05 Серпня 2014

Щодо рівності усіх об’єднань громадян України перед законом

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ
«АСОЦІАЦІЯ НОТАРІУСІВ МІСТА ХАРКОВА ТА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ»

61002, м. Харків, вул. Ольмінського, буд. 6
код ЄДРПОУ 24275948, п/р. 2600800119855 в АТ «РЕГІОН-БАНК» у м. Харкові, МФО 351254
(057) 714-27-90, (057) 714-27-89,
«31» липня 2014 р. № 25
Президенту Нотаріальної палати України
Наталії Василині,
голові Харківського відділення
Нотаріальної палати України
Олені Чуєвій

«Щодо рівності усіх об’єднань громадян України перед законом»

На Ваш запит від 24 липня 2014 року за № 03/14, який розроблено на виконання листа заступника міністра — керівника апарату МЮ Ігоря Алексєєва № 131-37/358 від 17.07.2014, повідомляємо таке.

1. В Україні зареєстрована та функціонує ціла низка громадських організацій (об’єднань, спілок), членами яких є нотаріуси та / або завдання яких є аналогічними статутним завданням Нотаріальної палати України.

Відомості щодо таких юридичних осіб (їх кількості, статусу та завдань) є відкритими та доступними широким колам громадськості. Будь-яка особа має можливість ознайомитися з відомостями про будь-яку юридичну особу (у тому числі про вищезазначені організації та об’єднання) на веб-порталі Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, що функціонує відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 14.12.2012 № 1846/5 «Про затвердження Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.12.2012 за № 2105/22417.

2. Конституцією України гарантоване право громадян України на свободу об’єднання у будь-які громадські організації (які не заборонені законом) для здійснення захисту своїх прав і свобод.

«Стаття 36. Громадяни України мають право на свободу об’єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей».
Нотаріальну палату України було створено на підставі ст. 16 Закону України «Про нотаріат». Її статутні завдання та межі її діяльності визначені Законом України «Про нотаріат» та статутом НПУ.
Натомість Конституцією України та законодавством про громадські об’єднання не обмежена кількість громадських та професійних організацій, які можуть бути засновані на території України, членами якої можуть бути діючі нотаріуси України та які можуть мати аналогічні цілі, зокрема забезпечення прав нотаріусів України, представництво їх професійних інтересів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, втілення та застосування фундаментальних принципів системи нотаріату латинського типу, захист професійних інтересів та соціальних прав нотаріусів.
Конституцією України гарантоване право будь-яких фізичних та юридичних осіб на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, як фізичних осіб, так і юридичних осіб будь-якої форми власності та підпорядкування.
«Стаття 40. Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк».
Ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке об’єднання громадян чи обмежений у правах за належність чи неналежність до політичних партій або громадських організацій.
Усі об’єднання громадян рівні перед законом та відповідно мають гарантоване Конституцією України право на звернення до будь-яких органів державної влади з метою захисту прав та інтересів діючих нотаріусів.
Таким чином, всі об’єднання, спілки та організації, членами яких є діючі нотаріуси, створені та діють на законних підставах.

3. У той же час слід зауважити, що при створенні Нотаріальної палати України допущено суттєве порушення п. 4 ст. 36 Конституції України.

Статтею 16 Закону України «Про нотаріат» та самим статутом НПУ передбачено обов’язкове членство кожного діючого нотаріуса в НПУ:
«Нотаріальна палата України (надалі — НПУ) є недержавною неприбутковою професійною організацією, яка об’єднує всіх нотаріусів України на засадах обов’язкового членства відповідно до статті 16 Закону України «Про нотаріат».
З моменту державної реєстрації НПУ її членами стають всі нотаріуси, які працюють у державних нотаріальних конторах, державних нотаріальних архівах або здійснюють приватну нотаріальну діяльність. Згода нотаріуса на набуття членства НПУ не потребується.

4. Варто також звернути Вашу увагу на існування ще однієї зареєстрованої професійної організації з тотожною назвою: «Нотаріальна палата України», «НПУ» (див. додаток № 1).

