05 Листопада 2010

Листи-відповіді на звернення Голови Секції нотаріусів Асоціації правників України В.М. Марченко щодо витратної частини нотаріуса в Проекті Податкового кодексу.

Адміністрація Президента України
20.10.2010 № 15-01/902
На № ___________________________
Голові секції нотаріусів
Асоціації правників України
В.М. МАРЧЕНКУ
61024, м. Харків,
вул. Ольмінського, 6, кв. 11

Шановний Володимире Миколайовичу!

Повідомляємо, що Ваше звернення щодо оподаткування діяльності нотаріусів надіслано за належністю до Міністерства юстиції України з проханням розглянути його та повідомити Вас про результати.

З повагою
Заступник Глави Адміністрації
Президента України – Керівник
Головного управління з питань
судової реформи та судоустрою А. Портнов

*****************************************************************************************************************

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
Україна, 01001, м. Київ
вул. Городецького, 13
Тел./факс: (38-044) 278-37-23
29.10.2010 № 13407-0-4-10-31
На № ___________________________

Голові секції нотаріусів,
члену правління
Асоціації правників України
Марченку В. М.
місто Харків,
вул. Ольмінського, 6
Про результати розгляду звернення

Міністерством юстиції України розглянуто Ваше звернення, що надійшло від Адміністрації Президента України, і в межах компетенції повідомляється наступне.
У вересні 2010 року при опрацюванні проекту Податкового кодексу України (далі – Проект) Міністерством юстиції України було запропоновано внести до Проекту відповідні зміни в частині необхідності врахування при оподаткуванні доходів приватних нотаріусів за звітний податковий період документально підтверджених витрат, пов’язаних з організацією їх роботи.
У зв’язку із зазначеним було запропоновано доповнити частину 6.3 статті 6 «Податкова знижка» Проекту, яка визначає перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, новим підпунктом такого змісту:
«суму витрат особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, на: придбання та утримання, експлуатацію та ремонт, страхування, оренду основних засобів;
оплату опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення та інших послуг з утримання приміщення, що є робочим місцем особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність;
оплату послуг зв’язку (пошта, телеграф, телефон, телекс, телефакс, стільниковий зв’язок та інші подібні витрати);
оплату праці найманих працівників;
оплату вартості матеріально — технічного забезпечення робочого процесу (організаційна техніка, канцелярське приладдя тощо)».
Також слід зазначити, що на даний час на розгляді у Верховній Раді України знаходиться проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат», зареєстрований 11 березня 2010 року за № 1286-2, яким, зокрема, визначається перелік обов’язкових витрат нотаріуса, а також порядок оплати вчинюваних нотаріальних дій.

Заступник Міністра Л.В. Єфіменко