04 Жовтня 2010

30.09.2010 року відбулося перше засідання Консультативно-методичної ради з питань нотаріату при Департаменті нотаріату, фінансового моніторингу , юридичних послуг та реєстрації адвокатських об’єднань в оновленому складі та з оновленими завданнями.

30.09.2010 року відбулося перше засідання Консультативно-методичної ради з питань нотаріату при Департаменті нотаріату, фінансового моніторингу , юридичних послуг та реєстрації адвокатських об’єднань в оновленому складі та з оновленими завданнями.

На засіданні були розглянуті питання змін до Правил ведення нотаріального діловодства.
Засідання пройшло в робочому режимі, на протязі понад трьох годин, враховувалися практично усі аргументовані пропозиції.
Перед усім необхідно відзначити , що книги і реєстри змінюватися не будуть.
Врегульовано порядок внесення змін , дописок та виправлень – прибрана багатоповерхова система виправлень; більш виважено розписано формування спадкових справ; є сподівання зняти з порядку денного проблему посвідчення згоди та повернутися до заяв і т.і.
Передбачається, що усі питання які підлягають врегулюванню Правилами, будуть вилучені з нашої Інструкції з метою виключення дубляжу.
Директором департаменту Чижмарь К.І., було відзначено, що зміни до Правил будуть набувати чинності логічно у відповідності до часу їх прийняття, а саме:
а) якщо зміни набудуть чинності і будуть доведені до відома нотаріусів до 30.11.2010, то номенклатуру на 2011 рік будемо затверджувати вже з урахуванням змін;
б) якщо зміни набудуть чинності і будуть доведені до відома нотаріусів в грудні, то номенклатуру будемо затверджувати за „старими” Правилами.
Якщо технічно буде можливо, то сьогодні – завтра тут на сайті буде виставлено для додаткового загального обговорення проект змін до Правил ведення нотаріального діловодства в останній редакції.
Прохання, після уважного їх вивчення, надати Ваші аргументовані пропозиції з чітко сформованою редакцією конкретних пунктів тут на сайті.
Ми зі своєї сторони беремося Ваші пропозиції донести до членів Консультативно-методичної ради.
Пропозиції потрібні до 20.10.2010 року.
Наступне засідання Консультативно-методичної ради орієнтовно відбудеться 29.10.2010 року.
На цьому засіданні передбачається: затвердити зміни до Правил ведення нотаріального діловодства; схвалити Методичні рекомендації щодо застосування нотаріусами положень цивільного та земельного законодавства при посвідчені правочинів, предметом яких є земельні ділянки; обговорення змін до Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

З повагою,
член Консультаційно-методичної ради
при Департаменті нотаріату,
фінансового моніторингу ,
юридичних послуг та
реєстрації адвокатських об’єднань Володимир Марченко