24 Лютого 2010

Микола Оніщук: Оновлення інститутів влади після обрання нового Президента має відбуватися у правовому полі.

Микола Оніщук: Оновлення інститутів влади після обрання нового Президента має відбуватися у правовому полі.

Які умови переформатування коаліції фракцій Верховної Ради? За яких умов можлива зміна статусу державної мови? Що буде, якщо парламент не проголосує питання щодо відповідальності уряду? На ці та інші політико-правові питання представників ЗМІ відповів Міністр юстиції Микола Оніщук у ході брифінгу в клубі Кабінету Міністрів.

Якщо ВР не проголосує питання щодо відповідальності уряду, то воно не розглядатиметься повторно протягом поточної сесії

Якщо Верховна Рада України не проголосує питання щодо відповідальності уряду, то це питання не може бути повторно розглянуто парламентом протягом поточної сесії. Про це повідомив міністр юстиції Микола Оніщук на брифінгу.

За його словами, такий розвиток подій не означає, що «діючий уряд має імунітет» упродовж поточної сесії.

М.Оніщук зауважив, що Конституція передбачає інші обставини, за яких діючий уряд може бути відправлено у відставку. Наприклад, відставка голови уряду або інші обставини, передбачені законодавством.

Нагадаємо, Партія регіонів планує сьогодні повторно внести до ВР постанову щодо відповідальності уряду. Вчора, 22 лютого, перший віце-прем’єр Олександр Турчинов повідомив, що БЮТ ініціює проведення позачергового засідання парламенту, на якому розглядатиметься питання довіри уряду. Фракція вже зібрала необхідні 150 підписів.

Конституція не передбачає обов’язкової наявності 226 підписів нардепів для переформатування коаліції

Конституція України та закон про регламент ВР не передбачають обов’язкової наявності 226 підписів нардепів для переформатування та створення нової коаліції. Про це на брифінгу заявив міністр юстиції України Микола Оніщук. Він зазначив, що відповідно до Конституції України, коаліцію створюють фракції і ця норма була розтлумачена рішенням Констуційного суду України. Він зазначив, що в регламенті ВР, йдеться про те, що до рішення фракцій про створення коаліції додаються підписи нардепів, від фракцій коаліції, однак в регламенті ВР, не йдеться про кількість цих підписів і про те, що їх має бути не менше ніж 226.

Також він додав, що законодавство чітко визначає обставини, за яких наступає припинення діяльності коаліції. Закон про регламент каже, що це припинення повноважень Верховної Ради; рішення самої коаліції; зменшення чисельності коаліції шляхом рішення однієї з фракцій вийти з коаліції, наслідком чого стане те, що склад коаліції стане меншим, ніж половина від конституційного складу Верховної Ради.

Нагадаємо, 17 лютого Голова Верховної Ради України Володимир Литвин попросив діючу парламентську коаліцію в десятиденний термін надати документи, підтверджуючі її існування. «Я прошу коаліцію надати всі документи, які підтверджують діяльність коаліції… Будь ласка, 10 днів… Надайте всі документи і голові Верховної Ради, і профільному комітету», — сказав В.Литвин.

«Якщо документів не буде, будуть нові реалії, про які говоритимемо, а саме про те, що нам потрібна нова коаліція», — відмітив він.

Спікер нагадав, що згідно з набувшим сьогодні чинності законом про регламент парламенту, зменшення чисельного складу коаліції до кількості народних депутатів, меншої ніж визначено Конституцією України, може служити причиною для припинення діяльності коаліції. Крім того, В.Литвин відзначив, що згідно з законом, під угодою про створення коаліцію має бути не менше 226 підписів народних депутатів.

В той же час нардеп від БЮТ Сергій Міщенко повідомив, що коаліція не буде надавати жодних додаткових документів для підтвердження своєї легітимності. Він нагадав, що українські закони не мають зворотної дії. Він також додав, що коаліція діятиме виключно у правовому полі. «Ми будемо чітко діяти в правовому полі, тобто закон, який вимагає це (надання 226 підписів) на той момент, коли створювалася коаліція, не діяв, його не було. Ми надали повний пакет документів, коли створювали коаліцію. Ця коаліція створена головою ВР, і щоб її зруйнувати, треба або вийти з коаліції, або розпустити парламент», — зазначив С.Міщенко.

