30 Січня 2009

Мін‘юст розробив методичні рекомендації для приватних нотаріусів, які отримують право на оформлення спадкових справ з 1 червня 2009 року

Науково-експертна рада з питань нотаріату при Міністерстві юстиції України схвалила Методичні рекомендації з питань оформлення спадкових справ.

Рекомендації розроблені для приватних нотаріусів, які з 1 червня 2009 року отримують право на оформлення спадкових справ (відповідна норма щодо зрівняння у повноваженнях державних і приватних нотаріусів, зокрема щодо оформлення спадкових справ, міститься у Законі України «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат», ухваленому Верховною Радою 1 жовтня 2008 року, та набуває чинності з 1 червня 2009 року).

Методичні рекомендації використовуватимуться при проведенні роботи з підвищення кваліфікації нотаріусів, а також для повсякденного використання нотаріусами у практичній роботі.

Рекомендації містять роз’яснення щодо охорони спадкового майна, щодо видачі свідоцтв про право на спадщину, свідоцтв про право власності в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя тощо.

Радою також утворено постійно діючу комісію, якою, у разі потреби, будуть опрацьовуватися актуальні питання, що виникатимуть в нотаріальній практиці, для доповнення Методичних рекомендацій.

Науково-експертна рада з питань нотаріату при Міністерстві юстиції України очолюється Міністром юстиції України. До складу Ради входять представники Міністерства юстиції, Української нотаріальної палати, науковці вищих навчальних та наукових закладів України тощо.