11 Квітня 2012

Уряд пропонує чергові кроки з реформування українського нотаріату

Кабінет Міністрів пропонує внести зміни до Закону „Про нотаріат” з метою подальшого реформування нотаріату України відповідно до міжнародних стандартів. Законодавчі зміни, які розробило Міністерство юстиції, були схвалені сьогодні, 11 квітня, на засіданні Уряду.

Як повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович, практика застосування чинного Закону виявила низку проблем у державному регулюванні діяльності нотаріусів – як соціальних, так економічних та юридичних. Стала очевидною потреба розвитку форм державного контролю за законністю нотаріальної діяльності.

Крім того, за словами Міністра, актуальність внесення змін до зазначеного Закону була зумовлена необхідністю вирішити широке коло проблем організації і функціонування нотаріату в Україні на основі здобутків міжнародного досвіду.

Так, проектом пропонується закріпити статус нотаріуса як публічної офіційної особи. Пропонується створити професійну самоврядну організацію нотаріусів – Нотаріальну палату України, яка представлятиме професійні інтереси нотаріусів, зокрема, в державних органах, захищатиме права та інтереси нотаріусів. Водночас Нотаріальна палата здійснюватиме захист інтересів фізичних і юридичних осіб при заподіянні їм шкоди внаслідок незаконних дій або недбалості нотаріуса.

Законопроектом пропонується визначити додаткові підстави для здійснення державного контролю у сфері державного регулювання нотаріальної діяльності. Зокрема, розширюється коло правових підстав для притягнення нотаріусів до відповідальності при невиконанні чи неналежному виконанні ними своїх професійних обов’язків.

У проекті розвинуті і доповненні положення про державне регулювання нотаріальної діяльності. Зокрема, пропонується ввести новий прозорий порядок підготовки осіб до нотаріальної діяльності та їх допуску до цієї діяльності, який відповідатиме вимогам статті 43 Конституції України і міжнародно-правовим актам з прав людини та забезпечуватиме реальну можливість реалізації цього права громадянами України. Розвинуто порядок зупинення і припинення приватної нотаріальної діяльності.

Крім того, проектом запропоновано скоротити перелік обов‘язкових нотаріальних дій, у зв‘язку з тим, що окремі з них втратили свою актуальність через встановленням іншого порядку урегулювання певних цивільно-правових відносин.

Так, на думку Уряду, можливо скоротити, зокрема, такі нотаріальні дії як зняття заборони щодо відчуження нерухомого майна (майнових прав на нерухоме майно), що підлягають державній реєстрації; накладення заборони щодо відчуження транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації; зняття заборони щодо відчуження транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації. Крім того, пропонується скоротити видачу свідоцтв на підставі спільної заяви подружжя на частку в спільному майні подружжя, набутому ним за час шлюбу; посвідчення тотожності громадянина з особою, зображеною на фотокартці; прийняття чеків для пред’явлення до платежу і посвідчення неоплати чеків.

Передбачається, що прийняття та реалізація законопроекту дозволить підвищити якість нотаріального обслуговування, покращити доступ громадян до нотаріальних послуг, посилити контроль за діяльністю нотаріусів щодо запобігання порушень при здійсненні ними своїх професійних обов’язків.

Крім того, буде створено правове забезпечення умов для приєднання України до Міжнародного союзу латинського нотаріату та розвитку міжнародної співпраці.

Прес-служба Міністерства юстиції України