11 Червня 2008

  ЛИСТ Держкомзему від 18.04.2008 р. N 6-8-1042/400

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ ПО ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСАХ

ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ З КОНТРОЛЮ ЗА ВИКОРИСТАННЯМ І ОХОРОНОЮ ЗЕМЕЛЬ

ЛИСТ

від 18.04.2008 р. N 6-8-1042/400

Начальнику Управління з контролю за використанням та охороною земель у Чернівецькій області
Тиндюку Л. Ф.

Щодо надання роз’яснення

У Держземінспекції розглянуто лист Управління з контролю за використанням та охороною земель у Чернівецькій області від 26.03.2008 N 162 стосовно використання земельної ділянки Закритим акціонерним товариством «Чернівецький машинобудівний завод» (далі — Товариство). За результатами розгляду повідомляємо наступне.
Стосовно питань чи є вилученою у землекористувача земельна ділянка, коли радою прийнято рішення щодо її вилучення, а акт прийому-передачі земельної ділянки іншому власнику відсутній та чи мала право міська рада на підставі даного рішення, але без акта прийому-передачі земельної ділянки вносити зміни в Державний акт на право постійного користування землею Товариства, роз’яснюємо.
Відповідно до статті 141 Земельного кодексу України (далі — Кодекс) однією з підстав для припинення права користування земельною ділянкою є добровільна відмова.
Згідно зі статтею 142 Кодексу припинення права постійного користування земельною ділянкою у разі добровільної відмови землекористувача здійснюється за його заявою до власника земельної ділянки. Власник земельної ділянки на підставі заяви землекористувача приймає рішення про припинення права користування земельною ділянкою, про що повідомляє органи державної реєстрації.
Також, відповідно до підпункту 1.10 пункту 1 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі (із змінами, внесеними згідно з наказами Держкомзему N 27 від 29.02.2000; N 144 від 23.08.2001; N 322 від 29.12.2003), затвердженої наказом Держкомзему України від 04.05.99 N 43 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 04.06.99 за N 354/3647 (далі — Інструкція), складання державного акта на право постійного користування землею при передачі земельної ділянки, що була раніше надана громадянам, підприємствам, установам, організаціям і об’єднанням громадян усіх видів, у постійне користування або при переоформленні правовстановлюючих документів на ці земельні ділянки проводиться після відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та закріплення їх довгостроковими межовими знаками встановленого зразка за затвердженою відповідною технічною документацією.
Згідно з підпунктом 1.13 пункту 1 Інструкції визначено перелік документів, які необхідні для виготовлення технічної документації зі складання державного акта на право постійного користування землею. Але до вищезазначених документів акт прийому-передачі земельної ділянки не включений.
Слід зазначити, що відповідно до підпункту 3.9 пункту 3 Інструкції у разі будь-яких змін у розташуванні меж земельної ділянки або умов її передачі чи надання, які відбулися після видачі державного акта, ці зміни вносяться одночасно до обох примірників державного акта. Кожен запис про зміни посвідчується підписом начальника районного відділу, міського управління (відділу) земельних ресурсів Держкомзему України.
Стосовно питання, чи є земельна ділянка, зазначена у листі (площа 0,9334 га), самовільно зайнятою повідомляємо.
Відповідно до вищезазначених статей Кодексу право постійного користування земельною ділянкою припиняється після прийняття рішення власником цієї земельної ділянки про припинення права користування.
На підставі заяви голови правління Товариства від 31.07.2000 N 11/50 прийнято рішення виконавчого комітету Чернівецької міської ради від 07.11.2000 N 818/21 про вилучення у нього частини земельної ділянки, площею 57,9363 га, яка розташована по вул. Прутській, 12.
Тому, якщо Товариство використовує частину земельної ділянки, яка вилучена вищезгаданим рішенням, то земельна ділянка зайнята ним самовільно.

Начальник інспекції О. М. Нечипоренко

отримати