11 Березня 2011

Мін’юст скасував застосування голографічних захисних елементів на документах системи органів юстиції.

Міністерство юстиції скасувало необхідність застосування голографічних захисних елементів на документах системи органів юстиції. Відповідний наказ підписав Міністр юстиції Олександр Лавринович.

Наказ видано на виконання рішень Уряду та Президента України, якими відміняється обов’язкове застосування голографічного захисту документів і груп товарів в Україні.

Так, згідно з наказом, використання голографічного захисного елементу припиняється на спеціальних бланках документів реєстрів інформаційної системи Міністерства юстиції України, на спеціальних бланках для видачі витягів з Реєстру прав власності на нерухоме майно, а також на спеціальних бланках свідоцтва про право власності.

Міністерство юстиції припинило замовлення бланків документів, для захисту яких використовувався голографічний захисний елемент. Старі бланки використовуватимуться до остаточного розходу.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та доведений до відома територіальних управлінь юстиції, нотаріусів та підприємств бюро технічної інвентаризації.

Як відомо, 9 лютого Кабінетом Міністрів була прийнята підготовлена Міністерством юстиції постанова «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України з питань захисту документів і товарів голографічними захисними елементами та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України». Постановою передбачено визнання такими, що втратили чинність, актів Кабінету Міністрів України, які регулюють відносини у сфері захисту документів і товарів голографічними захисними елементами.

3 березня Президент України Віктор Янукович підписав Указ, який відмінив обов’язкове застосування голографічного захисту документів і груп товарів в Україні, оскільки лише законами України має визначатись обов’язковість застосування голографічного захисту. Главою держави було визнано таким, що втратив чинність, Указ Президента України від 15 листопада 2000 року № 1239 «Про захист документів і товарів голографічними захисними елементами», який є основним актом, що запровадив в Україні обов’язкове застосування голографічного захисту документів і груп товарів.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 271-17-33
E-mail: press@minjust.gov.ua

Наказ Міністерства юстиції України № 679/5 від 04.03.2011 «Про порядок застосування голографічного захисного елемента на спеціальних бланках документів інформаційної системи Міністерства юстиції України»

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
НАКАЗ
04.03.2011 м. Київ № 679/5

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 4 березня 2011 року за № 274/19012

Про порядок застосування
голографічного захисного елемента
на спеціальних бланках документів
інформаційної системи
Міністерства юстиції України

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.02.2011 № 86 „Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України з питань захисту документів і товарів голографічними захисними елементами та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України”

НАКАЗУЮ:
Установити, що голографічний захисний елемент не використовується для комплексної системи захисту:
спеціального бланка документів реєстрів інформаційної системи Міністерства юстиції України, зразок та опис якого затверджені наказом Міністерства юстиції України від 06.10.2003 № 121/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 13.10.2004 № 117/5), зареєстровані у Міністерстві юстиції України 06.10.2003 за № 896/8217;
спеціального бланка для видачі витягів з Реєстру прав власності на нерухоме майно, зразок та опис якого затверджені наказом Міністерства юстиції України від 22.04.2003 № 39/5 ДСК, зареєстровані у Міністерстві юстиції України 22.04.2003 за № 318/7639;
спеціального бланка свідоцтва про право власності, зразок та опис якого затверджені наказом Міністерства юстиції України від 22.04.2003 № 39/5 ДСК, зареєстровані у Міністерстві юстиції України 22.04.2003 за № 319/7640.
Використання бланків документів, визначених в пункті 1 цього наказу, для комплексної системи захисту яких використано голографічний захисний елемент, здійснювати до остаточного їх використання.
Припинити замовлення бланків документів, визначених в пункті 1 цього наказу, для комплексної системи захисту яких використовується голографічний захисний елемент.
Департаменту цивільного законодавства та підприємництва (Завальна І.І.), державному підприємству „Інформаційний центр” Міністерства юстиції України (Добжанський В.Б.):
Подати цей наказ на державну реєстрацію відповідно до Указу Президента України від 03.10.92 № 493 „Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади” (із змінами).
Довести наказ до відома Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі, регіональних філій державного підприємства „Інформаційний центр” Міністерства юстиції України та забезпечити його належне застосування в роботі.
Начальникам Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі довести цей наказ до відома районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції, нотаріусів та підприємств бюро технічної інвентаризації.
Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Міністр
Олександр Лавринович