30 Січня 2008

  Лист Міністерства Юстиції України від 29.03.99 р. № 24-10/384 (з архіву)

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

ЛИСТ
від 29.03.99 р. N 24-10/384

Начальникам Головного управління юстиції АР Крим, обласних, Київського та Севастопольського міських управлінь юстиції

Міністерством юстиції України та Національним банком України розглянуто Ваш лист стосовно вчинення нотаріусами виконавчих написів на угодах, що забезпечують виконання зобов’язання в іноземній валюті та їх виконання органами державної виконавчої служби, і повідомляється наступне.
Згідно зі статтею 5 Декрету Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» Національний банк України видає індивідуальні та генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій, які підпадають під режим ліцензування згідно з цим Декретом.
На підставі вказаних ліцензій банківські установи здійснюють кредитування фізичних та юридичних осіб в іноземній валюті та вимагають повернення наданих сум відповідно до умов кредитного договору.
У разі невиконання боржником умов зазначеного договору звернення стягнення на заставлене майно провадиться на підставі виконавчого напису нотаріуса, який посвідчує право кредитора на примусове задоволення зобов’язання боржника з вартості заставленого майна і надає своїм написом юридичної вірогідності забезпеченню виконання зобов’язання.
Враховуючи наведене, а також вимоги статті 89 Закону України «Про нотаріат», якою встановлено, що виконавчий напис повинен містити суму, що підлягає стягненню, вважаємо за можливе при вчиненні нотаріусами виконавчих написів на угодах про заставу, що забезпечують виконання зобов’язання в іноземній валюті, вказувати, що вимоги банку підлягають задоволенню за рахунок коштів, виручених від реалізації в установленому порядку майна, в розмірі, еквівалентному сумі в іноземній валюті відповідно до умов договору. Наприклад: «… у сумі, еквівалентній 40 тис. доларів США».
Поряд з цим слід мати на увазі, що при виконанні виконавчого напису про звернення стягнення на заставлене майно державні виконавці керуються Положенням про порядок проведення аукціонів (публічних торгів) з реалізації заставленого майна, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22 грудня 1997 року N 1448.
Реалізація заставленого майна здійснюється державним виконавцем виключно в національній валюті в суворій відповідності до змісту виконавчого напису та за умови подання заставодержателем довідки НБУ про офіційний курс іноземної валюти на день проведення аукціону (публічних торгів).
Сума, що підлягає перерахуванню заставодержателю за наслідками аукціону (публічних торгів), має відповідати еквіваленту валюти, передбаченої договором та виконавчим написом нотаріуса.
____________

Надруковано:
«Довідник_нотаріуса»,
N 1, 2003 р.

отримати