Міністр юстиції сподівається, що найближчим часом ВР визначиться з датою виборів до органів місцевого самоврядування

Міністр юстиції України Микола Оніщук сподівається, що найближчим часом парламент виправить ситуацію щодо дати виборів до органів місцевого самоврядування. Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр заявив сьогодні в інтерв’ю журналістам перед початком «гарячої лінії» в клубі Кабінету міністрів України.

«Мою особливу стурбованість викликає скасування Верховною Радою виборів до органів місцевого самоврядування. Жоден орган державної влади не може діяти у спосіб, що може обмежити чи змінити норми визначені Конституцією нашої держави… Маю надію, що ВР найближчим часом виправить ситуацію стосовно дати виборів до органів місцевого самоврядування… З моєї точки зору у цьому році мали б проводитися в травні вибори міських і селищних голів», — сказав М.Оніщук, пояснивши при цьому, що 4-річний термін повноважень цих посадовців спливає саме наприкінці травня цього року, а повноваження депутатів міських та селищних рад наприкінці травня наступного року. Водночас, М.Оніщук зауважив, що відповідно до своїх повноважень ВР має призначати дату таких виборів.

Як повідомляв УНІАН, 16 лютого Верховна Рада України визнала такою, що втратила чинність, постанову про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів на 30 травня 2010 року. Разом із тим ВР поки що не призначила нову дату їх проведення.

Оновлення інститутів влади після обрання нового Президента має відбуватися у правовому полі

Міністр юстиції України Микола Оніщук переконаний, що оновлення інститутів влади після обрання нового Президента має відбуватися виключно у правовому полі.

Про це він заявив в інтерв’ю журналістам перед початком «гарячої лінії» в клубі Кабінету міністрів України.

«Висловлюю впевненість, що сучасні події в країні, пов’язані з обранням Президента та оновленням інститутів влади мають проходити виключно у правовому полі. Зміна політиків, зміна влади в країні встановлюються в межах Конституції, і важливо, щоб цей процес не супроводжувався будь-якими відхиленнями від законодавчих норм, норм верховенства права», — сказав М.Оніщук.

Оніщук наголошує, що зміна статусу державної мови може відбутися лише за умови внесення змін до Конституцію

Міністр юстиції України Микола Оніщук наголошує, що зміна статусу державної мови може відбутися лише за умови внесення змін в Конституцію.

Про це він заявив сьогодні в інтерв’ю журналістам перед початком «гарячої лінії» в клубі Кабінету міністрів України, відповідаючи на запитання щодо його ставлення до пропозицій надати російській мові статус другої державної.

«Питання мови української як державної визначено Конституцією і без внесення змін в Конституцію це питання вирішити неможливо… На моє переконання, Конституція України, закон про мови створили належну базу для використання і державної мови, і інших мов. На моє переконання, громадяни України не мають обмежень, щоб в побуті використовувати будь-яку мову, в тому числі мови меншин», — сказав М.Оніщук.

Уряд має намір розширити самоврядні повноваження нотаріусів

Уряд має намір розширити самоврядні повноваження нотаріусів. Про це на брифінгу повідомив міністр юстиції України Микола Оніщук.

«На одному з найближчих засідань уряду буде розглянуто нову редакцію закону «Про нотаріат» з метою створення єдиного нотаріату, запровадження професійного самоврядування нотаріусів та делегування значної частини регулятивних та контролюючих повноважень від держави до органів самоврядування нотаріусів», — наголосив міністр.

Також він повідомив, що на сьогодні в Україні із 6,5 тис. нотаріусів близько 5 тис. — приватні і 1,5 тис. — державні.

За матеріалами інформагентств «УНІАН» та «РБК-Україна»

отримати