06 Березня 2008

  «Правовий Тиждень» про Карпатські Зустрічі Нотаріусів — 2008

Карпатські зустрічі нотаріусів-2008

Приватний нотаpiус Харківського міського нотаріального округу Володимир МАРЧЕНКО
«Нині основна проблема нотаріату на мою думку полягає у незнанні громадськості суті нотаріальної діяльності Чому так сталося Тому що ми не формуємо позитивного іміджу нотаріуса у суспільстві Над цим треба працювати всій нотаріальній громаді»

II Карпатські зустрічі нотаріусів-2008. Саме так названа зустріч понад 150 нотаріусів, які представляли всі регіони нашої країни, що пройшла у м. Свалява. Під час заходу відбулося нагородження нотаріусів за підсумками 2007 р. в номінації «Нотаріус року» за результатами II всеукраїнського щорічного конкурсу нотаріусів «Єдина нотаріальна практика» за версією науково-практичного часопису «Мала енциклопедія нотаріуса», журналу юристів України «Юридичний радник» та видавництва «Страйд». Організатором конкурсу та зустрічі виступили згадані видання, а також Центр аналітичних досліджень з питань права та безпеки «ЮКОН» за підтримки ЮФ «Глобус» та «Укрінюрколегії».
Мета подібних зустрічей «без краваток», за словами одного з організаторів конкурсу, приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу Володимира Марченка, — обмін досвідом між колегами.
При цьому «візитною карткою» зустрічей нотаріусів стала присутність історико-пізнавального елементу в поєднанні із науково-практичним блоком. Тобто в певний період часу в професійній діяльност і виникають актуальні теми для обговорення. Саме тоді організатори й «підключають» до дискусії представників науки — вчених-теоретиків, фахівців у галузі цивільного законодавства. Цього разу в Сваляві перед нотаріусами виступав доцент кафедри цивільного та трудового права Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Олег Первомайський,який торкнувся тематики договорів у нотаріальній практиці. Зокрема, розглядалися предмет, порядок укладення нотаріальних договорів, їх державна реєстрація, порядок виникнення права власності та його документальне оформлення.Учасники узагальнили нотаріальну практику стосовно питань іпотеки, відчуження нерухомост і, корпоративних прав, нотаріального процесу, оподаткування та правового захисту нотаріуса.
Щодо конкурсу, який визначає «Нотаріуса року», то зауважимо, що організатори намагалися зробити його максимально цікавим та неупередженим. Задля цього виробили певну формулу, за якою й нараховували бали претендентам. Оцінка переможця конкурсу в різних номінаціях складається з трьох частин. Перша — рекомендація-характеристика колег. Тобто кожен нотаріус або група нотаріусів може висунути на конкурс свого представника, надавши при цьому характеристику свого номінанта. Кожна категорія «досягнень» нотаріуса має певну кількість балів. Друга частина балів набирається претендентом на відкритому голосуванн і за допомогою веб-сторінки www.yurradnik.com.ua. Третя складова кількості набраних балів тим чи іншим претендентом — робота конкурсної комісії, до складу якої входять нотаріуси — переможці конкурсу на звання «Нотаріус року» попередніх років.

Отже, цьогоріч у номінації «Легенда нотаріату» було визначено завідувача першої Львівської державно ї нотаріальної контори Омеляна Бояківського, який був членом робочої групи з підготовки проекту ЗУ «Про нотаріат» (1992 p.). «Нотаріусом року», за версією науково-практичного часопису «Мала енциклопедія нотаріуса», стала приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Олейа Чуєва (фото 1). Саме вона була співавтором книги «Іпотека — аналіз, коментарі, практика застосування» та є постійним автором журналу «Мала енциклопедія нотаріуса», в якому друкувалися її статті: «Попередній договір», «Поділ та виділ в нотаріальній практиці», «Цивільно-правовий договір у нотаріальній практиці: укладання, момент виникнення права власності,розірвання» тощо. Одразу дві номінації «Нотаріус року — автор книги з нотаріату» та «Нотаріус року з питань правового захисту нотаріуса» виборов приватний нотаріус Київського міського округу Олег Поповченко (фото 2). Його книга «Захист та реалізація процесуальних прав нотаріуса» стала у буквальному розумінні цього слова настільною книгою кожного нотаріуса. Він неодноразово домагався скасування постанов про порушення кримінальних справ щодо нотаріусів. Продовжує активно захищати права і законні інтереси нотаріусів як у кримінальних, так і цивільних справах. Певні судові рішення за участі пана Поповченка після проходження всіх судових інстанцій України стали прецедентними. У номінації «Нотаріус року з питань методичної підтримки нотаріуса» нагороду отримала приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Людмила Шандиба, яка упродовж 1975-1996 pp. працювала в системі управління юстиції Київсько ї області. Пройшла шлях від державного нотаріуса до заступника начальника управління юстиції. «Нотаріусом року з питань іпотеки» організатори конкурсу обрали приватного нотаріуса Рівненського міського нотаріального округу Володимира Попова. Саме завдяки його зусиллям Здолбунівська районна державна нотаріальна контора стала однією з кращих контор Рівненської області.Колеги характеризують його як принципового в роботі, самокритичного, ввічливого до колег та уважного до громадян. Всі, хто спілкувався з ним по роботі, вдячні йому за реальну методичну допомогу і підтримку.

В номінації «Нотаріус року з питань цінних паперів» переконливу перемогу одержала приватний нотаріус Макіївського міського нотаріального округу Наталія Єрмакович. Пані Наталія вважає, що розвиток приватного нотаріату в нашій країні сприятиме поступовій інтеграції України до правової системи міжнародного інституту латинського нотаріату, що дозволить уніфікувати всі нотаріальні документи та забезпечити правову захищеність громадян як в Україні, так і за кордоном. «Нотаріусом року з питань корпоративного права»стала приватний нотаріус Львівського міського нотаріального округу Алла Красовська, яка є автором багатьох публікацій, присвячених корпоративному праву. Всім переможцям були вручені іменні дипломи та статуетки із написом «Нотаріус року-2007», виконано ї у формі логотипу видавництва «Страйд», сертифікати на річну передплату комплекту журналів «Мала енциклопедія нотаріуса» і «Юридичний радник» та сертифікати на отримання перших трьох томів «Хрестоматії нотаріуса». Окрім того, Олену Чуєву було нагороджено ноутбуком, адже саме вона за версією організаторів конкурсу виборола почесне звання «Нотаріус року-2007».

отримати