18 Березня 2013

ПРОЕКТ відповіді щодо запрошення нотаріуса до ДПІ у ….. на підставі п. 172.4 ст. 172, п. 173.4 ст. 173, п.174.4 ст.174, абз. Б п. 176.2 ст. 176 ПКУ з питання неподання податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платни


Проект відповіді щодо запрошення нотаріуса
до ДПІ у ….. на підставі п. 172.4 ст. 172, п. 173.4 ст.
173, п.174.4 ст.174, абз. Б п. 176.2 ст. 176 ПКУ
з питання неподання податкового розрахунку сум доходу,
нарахованого (сплаченого) на користь
платників податку, і сум утриманого з них податку (1ДФ).

_________ 2013 року мною було отримано повідомлення №…. Щодо запрошення мене до ДПІ у ….. на підставі п. 172.4 ст. 172, п. 173.4 ст. 173, п.174.4 ст.174, абз. Б п. 176.2 ст. 176 ПКУ з питання неподання податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (1ДФ).

Наступним повідомляю, що відповідно до підпункту «б» пункту 176.2 статті 176 розділу IV Податкового кодексу України та статті 8 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» були затвердженні форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма N 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку наказом N 1020 від 24.12.2010р. зареєстровані в Міністерстві юстиції України 13 січня 2011 р. за N 46/18784. Відповідно до цього наказу така форма 1ДФ подається податковими агентами у строки, встановлені Податковим кодексом України (в подальшому ПКУ) для податкового кварталу.

Згідно п. 14.1.180 ст. 14 ПКУ — податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб — юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента — юридичної особи, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність податковим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому статтею 18 та розділом IV цього Кодексу.

Статтею 18 п. 1 визнається, що податковим агентом є особа, на яку цим Кодексом покладається обов’язок з обчислення, утримання з доходів, що нараховуються (виплачуються, надаються) платнику, та перерахування податків до відповідного бюджету від імені та за рахунок коштів платника податків.

Приватний нотаріус це самозайнята особа — платник податку, який провадить незалежну професійну діяльність. Незалежна професійна діяльність це участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою — підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб. Статтею 3 Закону України «Про нотаріат» встановлені обмеження щодо діяльності нотаріуса: Нотаріус не може займатися підприємницькою діяльністю, перебувати на державній службі або на службі в органах місцевого самоврядування, перебувати у штаті інших юридичних осіб, входити самостійно, через представника або підставних осіб до складу правління чи інших виконавчих органів господарських організацій, кредитно-фінансових установ, а також виконувати іншу оплачувану роботу.
Таким чином, приватний нотаріус є податковим агентом тільки в разі якщо у нього є працівники або він виплачує дохід (у грошовій або не грошовій формі) іншій фізичний особі або фізичній особі підприємцю і нараховує, утримує та сплачує податок. В цьому випадку приватний нотаріус зобов’язаний подати податковий розрахунок форму 1ДФ в строки встановлені для податкового кварталу.
Ставлю ДПІ у … що я, як приватний нотаріус, працівників не маю, будь якій фізичній особі або фізичній особі-підприємцю в 1,2 та 3 кварталі 2011 року дохід не виплачував, тому обов‘язку подавати податковий розрахунок за формою 1 ДФ в мене не виникало.

Стосовно подачі інформації відповідно п. 172.4 ст. 172, п. 173.4 ст. 173, п.174.4 ст.174. Як зазначається в цих статтях, нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого майна та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору та щокварталу подає до органу державної податкової служби за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, включаючи інформацію про його вартість та суму сплаченого податку, в порядку, встановленому цим розділом для податкового розрахунку. Для цілей цього пункту платник податку самостійно визначає суму податку і сплачує його до бюджету через банківські установи.
Як вже зазначалось вище, податковим агентом є особа яка зобов’язана нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи. Таким чином, нотаріус, який посвідчує договір купівлі – продажу нерухомого (рухомого) майна, або видає свідоцтво про право на спадщину не є податковим агентом щодо доходів отриманих громадянами внаслідок вчинення відповідних нотаріальних дій. ПКУ встановлений єдиний обов‘язок нотаріуса в цих випадках – подання саме інформації в довільній формі, щокварталу до органу державної податкової служби про такі угоди, включаючи інформацію про суму доходу та суму сплаченого до бюджету податку, в порядку та строки, встановлені для податкового розрахунку, а не податковий розрахунок форму 1ДФ, яка подається тільки податковими агентами. Такий висновок підтверджується Листами Державної податкової адміністрації України від 26.01.2011 р. N 1984/7/17-0717, від 28.02.2011 р. N 2063/Т/17-0714, від 22.03.2011 р. N 2800/Л/17-0714 та іншими.
Виконуючи вимоги статей 172, 173, 174 ПКУ мною надавалася, в строки та в порядку передбаченому для податкового 1 та 2 кварталу відповідна інформація. В третьому кварталі нотаріальних дій, передбачених вказаними статтями ПКУ мною не вчинялися.
Інформація за четвертий квартал мною буде подана відповідно до вимог діючого законодавства.