17 Червня 2010

Мін‘юст ініціюватиме створення робочої групи для реалізації закону про систему реєстрації речових прав на нерухоме майно

Міністерство юстиції внесе до Кабінету Міністрів пропозицію про створення за участю керівників центральних органів виконавчої влади міжвідомчої робочої групи із реалізації закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно» (у редакції від 11 лютого 2010 року). Про це повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович у ході наради в Мін‘юсті щодо обговорення питань, пов‘язаних зі створенням в Україні системи речових прав на нерухоме майно.

Міністр юстиції наголосив, що запровадження такої системи у стислі терміни, що визначені законом, — до 1 січня 2012 року, потребує концентрацію зусиль та взаємодію усіх профільних органів влади: Державного комітету із земельних ресурсів, Фонду державного майна, Державної служби геодезії, картографії та кадастру, Державного комітету архівів, Міністерства фінансів та Міністерства економіки.

За словами Міністра юстиції, згідно з планом-графіком, розробленим Мін‘юстом на виконання Закону, до 1 січня 2012 року в Україні має бути реалізовано низку заходів. Зокрема, має бути розроблено та ухвалено низку нормативних актів – про внесення змін до чинного законодавства. а також ухвалення підзаконних нормативних актів. План-графік також передбачає заходи організаційного, матеріально-технічного та фінансового характеру.

«Ми маємо ухвалити спільні рішення, які дозволять до 1 січня 2012 року виконати завдання державної ваги – створити в країні загальнодержавний облік нерухомого майна», — наголосив Міністр.

Міністр юстиції також зазначив, що відсутність такої системи на сьогодні підриває упевненість вітчизняних та іноземних інвесторів, призводить до порушення майнових прав як фізичних та юридичних осіб, створює передумови для криміналізації ринку нерухомості в державі.

*** Як повідомлялося, 11 лютого 2010 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їхніх обмежень».

Закон передбачає покладення повноважень щодо державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень на Міністерство юстиції, а також створення єдиної системи державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень у системі Міністерства юстиції.

Так, Законом передбачається, що держателем Державного реєстру прав є спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань державної реєстрації прав – Міністерство юстиції України. Адміністратором Державного реєстру прав є державне підприємство, що належить до сфери управління Міністерства юстиції, здійснює заходи із створення та супроводження програмного забезпечення Державного реєстру прав та відповідає за технічне і технологічне забезпечення, збереження та захист даних, що містяться у Державному реєстрі прав. У законі визначений порядок проведення державної реєстрації прав.

Закон регулює відносини, пов`язані з державною реєстрацією прав на нерухоме майно.

Законом передбачено, що державна реєстрація прав є обов`язковою. Інформація про права на нерухоме майно та їхні обмеження підлягає внесенню до Державного реєстру прав. Передбачено, що державна реєстрація прав є публічною, проводиться органом державної реєстрації прав, який зобов`язаний надавати інформацію про зареєстровані права. Державна реєстрація прав проводиться за місцем розташування об`єкта нерухомого майна у межах території, на якій діє відповідний орган державної реєстрації прав.

Обов`язковій державній реєстрації підлягають речові права на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним і юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування, а саме: право власності на нерухоме майно; право володіння; право користування (сервітут); право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій); право господарського відання; право оперативного управління; право постійного користування та право оренди земельної ділянки; право користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їхніми окремими частинами; іпотека; довірче управління майном; інші речові права відповідно до закону; податкова застава, предметом якої є нерухоме майно, та інші обтяження цих прав.

Право власності на житловий будинок, будівлю, споруду, квартиру може бути зареєстровано незалежно від того, чи зареєстровано право власності на земельну ділянку, на якій вони розташовані, крім випадків, якщо власником земельної ділянки та житлового будинку, будівлі, споруди, квартири, розташованих на ній, є та сама особа.

Дія закону не поширюється на державну реєстрацію прав на повітряні і морські судна, судна внутрішнього плавання, космічні та інші об`єкти цивільних прав, на які поширюється правовий режим нерухомої речі.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 271-17-33
E-mail: press@minjust.gov.ua

отримати