29 Травня 2012

Комітет з питань правової політики рекомендує парламенту відхилити проект закону про внесення зміни до статті 37 Закону *Про нотаріат* щодо повноважень на вчинення нотаріальних дій у населених пунктах за відсутності державних нотаріусів

На засіданні Комітету зазначалося, що законопроектом (реєстр. №10252) пропонується дозволити посадовим особам органів місцевого самоврядування вчиняти певні нотаріальні дії, зокрема, вживати заходи щодо охорони спадкового майна, засвідчувати заповіти (крім секретних), видавати дублікати посвідчених ними документів тощо у тих населених пунктах, де немає державних нотаріусів, навіть, при наявності в ньому приватного нотаріуса.. За редакцією статті 37 чинного закону, вони мають право вчиняти зазначені нотаріальні дії лише у тих населених пунктах, де немає нотаріусів. У пояснювальній записці до проекту, зазначена пропозиція обгрунтовується тим, що послуги приватних нотаріусів є «значно дорожчими, ніж державних нотаріусів».

Під час обговорення народні депутати зазначали: Закон «Про нотаріат» (стаття 1) визначає, що нотаріат в Україні — це система органів і посадових осіб, на які покладено обов’язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені законом, з метою надання їм юридичної вірогідності. Вчинення нотаріальних дій в Україні покладається на нотаріусів, які працюють в державних нотаріальних конторах, державних нотаріальних архівах (державні нотаріуси) або займаються приватною нотаріальною діяльністю (приватні нотаріуси). Документи, оформлені державними і приватними нотаріусами, мають однакову юридичну силу. Як державний, так і приватний нотаріус здійснює свою діяльність від імені держави, яка надає йому відповідні повноваження.

Відповідно до частини першої статті 3 нотаріусом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи у сфері права не менше трьох років, пройшов стажування протягом одного року в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса, склав кваліфікаційний іспит, одержав свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

На засіданні наголошувалося, що у посадових осіб органів місцевого самоврядування відсутня можливість внесення відомостей до Спадкового реєстру та відповідна кваліфікація, що може призвести до порушення цивільних прав юридичних та фізичних осіб і завдати їм шкоду.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради вважає, що законодавча пропозиція не узгоджується зі статтею 8-1 Закону «Про нотаріат», згідно з якою держава гарантує і забезпечує рівні можливості нотаріусам в організації та здійсненні ними нотаріальної діяльності. На думку експертів, проблему надмірно високого розміру оплати за нотаріальні послуги приватних нотаріусів доцільніше вирішувати шляхом державного регулювання відповідних цін на окремі види вказаних послуг, що надаються особам, які вимагають підвищеного соціального захисту, а не шляхом надання права вчиняти зазначені нотаріальні дії особам, які не є нотаріусами.