26 Листопада 2009

Роз’яснення щодо засвідчення справжності підпису кандидата на пост Президента України та осіб, що представляють інтереси кандидата

Роз’яснення щодо засвідчення справжності підпису кандидата на пост Президента України та осіб, що представляють інтереси кандидата

Начальнику Головного управління
юстиції Міністерства юстиції
України в Автономній Республіці
Крим, начальникам головних
управлінь юстиції в областях,
містах Києві та Севастополі

Роз’яснення стосовно засвідчення справжності
підпису на документах для реалізації особами прав та обов’язків,
передбачених Законом України «Про вибори Президента України»

У зв’язку із надходженням звернень щодо порядку засвідчення підписів осіб на документах, щодо яких Законом України «Про вибори Президента України» передбачено вимогу про засвідчення підпису у встановленому законом порядку, Міністерством юстиції України роз’яснюється наступне.

Законом України «Про вибори Президента України» із змінами (далі-Закон) передбачено, що у встановленому законом порядку засвідчується, зокрема, підпис:

кандидата на пост Президента України на заяві про реєстрацію довірених осіб кандидата, що подається до Центральної виборчої комісії у будь-який час після реєстрації кандидата (частина третя статті 67 Закону);

особи на письмовій згоді представляти інтереси кандидата на пост Президента України у відповідному виборчому окрузі щодо якої кандидатом на пост Президента України подано заяву про реєстрацію довіреною особою (частина третя статті 67 Закону).

Враховуючи, що Закон не встановлює порядку засвідчення підписів, справжність підпису зазначених осіб може бути засвідчена в порядку передбаченому статтею 78 Закону України «Про нотаріат» та розділом 28 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від. 03.03.2004 № 20/5 (із змінами).

При цьому, текст заяви, щодо якої Закон передбачає засвідчення підпису, викладається на спеціальних бланках нотаріальних документів.

При засвідченні справжності підпису особи на інших документах, щодо яких Закон передбачає засвідчення підпису (письмова згода, тощо), спеціальні бланки нотаріальних документів не використовуються, оскільки статтею 34 Закону України «Про нотаріат» встановлено виключний перелік документів, текст яких викладається на спеціальних бланках нотаріальних документів.

Довести це роз’яснення до відома державних та приватних нотаріусів.

Міністр Микола Оніщук

отримати