24 Червня 2008

  Лист ДПАУ від 17.05.2008 р. N 4205/п/17-0714

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 17.05.2008 р. N 4205/п/17-0714,
N 10017/7/17-0717

Державній податковій адміністрації у Кіровоградській області

Щодо оподаткування доходів фізичних осіб, отриманих у подарунок об’єктів нерухомого майна

Державна податкова адміністрація України розглянула лист, який надійшов із Секретаріату Президента України з питання оподаткування доходів фізичних осіб, отриманих внаслідок одержання протягом минулого року у подарунок об’єктів нерухомого майна, і повідомляє.
Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється Законом України від 22.05.2003 N 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон), яким встановлено (п. 1.3 ст. 1), що доходом фізичних осіб з джерел на території України є будь-який дохід, одержаний платником податку або нарахований на його користь протягом звітного оподатковуваного періоду, до якого, зокрема, відносяться і подарунки (пп. «и» п. 1.3 ст. 1).
Згідно з п. 14.1 цієї статті Закону кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються за правилами, встановленими цим Законом для оподаткування спадщини.
Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав регламентується ст. 13 Закону.
Статтею 13 Закону встановлено кілька ставок для оподаткування доходів, отриманих платником податку внаслідок прийняття у спадщину коштів, майна та немайнових прав і розмір яких регулюється від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем (в незалежності від об’єкта спадщини). Згідно із Законом (пп. 1.20.4 п. 1.20 ст. 1) членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.
Відповідно до пп. 13.2.1 п. 13.2 ст. 13 Закону при отриманні будь-якого об’єкта спадщини спадкоємцями, що є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, такий дохід підлягає оподаткуванню за нульовою ставкою податку.
Як видно з листа, подарунок у вигляді нерухомого майна у 2007 році ви отримали від дружини вашого батька, тобто від члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, тому, відповідно до Закону такий дохід підлягає оподаткуванню за нульовою ставкою.
Також повідомляємо, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 березня 2008 року N 527-р «Питання декларування фізичними особами майнового стану та доходів» фізичні особи — платники податку, що одержали дохід у вигляді спадщини (подарунка), який згідно із Законом оподатковується за нульовою ставкою, не зобов’язані включати вартість (суму) такої спадщини (подарунка) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до податкового органу за місцем своєї податкової адреси, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Заступник Голови ДПА України С. Лекарь

отримати