19 Травня 2010

Перетворення юридичної особи: нюанси переходу прав та обов’язків до правонаслідувача юридичної особи

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
ЛИСТ
від 25.01.2010 р. N 687
Про надання роз’яснень
Державним комітетом з питань регуляторної політики та підприємництва опрацьовано Ваше звернення від 15.12.2009 щодо надання роз’яснень стосовно прав та обов’язків юридичної особи правонаступника при реорганізації (перетворенні) приватного підприємства у товариство з обмеженою відповідальністю та повідомляється наступне.
Відповідно до частини першої статті 104 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) юридична особа припиняється в результаті передання всього майна, прав та обов’язків іншим юридичним особам — правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.
Статтею 108 ЦКУ визначено, що перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми. У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов’язки попередньої юридичної особи.
Таким чином, перетворення — це особливий вид реорганізації, який пов’язаний із зміною організаційно-правової форми юридичної особи, і при цьому, до правонаступника юридичної особи, що створюється в результаті реорганізації переходить усе майно, усі права та обов’язки попередньої юридичної особи, що припиняється.
Як підтвердження зазначеного вище можна розглядати той факт, що відповідно до абзацу другого пункту 6 Положення про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.96 N 118 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22.06.2005 N 499), у разі перетворення юридичної особи за правонаступником зберігається її ідентифікаційний код.
Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб — підприємців регулюються Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон про реєстрацію).
Статтею 37 Закону про реєстрацію визначено, що державна реєстрація юридичної особи, яка утворена в результаті перетворення, здійснюється в порядку, який встановлено статтями 24 — 27 цього Закону. Перетворення вважається завершенням з моменту державної реєстрації новоутвореної юридичної особи та державної реєстрації припинення юридичної особи, що припиняється у результаті перетворення.
Частиною першою статті 33 Закону про реєстрацію визначено, що юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов’язків іншим юридичним особам — правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками).
Перетворення суб’єктів господарювання регулюється значною кількістю нормативних актів, до яких, насамперед, належать Цивільний кодекс України, Господарський кодекс України, Закон про реєстрацію, Закон України «Про господарські товариства» та інші нормативні акти, в тому числі відомчі.

Заступник Голови С. І. Третьяков

© Інформаційно-аналітичний центр «ЛІГА», 1991 — 2010
© ТОВ «ЛІГА ЗАКОН», 2007 — 2010

отримати