22 Листопада 2012

Кабмін ухвалив низку рішень щодо удосконалення процедури реєстрації нерухомого майна та земельних ділянок

Кабмін ухвалив низку рішень щодо удосконалення процедури реєстрації нерухомого майна та земельних ділянок

Кабінет Міністрів на своєму засіданні 21 листопада 2012 року ухвалив низку рішень щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно.

Як повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович, під час урядового засідання було ухвалено постанову, якою вносяться зміни до деяких актів Кабміну з метою приведення їх у відповідність до норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно».

Крім того, Урядом було схвалено проект закону щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із запровадженням з 1 січня 2013 року державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Так, ухвалена на засіданні постанова узгодила деякі акти Кабінету Міністрів із положеннями Закону стосовно можливості подання документів на державну реєстрацію прав як у паперовій, так і в електронній формі. Узгоджено із Законом положення урядових актів стосовно можливості отримання витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно особам, які мають речові права на чуже нерухоме майно, а також інформації про наявність іпотеки та обтяжень речових прав на нерухоме майно; порядку державної реєстрації земельної ділянки. Приведено у відповідність до Закону положення стосовно наділення нотаріусів повноваженнями державного реєстратора прав на нерухоме майно, які виникають у результаті вчинення нотаріальних дій, а саме – здійснення нотаріусами державної реєстрації прав власності, реєстрація яких була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, при вчиненні нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва, а також державної реєстрації прав у результаті вчинення нотаріальної дії з такими об’єктами.

Постановою також визнано таким, що втратив чинність, Порядок складення та затвердження індексних кадастрових карт (планів) і кадастрових планів земельних ділянок, вимоги до їх оформлення.

Указані зміни до актів Кабінету Міністрів набудуть чинності з 1 січня 2013 року.

Крім того, Уряд винесе на розгляд Верховної Ради схвалений на засіданні проект закону щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з запровадженням державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Проектом закону, зокрема, передбачається виключити із законодавчих актів України положення, що стосуються державної реєстрації правочинів, а також доповнити відповідні норми положеннями, які визначають порядок набуття, переходу та припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно.

Передбачається, що прийняття указаного Закону впорядкує положення інших законодавчих актів, які регулюють суспільні відносини у сфері обороту нерухомості, та матиме наслідком повноцінне та ефективне функціонування системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Прес-служба Міністерства юстиції України.