06 Серпня 2013

ПРОЙШЛО ПЕРШЕ ЗАСІДАННЯ ВИЩОЇ КВАЛІФІКАЦІЙНОЇ КОМІСІЇ НОТАРІАТУ В ОНОВЛЕНОМУ СКЛАДІ

5 серпня 2013 року Міністр юстиції України Олена Лукаш провела перше засідання Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату в оновленому складі.

— Система нотаріату в Україні потребує уваги і змін. Базовими у вашій роботі мають бути дотримання прав громадян та їх захист, тож щоденною працею ви повинні виконувати місію, яку на вас покладено, — наголосила Міністр юстиції України Олена Лукаш.

Як уже повідомлялось, Наказом від 1 серпня 2013 року Міністр юстиції затвердила новий склад Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції України. Пріоритетом формування нового складу Комісії було регіональне представництво: з 11 членів Комісії 8 представлено регіонами України, що дає можливість бачити картину вчинення нотаріальних дій на всій території України. Крім того, 9 членів комісії – це фахівці, які мають значний досвід (понад 15 років практичної роботи нотаріуса).

— Фаховий рівень кожного нотаріуса визначає обличчя нотаріату України в цілому, — підкреслила Олена Лукаш. – Зараз перед нотаріальною спільнотою стоять нові вимоги до якості публічних послуг та удосконалення механізму забезпечення законних прав кожного громадянина.

Заступником голови Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату на засіданні було обрано приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу Володимира Марченка. Було також затверджено графік роботи Комісії на поточний рік.

Членами комісії було обговорено низку пропозицій щодо вдосконалення законодавства з питань комунікацій між громадянами, нотаріусами та Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату.

Під час засідання також прозвучали пропозиції запровадити на перспективу принцип тестової системи здачі іспитів, що також унеможливить у подальшому суб’єктивний фактор та корупційну складову в оцінюванні знань осіб, які мають намір займатися нотаріальною діяльністю.

Задля збільшення кількості осіб, які можуть бути допущені до іспиту на право заняття нотаріальною діяльністю, Комісія прийняла рішення щодо перенесення дати кваліфікаційного іспиту на 29 жовтня 2013 року.

Під час засідання Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату зазначалось, що результатом нотаріальної реформи повинні стати мінімізація грошових витрат громадян та скорочення часу на обслуговування населення. Обговорювалось також питання продовження реформування нотаріату, зокрема, підвищення рівня якості надання публічних послуг, до яких належать вчинення нотаріальних дій та послуги з реєстрації речових прав, оскільки ця сфера є одним із ключових пріоритетів реформ, які впроваджуються у державі.

Олена Лукаш побажала новому складу Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату об’єктивності у роботі та реалізації планів стати тією інституцією, яка викликатиме у людей повагу, авторитет та довіру.