09 Серпня 2013

Міністр юстиції Олена Лукаш вважає передчасним скорочення чисельності державних нотаріальних контор

Однією з концептуальних складових реформування нотаріату в Україні в останні роки був перехід до системи єдиного нотаріату, наслідком чого стало скорочення чисельності державних нотаріальних контор у всіх регіонах України. Це викликало неоднозначне ставлення у суспільстві до цих процесів.

Вважаю, що наразі ліквідація державних нотаріальних контор є передчасною. Державні нотаріальні контори продовжують бути тим органом нотаріату, який задовольняє потреби пільгової категорії населення при вчиненні нотаріальних дій, зокрема, звільняючи громадян від сплати мита та зборів. В Україні такі пільги мають тисячі людей, у тому числі особи, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, інваліди 1, 2 груп, малолітні та неповнолітні діти, — заявила Міністр юстиції України Олена Лукаш.

На сьогодні в державних установах нотаріату переважно обслуговуються люди похилого віку, пенсіонери, які ментально ще не готові сприйняти приватного нотаріуса як орган нотаріату, що наділений такими ж повноваженнями, що й державний нотаріус. Водночас дана категорія громадян, свідомість яких формувалась в інші часи, потребує від суспільства уваги до своєї життєвої позиції, принципів та уподобань.

Люди повинні мати вибір – куди їм краще звертатися: до державного чи приватного нотаріуса. Міністерство юстиції має поважати вибір громадян,- наголосила Олена Лукаш.

Тож перш ніж реалізовувати концепцію реформування нотаріату в частині скорочення чисельності державних нотаріальних контор, потрібно створити усі відповідні умови на заміну пільг, що діють для соціально незахищених верств населення в державних нотаріальних конторах на сьогодні.