Державна реєстрація двох юридичних осіб з тотожним найменуванням діючим законодавством не передбачена.
Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 27 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон) підставами для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи є: наявність в Єдиному державному реєстрі найменування, яке тотожне найменуванню юридичної особи, яка має намір зареєструватися.
Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР) (пошуковий сервіс http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html на веб-порталі ДП «Інформаційно-ресурсний центр») станом на 19.04.2013 (дата реєстрації в ЄДР Нотаріальної палати України (код ЄДРПОУ 38684025)) в ЄДР була наявна інформація про зареєстровану юридичну особу з найменуванням недержавна некомерційна професійна організація «Нотаріальна палата України» (дата реєстрації в ЄДР 28.02.2013, код ЄДРПОУ 38620443), тобто повністю тотожним юридичній особі, яка мала намір зареєструватися, що суперечить вищенаведеним положенням Закону.
Таким чином, у реєстрації другої юридичної особи з найменуванням «Нотаріальна палата України» повинно бути відмовлено.
Державна реєстрація вказаної організації (код ЄДРПОУ 38620443) була проведена 28.02.2013, тобто до проведення Першого установчого з’їзду нотаріусів України.
Відповідно до ч. 7 ст. 8 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» вимоги щодо написання найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу встановлюються Міністерством юстиції України.
Відповідно до п. 1.1 Вимог щодо написання найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу, затверджених наказом Мінюсту України від 05.03.2012 № 368/5, найменування юридичної особи повинно містити інформацію про її організаційно-правову форму (крім органів державної влади, органів місцевого самоврядування, органів влади Автономної Республіки Крим, державних, комунальних організацій, закладів, установ) та назву.
В порушення наведених норм законодавства найменування Нотаріальної палати України (код ЄДРПОУ 38684025) містить тільки власну назву та не містить інформацію про її організаційно-правову форму.
Таким чином, найменування Нотаріальної палати України (код ЄДРПОУ 38684025) не відповідає встановленим законодавством вимогам щодо її організаційно-правової форми.

Виходячи з вищевикладеного, постає питання щодо законних підстав для державної реєстрації зазначеної професійної організації (код ЄДРПОУ 38620443), а на цьому тлі відповідно постає питання щодо законності процедури реєстрації НПУ (код ЄДРПОУ 38684025), створеної на Першому установчому з’їзді нотаріусів України з наслідками недійсності державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути (п. 1 ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців»).

Оскільки помилки, допущені при державній реєстрації Нотаріальної палати України (код ЄДРПОУ 38684025), на цей час вже неможливо усунути, то державна реєстрація такої юридичної особи може бути визнана судом недійсною з подальшим припиненням юридичної особи відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

Висновок

1. Усі об’єднання громадян рівні перед законом та відповідно мають гарантовані Конституцією України право на звернення до будь-яких органів влади з метою захисту прав та інтересів практикуючих нотаріусів.
2. Усі об’єднання громадян рівні перед законом, вступ до них є добровільним.
Будь-яка оцінка дієвості, законності існування та представлення ними інтересів її членів (учасників), надана Нотаріальною палатою України, буде неетичною та нікчемною.

Президент
Асоціації нотаріусів міста Харкова
та Харківської області Володимир Марченко

