25 Лютого 2009

Щодо листів податкової про вимоги надати „розшифровки витрат” до Декларації за попередні роки

Щодо листів податкової про вимоги надати „розшифровки витрат”
до Декларації за попередні роки.

Останнім часом нотаріуси отримують листи районних Податкових інспекцій про необхідність надання нотаріусами розшифровки витрат, пов‘язаних з організацією роботи приватного нотаріуса та додатків документів, підтверджуючих понесені витрати до декларації за 2007 рік.
Пропонуємо проект зразку відповіді на такі листи.
Державна податкова інспекція
у _________________ районі
м. _______________
ПН ХМНО
Петрової П.П.
м. _________, вул. _________
На Ваш лист № 888888 від 11.02.2009 року, сповіщаю, що я, як громадянка (нин) України та сумлінний платник податків підтримую прагнення Державної податкової інспекції у _______________ районі м ______________ по запровадженню у повсякденну практику ідеологію партнерських стосунків, порозуміння та зміцнення законних, прозорих та об‘єктивних взаємовідносин між керівництвом податкової служби та платниками податків.
Конституцією України передбачено, що «кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом (ст.67 Конституції України)» Виконуючи свій громадський обов‘язок я щорічно, в строк передбачений п. 4.1.4. Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (в подальшому «Закон 2181») подаю до Державної податкової інспекції у _______________ районі м ______________, що підтверджується відмітками на другому екземплярі декларації.
Лист МЮУ від 02.02.2006 р. за N 31-35/20, на який Ви посилаєтесь, не містить будь-яких зобов‘язань щодо подання приватними нотаріусами будь яких розшифровок витрат або копій документів.
Статтею 68 Конституції України встановлено, що кожен зобов’язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.
Закон України «Про податкову службу в Україні», чітко зазначає: Посадові особи органів державної податкової служби зобов’язані дотримувати Конституції і законів України, інших нормативних актів, прав та охоронюваних законом інтересів громадян, підприємств, установ, організацій, забезпечувати виконання покладених на органи державної податкової служби функцій та повною мірою використовувати надані їм права.
Прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу. Відмова службової (посадової) особи контролюючого органу прийняти податкову декларацію з будь-яких причин або висування нею будь-яких передумов щодо такого прийняття (включаючи зміну показників такої декларації, зменшення або скасування від’ємного значення об’єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконного збільшення податкових зобов’язань тощо) забороняється та розцінюється як перевищення службових повноважень такою особою, що тягне за собою її дисциплінарну та матеріальну відповідальність у порядку, визначеному законом (п. 4.1.2 Закону 2181).
Враховуючи вищенаведене, відповідно до Конституції України та чинного законодавства не передбачено будь-яких вимог про надання громадянами України (не суб’єктом підприємницької діяльності) будь-яких додаткових документів ( підтвердження витрат) окрім Декларації встановленої форми за поточний рік, що мною як громадянином України і сумлінним платником податків було виконано належним чином і установлений строк.

Таким чином, ні Конституцією України, ні чинним законодавством не передбачено будь-яких вимог про надання громадянами України (не суб’єктом підприємницької діяльності) будь-яких додаткових документів (підтвердження витрат) окрім Декларації встановленої форми за поточний рік. Тому Ваша вимога про надання розшифровки витрат, пов‘язаних з організацією роботи приватного нотаріуса та додаток документів, підтверджуючих понесені витрати до Декларації за 2007 рік, яка була подана належним чином та в установлений строк, є такою що суперечить діючому законодавству України.

25.02.2009 року
Методична Рада
Асоціації приватних нотаріусів
Харківської області

отримати