13 Липня 2010

Міністерство юстиції визначено національним органом для виконання в Україні Конвенції про запровадження системи реєстрації заповітів

10 липня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про ратифікацію Конвенції про запровадження системи реєстрації заповітів».

Згідно з пунктом 1 статті 3 Конвенції національним органом для виконання в Україні функцій, передбачених цією угодою, визначено Міністерство юстиції України.

Конвенція відкрита для підписання Державами – членами Ради Європи. Для України угода набере чинності через три місяці від дати передачі на зберігання Україною її ратифікаційної грамоти.

Відповідно до положень Конвенції реєстрації в Договірних Державах підлягають:

- посвідчені заповіти, пред’явлені нотаріусу, державному органові чи будь-якій особі, які за законом цієї Держави мають право реєструвати їх, а також інші заповіти, передані на зберігання органові чи особі, які вповноважені законом приймати такі заповіти на зберігання, коли при цьому складається офіційний документ про прийняття заповіту на зберігання;

- власноручно складені заповіти, передані на зберігання нотаріусу, державному органові чи будь-якій особі, які за законом цієї Держави мають право приймати їх на зберігання, при цьому офіційний документ про прийняття заповіту на зберігання не складається, якщо закон дозволяє таку передачу. Заповідач має право відмовитися від реєстрації заповіту, якщо зазначений закон не забороняє такої відмови.

* * * Конвенцію про запровадження системи реєстрації заповітів було вчинено у м. Базелі 16 травня 1972 року.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 271-17-33
E-mail: press@minjust.gov.ua