01 Вересня 2011

З 1 січня 2012 року допуском до професії нотаріуса та анулюванням нотаріальних свідоцтв займеться Вища кваліфкомісія нотаріату

З 1 січня 2012 року допуском до професії нотаріуса та анулюванням нотаріальних свідоцтв займеться Вища кваліфкомісія нотаріату

З 1 січня 2012 року Міністерство юстиції передасть повноваження щодо допуску осіб до нотаріальної діяльності, а також розгляду питань щодо анулювання свідоцтв про право на зайняття нотаріальною діяльністю Вищій кваліфікаційній комісії нотаріату.

Як повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович, 31 серпня на засіданні Кабінету Міністрів України ухвалено положення про Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату, в якому визначені завдання, функції та порядок її діяльності. Зокрема, постановою Кабміну регламентовано порядок, згідно з яким Комісія визначатиме рівень професійної підготовленості осіб, які мають намір займатися нотаріальною діяльністю, а також вирішуватиме питання про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Міністр пояснив, що урядова постанова була розроблена Мін’юстом з метою реалізації положень Закону «Про нотаріат». Так, 21 квітня 2011 року Верховною Радою були ухвалені зміни до указаного закону, якими повноваження щодо допуску осіб до нотаріальної діяльності, а також розгляду питань щодо анулювання свідоцтв про право на зайняття нотаріальною діяльністю було передано Вищій кваліфікаційній комісії нотаріату. Введення в дію цієї норми вiдбудеться 1 січня 2012 року.

Олександр Лавринович нагадав, що метою означених законодавчих змін було вдосконалення механізму допуску громадян до нотаріальної діяльності, зокрема, шляхом чіткого визначення пов’язаних з допуском процедур на законодавчому рівні та посилення вимог до рівня кваліфікації осіб, що мають намір займатися нотаріальною діяльністю.

Прийняття та реалізація проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату» забезпечить належну реалізацію положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат», зазначив очільник Мін’юсту.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 271-17-33
E-mail: press@minjust.gov.ua