06 Серпня 2015

Інформаційний лист “Щодо запрошення в Україну іноземних громадян та осіб без громадянства”

В зв’язку з виникненням питань у нотаріусів області, щодо можливості та порядку оформлення запрошень про відвідування України іноземними громадянами та особами без громадянства Консультативно-методична рада з питань нотаріату при Головному територіальному управлінні юстиції у Харківській області повідомляє наступне.

26 грудня 2011 року набрав чинності Закон України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” № 3773-VI від 22 вересня 2011 року (далі — Закон 3773). Цей Закон визначив правовий статус іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні, та встановив порядок їх в’їзду в Україну та виїзду з України.

Також, з 08 грудня 2009 року в Україні діє Закон країни “Про прикордонний контроль” №  1710-VI від 5 листопада 2009 року (далі — Закон 1710). Вказаний Закон визначає правові основи здійснення прикордонного контролю, порядок його здійснення, умови перетинання державного кордону України. Прикордонний контроль — державний контроль, що здійснюється Державною прикордонною службою України, який включає комплекс дій і систему заходів, спрямованих на встановлення законних підстав для перетинання державного кордону особами, транспортними засобами і переміщення через нього вантажів (ч. 1 ст. 2 Закону 1710).

Ст. 21 Закону 3773 встановлено, що в’їзд в Україну, перебування на території України та транзитний проїзд через територію України іноземців та осіб без громадянства здійснюється за наявності достатнього фінансового забезпечення або наявності можливості отримати таке забезпечення законним способом на території України.

Наявність фінансового забезпечення або гарантія його наявності може бути підтверджена серед іншого і шляхом пред’явлення для контролю гарантійного листа приймаючої сторони, що запросила іноземця або особу без громадянства, про взяття на себе зобов’язань із сплати всіх витрат особи, пов’язаних з її перебуванням на території України та виїздом з України.

Згідно п. 20 ч. 1 ст. 1 Закону 3773  приймаючою стороною є зареєстровані в установленому законом порядку українські підприємства, установи та організації, представництва (філії) іноземних підприємств, установ, організацій, представництва міжнародних організацій, а також фізичні особи (громадяни України, іноземці та особи без громадянства), які постійно проживають або тимчасово перебувають на території України у зв’язку з навчанням, стажуванням, роботою, або на інших законних підставах, та запрошують чи приймають іноземців та осіб без громадянства.

Отже, законодавством не встановлено форму запрошення чи гарантійного листа та їх зміст. Але, аналіз Закону 3773 дає можливість зробити висновок про те, що під запрошенням та гарантійним листом розуміється документ, що видається приймаючою стороною, в якому зазначається про час запрошення іноземця або особи без громадянства до України, а також про взяття на себе зобов’язань із сплати всіх витрат особи яку запрошують, пов’язаних з її перебуванням на території України та виїздом з України.

До того ж, згідно ч. 2 ст. 21 Закону 3773 фізичні або юридичні особи, які запрошували чи приймали іноземців та осіб без громадянства, влаштовували їх незаконний в’їзд, проживання, працевлаштування, сприяли в ухиленні від виїзду після закінчення строку перебування, за рішенням суду в установленому законом порядку відшкодовують витрати, завдані державі внаслідок видворення зазначених іноземців та осіб без громадянства.

Серед нотаріальних дій, які вчинюють нотаріуси, ст. 34 Закону України “Про нотаріат” називає засвідчення справжності підпису на документі. Згідно ст. 78 цього ж Закону нотаріус засвідчує справжність підпису на документах, зміст яких не суперечить законові і які не мають характеру угод та не містять у собі відомостей, що порочать честь і гідність людини.

Враховуючи викладене, документ про запрошення іноземця або особи без громадянства, та гарантійний лист можуть бути оформлені у вигляді заяви, яка викладається на спеціальному бланку нотаріальних документів, з нотаріальним засвідченням справжності підпису заявника. При цьому вважаємо за доцільне доводити до відома заявника зміст. ст. 21 та ст. 32 Закону 3773.

 

Консультативно-методична рада

з питань нотаріату

при Головному територіальному

управлінні юстиції у Харківській області

 

Зразок заяви-запрошення

 

Органам прикордонного контролю

 та іншим компетентним органам

Українець Наталії Анатоліївни

 паспорт МК 111111,  виданий 19 липня 1996 року

 Московським РВ ХМУ УМВС України

 в Харківській області,

що проживає в м. Харкові,

                                вул. Лісна, 16, кв. 3,

             реєстраційний номер облікової

 картки платника податків 2666666661

ЗАЯВА

            Я, Українець Наталія Анатоліївна, підтверджую своє запрошення на тимчасову поїздку в гості в Україну в період з 11 серпня 2015 року (одинадцятого серпня дві тисячі п’ятнадцятого року) по 11 жовтня 2015 року (одинадцятого жовтня дві тисячі п’ятнадцятого року) громадянки Російської Федерації Іноземець Лариси Михайлівни, 13 березня 1958 року народження.

Цим також підтверджую забезпечення мною місця проживання Іноземець Лариси Михайлівни на території України за адресою: місто Харків, вулиця Лісна, будинок № 16 (шістнадцять), квартира № 3 (три), та взяття на себе зобов’язань із сплати всіх витрат вищевказаної особи, пов’язаних з її перебуванням на території України та виїздом з України.

Одночасно підтверджую, що мені, як особі, що запросила Іноземець Ларису Михайлівну до України, відомо про мій обов’язок відшкодувати витрати, завдані державі внаслідок примусового видворення зазначеної особи, в установленому законом порядку.

Зміст ст.ст. 21, 32 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» мені відомий.

м. Харків,

тридцять першого липня

дві тисячі п’ятнадцятого року.                                 ПІДПИС:_________________________

 

Посвідчувальний напис нотаріуса

отримати