03 Лютого 2012

Мін’юст встановив термін Укрдержреєстру для проставлення апостиля на документах – один робочий день

Мін‘юст встановив термін Укрдержреєстру для проставлення апостиля на документах – один робочий день

Апостиль на документах про реєстрацію актів цивільного стану – свідоцтвах про шлюб, розлучення, народження чи смерть – проставлятиметься протягом одного робочого дня. Такий термін встановило Міністерство юстиції для розгляду документів про державну реєстрацію актів цивільного стану, поданих громадянами для проставлення апостиля в Державну реєстраційну службу України (Укрдержреєстр). Відповідний наказ підписав Міністр юстиції Олександр Лавринович.

Згідно з наказом Мін’юсту, термін розгляду документів про державну реєстрацію актів цивільного стану, поданих для проставлення апостиля, має складати не більше одного робочого дня.

У виняткових випадках (хвороба, звільнення, довготривала відпустка відповідних працівників Укрдержреєстру) термін розгляду документів про державну реєстрацію актів цивільного стану може бути продовжений до трьох робочих днів. І лише у разі відсутності на поданих документах відмітки Головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі, а також у випадках, коли необхідно отримати зразок підпису посадової особи, відбитка печатки, штампа органу державної реєстрації актів цивільного стану, іншої додаткової інформації, термін проставляння апостиля може скласти до двадцяти робочих днів.

Як відомо, апостиль – це спеціальний штамп, що легалізує за кордоном офіційні документи, засвідчуючи справжність підпису особи під документом і автентичність відбитку печатки або штампа, яким скріплено відповідний документ.

Щороку громадянами України проставляється апостиль на близько 50 тис. документів про реєстрацію актів цивільного стану.

*** 10 січня 2002 року Україна приєдналася до Конвенції 1961 року, що скасовує вимогу консульської легалізації іноземних офіційних документів (Конвенція набула чинності для України 22 грудня 2003 року). Після цього єдиною формальною вимогою для легалізації офіційних документів у стосунках України з державами — учасницями цієї Конвенції є наявність апостилю.

На сьогодні дана Конвенція застосовуються у відносинах України з близько 100 країнами світу.

Прес-служба Міністерства юстиції України

Наказ Міністерства юстиції України від 19.01.2012 № 94/5 ’’Про встановлення порядку роботи по проставленню апостиля на документах про державну реєстрацію актів цивільного стану’’

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
НАКАЗ
19.01.2012 № 94/5

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції
23 січня 2012 року
№ 94/20407

Про встановлення порядку
роботи по проставленню апостиля
на документах про державну
реєстрацію актів цивільного
стану

Відповідно до Положення про Державну реєстраційну службу України, затвердженого Указом Президента України від 06.04.2011 № 401, та Правил проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, затверджених наказом Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України від 05.12.2003 № 237/803/151/5, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 12.12.2003 за № 1151/8472,

НАКАЗУЮ:

1. Установити, що у Державній реєстраційній службі:

термін розгляду документів про державну реєстрацію актів цивільного стану, поданих для проставлення апостиля, – один робочий день.

У разі хвороби, звільнення, довготривалої відпустки працівників відділу проставлення апостиля Департаменту у справах цивільного стану громадян термін розгляду документів про державну реєстрацію актів цивільного стану – до трьох робочих днів.

Термін розгляду документів про державну реєстрацію актів цивільного стану, поданих для проставлення апостиля, на яких відсутня відмітка Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі, – двадцять робочих днів.

У термін, зазначений в абзаці четвертому цього пункту, розглядаються документи про державну реєстрацію актів цивільного стану, подані для проставлення апостиля, у випадках, коли необхідно отримати зразок підпису посадової особи, відбитка печатки та/або штампа органу державної реєстрації актів цивільного стану, іншої додаткової інформації.

Прийом документів про державну реєстрацію актів цивільного стану для проставлення апостиля та їх видача здійснюються за заявою особи, якою подаються документи, згідно з додатком (додається).

2. Внести до наказу Міністерства юстиції України від 11.09.2007 № 757/5 «Про організацію роботи з питань проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.09.2007 за № 1069/14336, такі зміни:

2.1. У пункті 1:

абзаци четвертий — шостий виключити.

У зв’язку з цим абзаци сьомий, восьмий вважати відповідно абзацами четвертим, п’ятим;

абзац п’ятий викласти в такій редакції:

«Прийом офіційних документів для проставлення апостиля та їх видача здійснюються за заявою (додаток) особи, якою подаються документи».

2.2. Додаток 1 виключити.

У зв’язку з цим додаток 2 вважати додатком.

3. Департаменту взаємодії з органами влади (Зеркаль О.В.) подати цей наказ на державну реєстрацію відповідно до Указу Президента України від 03.10.92 № 493/92 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» (зі змінами).

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на директора Департаменту взаємодії з органами влади Зеркаль О.В.

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр
Олександр Лавринович