08 Жовтня 2013

ПРАВО НА ЗАНЯТТЯ НОТАРІАЛЬНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ БІЛЬШЕ НЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ФІНАНСОВИХ РОЗРАХУНКІВ З НОТАРІАЛЬНОЮ ПАЛАТОЮ

- Право на заняття нотаріальною діяльністю більше не залежить від фінансових розрахунків нотаріусів з Нотаріальною палатою, – заявила Міністр юстиції України Олена ЛУКАШ, коментуючи нову редакцію Правил професійної етики нотаріусів України, зареєстрованих Наказом Мін`юсту від 4 жовтня 2013 року.

Попередні Правила професійної етики зобов’язували усіх нотаріусів, незалежно від їх матеріальної спроможності, яка напряму пов’язана з відпусткою по догляду за дитиною, лікарняним, витратами на лікування членів родини тощо, сплачувати членські внески до самоврядної організації. Навіть державні нотаріуси, заробітна плата яких трохи більша за мінімальну заробітну плату в Україні, мали сплачувати внески на рівні з приватними нотаріусами.

Стосовно тих, хто своєчасно не сплачував внески, Нотаріальна палата України мала право подавати подання до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату для анулювання свідоцтва на право заняття нотаріальною діяльністю.

Відтепер в основу нових Правил професійної етики нотаріусів України покладено перш за все принцип професійності нотаріуса, а таку підставу для анулювання права на заняття нотаріальною діяльністю як несплата членських внесків до нотаріальної палати – скасовано.

Зміни були широко обговорені з громадськістю та нотаріальною спільнотою.