Додаток 1

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців зареєстрована діюча НЕДЕРЖАВНА НЕКОМЕРЦІЙНА ПРОФЕСІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ «НОТАРІАЛЬНА ПАЛАТА УКРАЇНИ»(«НОТАРІАЛЬНА ПАЛАТА УКРАЇНИ» АБО «НПУ»). Детальна інформація про юридичну особу.
Повне найменування юридичної особи та скорочене у разі його наявності НЕДЕРЖАВНА НЕКОМЕРЦІЙНА ПРОФЕСІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ «НОТАРІАЛЬНА ПАЛАТА УКРАЇНИ»
(«НОТАРІАЛЬНА ПАЛАТА УКРАЇНИ» АБО «НПУ»)
Повне та скорочене найменування юридичної особи англійською мовою у разі їх наявності
Ідентифікаційний код юридичної особи 38620443
Організаційно-правова форма ПРИВАТНА ОРГАНІЗАЦІЯ (УСТАНОВА, ЗАКЛАД)
Центральний чи місцевий орган виконавчої влади, до сфери управління якого належить державне підприємство або частка держави у статутному капіталі юридичної особи, якщо ця частка становить не менше 25 відсотків
Місцезнаходження юридичної особи 01001, м. Київ, ПРОВУЛОК МИХАЙЛІВСЬКИЙ, будинок 3/16
Перелік засновників (учасників) юридичної особи, у тому числі прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, якщо засновник — фізична особа; найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код юридичної особи, якщо засновник — юридична особа МАКІВСЬКИЙ ІВАН СТЕПАНОВИЧ
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 0.00
________________________________________
ЯКИМЕНКО ДМИТРО АНДРІЙОВИЧ
Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 0.00
Дані про розмір статутного капіталу (статутного або складеного капіталу) та про дату закінчення його формування
Види діяльності Код КВЕД 94.12 Діяльність професійних громадських організацій (основний)
Відомості про органи управління юридичної особи
Прізвище, ім’я, по батькові, дата обрання (призначення) осіб, які обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, уповноважених представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори та дані про наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи МАКІВСЬКИЙ ІВАН СТЕПАНОВИЧ — керівник з 28.02.2013
Дата та номер запису в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи — у разі, коли державна реєстрація юридичної особи була проведена після набрання чинності Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» Дата запису: 28.02.2013
Номер запису: 1 074 102 0000 044909
Дата державної реєстрації, дата та номер запису в Єдиному державному реєстрі про включення до Єдиного державного реєстру відомостей про юридичну особу — у разі, коли державна реєстрація юридичної особи була проведена до набрання чинності Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців»
Дата державної реєстрації, дата та номер запису в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи, яка утворена в результаті перетворення
Статус відомостей про юридичну особу відомості не підтверджено
Назва установчого документа Статут (два примірники)
Дані про наявність відмітки про те, що юридична особа створюється та діє на підставі модельного статуту
Дані про відокремлені підрозділи юридичної особи
Дані про перебування юридичної особи в процесі провадження у справі про банкрутство, санації
Дані про перебування юридичної особи в процесі припинення
Відомості про строк, визначений засновниками (учасниками) юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, для заявлення кредиторами своїх вимог
Дата та номер запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи, підстава для його внесення
Дата та номер запису про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи, підстава для його внесення
Дані про юридичних осіб, правонаступником яких є зареєстрована юридична особа
Дані про юридичних осіб — правонаступників: повне найменування та місцезнаходження юридичних осіб — правонаступників, їх ідентифікаційні коди
Місцезнаходження реєстраційної справи Відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців Шевченківського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у місті Києві
Дата та номер запису про взяття та зняття з обліку, назва та ідентифікаційні коди органів статистики, Міндоходів, Пенсійного фонду України, в яких юридична особа перебуває на обліку: ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ СТАТИСТИКИ:
Ідентифікаційний код органу: 21680000;
Дата взяття на облік: 01.03.2013

ДПI У ШЕВЧЕНКIВСЬКОМУ Р-НI М.КИЄВА ДПС:
Ідентифікаційний код органу: 26088877;
Відомості про відомчий реєстр: (дані про взяття на облік як платника податків);
Дата взяття на облік: 28.02.2013;
Номер взяття на облік: 2311

Управління ПФУ в Шевченківському районі м.Києва:
Ідентифікаційний код органу: 26087323;
Відомості про відомчий реєстр: (дані про взяття на облік як платника єдиного внеску);
Дата взяття на облік: 01.03.2013;
Номер взяття на облік: 03-63769*
Дані органів статистики про основний вид економічної діяльності юридичної особи, визначений на підставі даних державних статистичних спостережень відповідно до статистичної методології за підсумками діяльності за рік Код КВЕД 94.12 Діяльність професійних громадських організацій
Дані про реєстраційний номер платника єдиного внеску, клас професійного ризику виробництва платника єдиного внеску за основним видом його економічної діяльності Дані про реєстраційний номер платника єдиного внеску: 03-63769*;
Дані про клас професійного ризику виробництва платника єдиного внеску за основним видом його економічної діяльності: 1
Термін, до якого юридична особа перебуває на обліку в органі Міндоходів за місцем попередньої реєстрації, у разі зміни місцезнаходження юридичної особи
Інформація про здійснення зв’язку з юридичною особою

