06 Серпня 2015

Інформаційний лист “Засвідчення справжності підпису на документах, що можуть бути викорастані в судових процесах”

У зв’язку з численними запитами нотаріусів області щодо можливості засвідчення справжності підпису на заявах, адресованих до судових органів, Консультативно-методична рада при Головному територіальному управлінні юстиції у Харківській області повідомляє наступне.

 

Відповідно до вимог статті 78 Закону України “Про нотаріат” та вимог розділу II глави 7 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України нотаріус  засвідчуює  справжність підпису  на документах, зміст яких не суперечить законові і які не мають  характеру угод та не містять у собі відомостей, що порочать честь  і  гідність  людини.

 

Нотаріус, засвідчуючи справжність підпису, не посвідчує факти, викладені у документі, а лише підтверджує, що підпис зроблений певною особою.

 

Нотаріус не може засвідчувати справжність підпису фізичної особи на документі, у якому стверджуються обставини, право посвідчення яких належить лише відповідному державному органові (час народження, шлюбу, смерті, наявність хвороби, інвалідності, права власності на майно тощо). Справжність підпису на зазначеному документі може бути засвідчена у випадку, якщо документ призначений для подання до компетентних органів іншої держави.

 

Відповідно до вимог статті 212 Цивільного процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об’єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жоден доказ не має для суду наперед встановленого значення. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв’язок доказів у їх сукупності. Результати оцінки доказів суд відображає в рішенні, в якому наводяться мотиви їх прийняття чи відмови у прийнятті.

 

З вищевказаного вбачається, що якщо за вчиненням нотаріальної дії звернулась особа з проханням  засвідчити справжність  підпису на заяві, зміст якої не суперечить закону та не є документом, у якому стверджуються обставини, право посвідчення яких належить лише відповідному державному органові, нотаріус зобов’язаний вчинити нотаріальну дію, а вже до компетенцію суду відноситься  оцінка документів,  в якості доказів при розгляді справи, що знаходиться у судовому провадженні.

 

Консультативно-методична рада

з питань нотаріату

при Головному територіальному

управлінні юстиції у Харківській області

 

отримати