06 Жовтня 2008

  Лист ДПАУ від 03.03.08 № 2436/5/17-0316

УКРАЇНА

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

04655 МПС, м. Київ-53, Львівська пл. 8, (044) 272-44-02, 272-45-20, факс (044) 272-08-41

03.03.08 № 2436/5/17-0316
на ____________________
Міністерство юстиції України

Про вчинення нотаріальних дій

Відповідно до статті 1 Закону України від 11 грудня 1991 року №1963-ХІІ «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» (далі — Закон) платниками податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів є підприємства, установи та організації, які є юридичними особами, іноземні юридичні особи, а також громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію транспортних засобів та/або мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, які відповідно до статті 2 Закону є об’єктами оподаткування, зокрема яхти і судна парусні з допоміжним двигуном або без нього (крім спортивних), човни моторні і катери, крім човнів з підвісним двигуном (крім спортивних) та інші плавучі засоби (крім спортивних).
Стаття 5 Закону встановлює строки сплати податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів (далі -податок), який сплачується фізичними особами перед проведенням першої реєстрації в Україні, реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щорічно або один раз на два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому провадиться технічний огляд.
При адмініструванні податку на місцях виявляються факти, коли органи нотаріату здійснюють нотаріальні дії (посвідчення договорів про відчуження суден, посвідчення заповітів, предметами яких є судна, посвідчення довіреностей на право користування суднами та право розпорядження ними тощо) за документами, які не можуть свідчити про реєстрацію суден в Україні (у зв’язку з тим, що були оформлені за часів існування колишнього СРСР або до часу затвердження постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 1997 року № 1069 Порядку ведення Державного суднового реєстру України і Суднової книги України).
Крім того, нерідко нотаріусами, як документи, що підтверджують право власності, використовуються документи про технічний нагляд за судном, які оформлюються класифікаційними товариствами, наприклад, свідоцтво про придатність малого судна до плавання, яке оформлюється Регістром судноплавства України. Такі документи не можуть свідчити про реєстрацію судна під Державним прапором України, а свідчать лише про технічний стан судна.
Також мають місце випадки вчинення нотаріальних дій, предметами яких є судна, взагалі не зареєстровані у встановленому порядку, або не мають суднових реєстраційних документів.
Відповідно до вимог п. 138 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 03.04.04 № 20/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03.04.04 за № 283/8882, договори про відчуження транспортних засобів посвідчуються за умови подання документів, які підтверджують право власності відчужувачів на це майно. У випадку з суднами такими є документи, які оформлені компетентними органами та свідчать про реєстрацію судна в Україні.
Вчинення нотаріусами нотаріальних дій щодо суден, не зареєстрованих у встановленому порядку, та суден, що мають на борту документи, які не можуть свідчити про реєстрацію судна під Державним прапором України, спричиняє використання цих суден без сплати податків та створює перешкоди для належного виконання Закону.
Враховуючи норми Закону України 22 травня 2003 року № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб», згідно з якими нотаріуси здійснюють функції податкових агентів у частині контролю за сплатою податку та інформування податкових органів, просимо забезпечити недопущення випадків вчинення нотаріальних дій щодо суден, які відповідним чином не зареєстровані.
Додаток: переліки суднових реєстраційних документів, які не свідчать про реєстрацію судна в Україні та які оформлювались у часи СРСР та перехідний період, до затвердження Урядом України вимог щодо реєстрації суден в Україні, у наслідок чого, не можуть використовуватись при вчиненні нотаріальних дій і документів, які призначені для проходження судном технічного нагляду та які не засвідчують факт реєстрації судна в Україні на 2-х арк.

Заступник Голови С. І. Лекарь

Додаток 1
до листа від «___» _____________ 2008 № _____

Перелік суднових документів, які не свідчать про реєстрацію судна в Україні та які оформлювались у часи СРСР та перехідний період, до затвердження Урядом України вимог щодо реєстрації суден в Україні, унаслідок чого не можуть використовуватись при вчиненні нотаріальних дій в частині виконаний вимог пункту 138 Інструкції

1. «Судовой билет маломерного судна», який оформлювався Государственной Инспекцией по маломерным судам Украинской ССР до 1991 року.
2. «Судовой билет на катер, моторную лодку», який оформлювався Государственной Инспекцией по маломерным судам Украинской ССР до 1991 року.
3. «Судовой билет», який оформлювався Украинской республиканской инспекцией судоходства до 1991 року.
4. «Судовое свидетельство самоходного судна», яке оформлювалось Украинской республиканской инспекцией судоходства до 1992-1993 років.
5. «Судовой билет спортивного судна», який оформлювався Спортсудорегистром СССР Комитета по физической культуре и спорту при Совете Министров СССР.
6. «Судновий білет», який оформлювався Українською державною інспекцією регістру та безпеки судноплавства (Держфлотнагляд) у період з 1992 року по 1998 рік.
7. «Суднове свідоцтво», яке оформлювалось Українською державною інспекцією регістру та безпеки судноплавства (Держфлотнагляд) у період з 1992 року по 1998 рік.
8. «Свидетельство на право плавания под флагом СССР (патент)», «Судовое свидетельство» та «Свидетельство на право собственности», які оформлювались капітанами портів до 1998 року.
9. «Свідоцтво спортивного вітрильного судна», який оформлюється Державним комітетом України з питань фізичної культури і спорту.
З метою чіткого сприйняття, назви документів та назви органів, які призводили їх оформлення приведені без перекладу.
Характерними рисами зазначених документів є відображення на них символіки не існуючих на даний час держав тобто СРСР або УССР, а також відсутність у тексті посилань на реєстрацію судна у Державному судновому реєстрі України або Судновій книзі України.

Додаток 2
до листа від «__» ____________ 2008 № _______

Перелік документів, які призначені для проходження судном технічного огляду та які не засвідчують факт реєстрації судна в Україні

1. «Свідоцтво про придатність малого судна до плавання», яке оформлюється Регістром судноплавства України.
2. «Класифікаційне свідоцтво», яке оформлюється Регістром судноплавства України або іншими класифікаційними товариствами визнаними Україною.
3. «Свидетельство на пригодность судна к плаванию», яке оформлюється Російським морським регістром судноплавства.
4. «Акт технічного огляду спортивного судна», який оформлюється Технічним комітетом Вітрильної федерації України.

отримати