Додаток 2

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
вул. Городецького, 13, м. Київ, 01001
Тел.: +380 44 278-37-23, факс: +380 44 271-17-83
Е-mail: themis@minjust.gov.ua
http://www.minjust.gov.ua
Код ЄДРПОУ 00015622
___17.07.2014_______ № _131-37/358_____________
На № ______________________________________ Президенту Нотаріальної палати України
Василині Н.В.
вул. Голосіївська, 7,
офіс 4-1, корп. 2, літ. «А»,
м. Київ, 03039
Шановна Наталіє Володимирівно!
Відповідно до статті 16 Закону України «Про нотаріат» (далі — Закон) професійне самоврядування нотаріусів здійснюється через Нотаріальну палату України та її органи. Нотаріальна палата України є організацією, яка здійснює професійне самоврядування у сфері нотаріату.
До повноважень Нотаріальної палати України належать: представлення інтересів нотаріальних палат та нотаріусів у державних та інших установах; забезпечення захисту соціальних та професійних прав нотаріусів; участь у проведенні експертиз законопроектів з питань, пов’язаних з нотаріальною діяльністю; забезпечення підвищення кваліфікації нотаріусів та їхніх помічників; контроль за дотриманням нотаріусами правил професійної етики та інші повноваження.
Варто зазначити, що чинним законодавством України не встановлено обмежень щодо участі нотаріусів у інших громадських об’єднаннях, організаціях, спілках, у тому числі тих, метою діяльності яких є захист прав і свобод, задоволення суспільних, економічних та соціальних інтересів нотаріусів.
До Міністерства юстиції України надходять листи від громадських організацій нотаріусів, у яких, зокрема, піднімаються проблемні питання щодо забезпечення захисту соціальних та професійних прав нотаріусів, підвищення кваліфікації нотаріусів та їхніх помічників, що відповідно до Закону віднесено до повноважень Нотаріальної палати України.
Враховуючи зазначене, просимо інформувати Міністерство юстиції України про відомі Вам громадські організації (об’єднання, спілки), зареєстровані та діючі на території України, членами яких є нотаріуси, та/або статутні завдання яких аналогічні встановленим для Нотаріальної палати України, та кількість їх членів (учасників).
Також просимо висловити свою позицію щодо дієвості цих об’єднань у представленні інтересів їх членів (учасників).
З повагою
Заступник Міністра —
керівник апарату Ігор АЛЕКСЄЄВ

Додаток 3

Головам Відділень та Головам постійно діючих комісій
Нотаріальної палати України

Шановні колеги!

Надсилаю на Вашу адресу лист Міністерства юстиції України № 13.1-37/358 від 17.07.2014 року щодо надання інформації про існуючі громадські організації (об’єднання, спілки), зареєстровані та діючі на території України, членами яких є нотаріуси, та/або статутні завдання яких аналогічні встановленим для Нотаріальної палати України, та кількість їх членів (учасників).
З метою забезпечення належного розгляду листа Міністерства юстиції України прошу, до 01 серпня 2014 року надати відповідну інформацію, проекти/пропозиції узгодженої позиції нотаріальної громадськості та чолі з Нотаріальною палатою України.
Інформацію просимо надсилати на електронну пошту НПУ: notpalana@ukr.net або звертатися за телефоном: (044) 230-72-75, т/ф 230-72-88.
Завчасно дякую за розуміння та співпрацю.

З повагою,

Президент
Нотаріальної палати України Н. Василина

Вик. Дашутіна І.Г.
т. (044) 230-72-75

отримати