часто не мають такої публічної форми) таких дій є постанова Правління АТ «Ощадбанк» від 29.08.2014 № 632 «Про співпрацю з приватними нотаріусами при наданні нотаріальних послуг з посвідчення договорів». При цьому під «плідною співпрацею» в зазначеній постанові мається на увазі повернення нотаріусом банку 40% отриманої від клієнта плати за посвідчення договору за незрозумілі «інформаційні та консультаційні послуги». Таким чином «акредитований» нотаріус змушений додати до плати, яка стягується ним за нотаріальне посвідчення договору, ДОДАТКОВО 40% для того, щоб потім повернуті ці гроші банку. Це викликає справедливе нарікання позичальників, створює конфліктні ситуації при оплаті за вчинені нотаріальні дії, та стає підставою для скарг позичальників на нотаріусів, проте на ІНШИХ умовах нотаріус практично позбавлений можливості посвідчити будь-який договір за участю банківської установи.

У підсумку маємо підміну причин та наслідків щодо озвученої Вами проблеми зависокої плати за нотаріальні дії за участю банківських установ та перекладання відповідальності за конфлікт на нотаріусів:

1) іпотечні договори та зміни до них у переважній більшості випадків має право посвідчити виключно «свій», тобто «акредитований» нотаріус;

2) за умовами «акредитації» розмір плати нотаріуса «погоджується» банком;

3) «акредитований» нотаріус вимушений повертати банку за право посвідчувати іпотечні договори та зміни до них приблизно 40% отриманої від клієнта плати за нотаріальне посвідчення.

Причому «ця плата» обумовлюється доволі «екзотичними» інструментаріями, як то «інформаційні та консультаційні послуги банку», або примушення отримання оплати виключно через рахунок відкритий у цьому банку, де вартість обслуговування такого рахунку сягає 40% від суми.

Ще раз звертаємо Вашу увагу, що проблеми подібного роду виникають у нотаріусів виключно при роботі з банківськими установами та виключно з причин, що викладені вище. В будь-яких інших випадках питання оплати нотаріальних дій вирішується нотаріусами достатньо коректно та не викликає нарікань у громадян.

Шановний Романе Васильовичу! Дякуємо Вам за озвучені у Вашому листі питання. Проблема примусу нотаріусів до співпраці з банками шляхом укладення так званих «договорів про плідну співпрацю» та проходження незаконної процедури «акредитації» та «сертифікації» нотаріусів дійсно є дуже наболілою як у нотаріальному співтоваристві, так і в суспільстві в цілому, та заслуговує відвертого обговорення представниками банківської спільноти з нотаріальною. Настав час для такої відвертої розмови.

Звертаємо Вашу увагу, що так само, як і у банківській сфері, створені громадські об’єднання Національна асоціація банків України (НАБУ), Український кредитно-банківський союз (УКБС) та Асоціація українських банків (АУБ), у сфері нотаріату також створені та діють, наприклад, громадські об’єднання Асоціація нотаріусів м. Харкова та Харківської області, Асоціація приватних нотаріусів Львівської області, Асоціація приватних нотаріусів Миколаївської області та Нотаріально палата України.

Виходячи з мети створення, завдань та відповідного статусу наших громадських об’єднань, пропонуємо разом сісти за круглий стіл та разом знайти рішення, які у цей непростий для країни період допоможуть, як громадянам- позичальникам, так і банківським установам та нотаріусам пережити ці важкі часи.

Щиро сподіваємось на Вашу підтримку та подальшу плідну співпрацю.

 

З повагою

Президент

Громадської організації

«Асоціація нотаріусів м. Харкова

та Харківської області»                                                                            В.М. Марченко

 

 

отримати