04 Липня 2011

Рубрику Фінансовий моніторинг юридичних послуг доповнено новими роз’ясненнями

Лист Міністерства юстиції України Начальнику Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, начальникам головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі від 16.06.2011 № 13-32/285 (розміщено 01.07.2011р.)

На виконання Міністерством юстиції України пункту 2.5 Порядку надання Державним комітетом фінансового моніторингу України Міністерству юстиції України інформації для підвищення ефективності здійснення нагляду за додержанням суб’єктами первинного фінансового моніторингу вимог законодавства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, затвердженого спільним наказом Державного комітету фінансового моніторингу України та Міністерства юстиції України від 25.08.2010 № 146/1991/5, Головне управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головні управління юстиції в областях, містах Києві та Севастополі зобов’язані надавати щоквартально до 3 числа місяця, наступного за звітним кварталом, інформацію про стан виконання управлінням юстиції повноважень з питання державного регулювання і нагляду у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму.

У інформації необхідно зазначити:

1. Загальну кількість суб’єктів первинного фінансового моніторингу, включених до плану проведення перевірок управлінням юстиції на звітний квартал, затвердженому наказом Міністерства юстиції України (у тому числі, кількість нотаріусів, адвокатів та інших осіб, які надають юридичні послуги).

2. Загальну кількість планових перевірок суб’єктів первинного фінансового моніторингу, проведених управлінням юстиції у звітному кварталі (у тому числі, кількість планових перевірок нотаріусів, адвокатів та інших осіб, які надають юридичні послуги).

3. Загальну кількість планових перевірок суб’єктів первинного фінансового моніторингу, які не були проведені управлінням юстиції у звітному кварталі (у тому числі, кількість планових перевірок нотаріусів, адвокатів та інших осіб, які надають юридичні послуги) та з яких підстав вони не були проведені.

4. Загальну кількість позапланових перевірок суб’єктів первинного фінансового моніторингу, проведених управлінням юстиції у звітному кварталі (у тому числі, кількість позапланових перевірок нотаріусів, адвокатів та інших осіб, які надають юридичні послуги) та на якій підставі вони були проведені.

5. Загальну кількість повторних перевірок суб’єктів первинного фінансового моніторингу, проведених управлінням юстиції у звітному кварталі (у тому числі, кількість повторних перевірок нотаріусів, адвокатів та інших осіб, які надають юридичні послуги) та на якій підставі вони були проведені.

6. Загальну кількість виявлених у звітному кварталі порушень вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу, вчинених суб’єктами первинного фінансового моніторингу (у тому числі, кількість виявлених порушень, вчинених нотаріусами, адвокатами та іншими особами, які надають юридичні послуги) та норму відповідного акта законодавства.

7. Загальну кількість протоколів про адміністративне правопорушення, складених у звітному кварталі уповноваженими на те посадовими особами управління юстиції, а також зазначити частину відповідної статті Кодексу України про адміністративні правопорушення, результати їх розгляду та суму штрафів, накладених на посадових осіб суб’єктів первинного фінансового моніторингу.

8. Загальну кількість справ про порушення суб’єктами первинного фінансового моніторингу вимог законодавства, що регулює діяльність у сфері фінансового моніторингу, розглянутих у звітному кварталі Комісією управління юстиції з питань застосування санкцій за порушення вимог Закону та/або нормативно-правових актів, що регулюють діяльність у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом (далі – Комісія) (у тому числі, кількість справ, заведених стосовно нотаріусів, адвокатів та інших осіб, які надають юридичні послуги).

9. Загальну кількість винесених у звітному кварталі Комісією рішень про накладення штрафу на суб’єктів первинного фінансового моніторингу за порушення вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу (у тому числі, кількість рішень про накладення штрафу на нотаріусів, адвокатів та інших осіб, які надають юридичні послуги), норму відповідного акта законодавства та суму штрафу, накладеного на кожного суб’єкта первинного фінансового моніторингу окремо.

10. Загальну кількість винесених у звітному кварталі Комісією рішень про закриття провадження по справі щодо порушення вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу (у тому числі, кількість рішень про закриття провадження стосовно нотаріусів, адвокатів та інших осіб, які надають юридичні послуги) та підставу закриття провадження.

11. Кількість приватних нотаріусів, нотаріальна діяльність яких зупинялась у звітному кварталі у зв’язку з порушенням ними як суб’єктами первинного фінансового моніторингу вимог законодавства, що регулюють діяльність у сфері фінансового моніторингу.

12. Кількість свідоцтв про право на зайняття нотаріальною діяльністю, які були анульовані у звітному кварталі у зв’язку з порушенням нотаріусом як суб’єктом первинного фінансового моніторингу вимог законодавства, що регулюють діяльність у сфері фінансового моніторингу.

13. Кількість свідоцтв про право на зайняття адвокатською діяльністю, дія яких було зупинена у зв’язку з порушенням адвокатами як суб’єктами первинного фінансового моніторингу вимог законодавства, що регулюють діяльність у сфері фінансового моніторингу.

14. Кількість свідоцтв про право на зайняття адвокатською діяльністю, які були анульовані у звітному кварталі у зв’язку з порушенням адвокатами як суб’єктами первинного фінансового моніторингу вимог законодавства, що регулюють діяльність у сфері фінансового моніторингу.

15. Кількість проведених управлінням юстиції у звітному кварталі семінарів для суб’єктів первинного фінансового моніторингу та тему семінарів.

16. Загальна кількість підготовлених управлінням юстиції у звітному кварталі роз’яснень для суб’єктів первинного фінансового моніторингу (у тому числі, кількість роз’яснень для нотаріусів, адвокатів та інших осіб, які надають юридичні послуги) та з яких питань.

17. Кількість здійснених управлінням юстиції у звітному кварталі перевірок організації професійної підготовки працівників та керівників підрозділів суб’єктів первинного фінансового моніторингу, відповідальних за проведення фінансового моніторингу.

18. Кількість інформаційних повідомлень, направлених управлінням юстиції у звітному кварталі до Держфінмоніторингу про виявлені порушення законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму суб’єктами первинного фінансового моніторингу та заходи, вжиті для їх усунення.

Крім того, необхідно подати інформацію у формі таблиці у файлі для використання програмою Microsoft Office Excel.

Зазначену інформацію прошу надсилати до Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу на електронні адреси: notarius@minjust.gov.ua, а також поштою.

Звертаю вашу увагу, що доручення Міністерства юстиції від 24.09.2010 № 31-32/216 в подальшому не підлягає виконанню.

Директор Департаменту
нотаріату, банкрутства та
функціонування центрального
засвідчувального органу

К.І. Чижмарь