17 Вересня 2012

З 1 листопада Мін‘юст відправить на навчання 7 тисяч нотаріусів та їхніх помічників

У листопаді-грудні 2012 року усі нотаріуси в Україні пройдуть спеціальні теоретичні та практичні заняття з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. Навчання також пройдуть помічники нотаріусів та консультанти державних нотаріальних контор.

Відповідний наказ підписав Міністр юстиції Олександр Лавринович. Наказ видано у зв‘язку з покладанням на нотаріусів з 1 січня 2013 року функції державного реєстратора прав на нерухоме майно.

Так, з 1 листопада та до кінця грудня поточного року у вільний від прийому громадян час державні та приватні нотаріуси України проходитимуть навчання, під час якого вивчатимуть законодавство у відповідній сфері, проходитимуть теоретичні та практичні заняття з питань державної реєстрації речових прав.

До плану навчань включено вивчення загальних положень законодавства, повноважень нотаріусів як спеціального суб’єкта реєстрації речових прав на нерухоме майно. Нотаріуси вивчатимуть структуру Державного реєстру прав на нерухоме майно та новостворених органів державної реєстрації прав. До плану навчань включено вивчення порядку державної реєстрації речових прав та їх обтяжень, зокрема, підстав для зупинення або відмови в державній реєстрації прав, надання інформації з Державного реєстру прав, внесення змін до записів Державного реєстру прав, особливостей проставлення відміток державним реєстратором, порядок передачі документів до органу державної реєстрації прав та внесення змін до Державного реєстру прав тощо.

Мін‘юстом також створено спеціальну робочу групу, яка здійснюватиме контроль за підготовкою нотаріусів до виконання функцій державного реєстратора прав на нерухоме майно.

Як відомо, 16 березня 2010 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно», який направлений на створення в Україні єдиної системи державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, запровадження державного реєстру прав на нерухоме майно тощо.

Указаним Законом передбачено концептуальні зміни у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень з 1 січня 2013 року. Зокрема, на нотаріусів будуть покладені функції державного реєстратора прав на нерухоме майно.

За даними Міністерства юстиції, на сьогодні для нотаріального обслуговування населення України створено 807 державних нотаріальних контор, в яких працює 1 390 державних нотаріусів, та зареєстровано нотаріальну діяльність 5 665 приватних нотаріусів.

Прес-служба Міністерства юстиції України.

Наказ Міністерства юстиції України № 799/7 від 03.09.2012 «Про підвищення кваліфікації нотаріусів, як спеціальних суб’єктів, на яких покладаються функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, а також помічників нотаріусів та консультантів державних нотаріальних контор»

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

НАКАЗ

03.09.2012 м. Київ № 799/7

Про підвищення кваліфікації нотаріусів,
як спеціальних суб’єктів, на яких
покладаються функції державного
реєстратора прав на нерухоме майно,
а також помічників нотаріусів та
консультантів державних
нотаріальних контор

З метою виконання пункту 3 розділу ІІ Плану заходів із запровадження системи державної реєстрації прав на нерухоме майно та реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно», затвердженого наказом Міністерства юстиції від 22 серпня 2012 року № 776/7

НАКАЗУЮ:

1. Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу (Чижмарь К.І.), Державній реєстраційній службі України (Єфіменко Л.В.), державному підприємству «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України (Добжанський В.Б.), начальникам Головних управлінь юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, мм. Києві та Севастополі вжити заходів щодо підвищення кваліфікації нотаріусів з питань державної реєстрації речових прав.

2. Начальникам Головних управлінь юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, мм. Києві та Севастополі спільно з державним підприємством «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України (Добжанський В.Б.) та Державною реєстраційною службою України (Єфіменко Л.В.):

2.1. З 01 листопада 2012 року по 20 грудня 2012 року організувати й забезпечити вивчення законодавства та проведення з нотаріусами (помічниками нотаріусів та консультантами державних нотаріальних контор) теоретичних та практичних занять з питань державної реєстрації речових прав.

2.2. Скласти та затвердити графіки проведення теоретичних та практичних занять, копії яких направити до Міністерства юстиції України у 5 денний термін з дня набрання чинності цим наказом.

2.3. Графіки проведення теоретичних та практичних занять оприлюднити та довести до відома нотаріусів з метою включення їх до навчальних груп.

3. Затвердити перелік тем, за якими проводиться навчання нотаріусів з питань державної реєстрації речових прав, згідно з додатком 1.

4. Затвердити склад робочої групи Міністерства юстиції України з питань контролю за підготовкою нотаріусів до виконання функцій державного реєстратора прав на нерухоме майно, згідно з додатком 2.

5. Начальникам Головних управлінь юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, мм. Києві та Севастополі до 25 грудня 2012 року надати Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу інформацію про виконання цього наказу.

6. Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу (Чижмарь К.І.):

6.1. Довести цей наказ до відома начальників Головних управлінь юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, мм. Києві та Севастополі.

6.2. Забезпечити контроль за виконанням цього наказу.

Міністр
Олександр Лавринович

Додаток 1
до наказу Міністерства юстиції України
від 03.09.2012 № 799/7

Перелік тем,
за якими проводиться навчання нотаріусів з питань державної
реєстрації речових прав.

1. Загальні положення.

2. Повноваження нотаріуса, як спеціального суб’єкта реєстрації речових прав на нерухоме майно.

3. Структура Державного реєстру прав.

4. Органи державної реєстрації прав.

5. Порядок державної реєстрації речових прав та їх обтяжень.

6. Зупинення/відмова в державній реєстрації прав.

7. Особливості проставлення відміток державним реєстратором.

8. Порядок передачі документів до органу державної реєстрації прав.

9. Порядок внесення змін до Державного реєстру прав.

10. Плата за проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень, внесення змін до записів Державного реєстру прав та надання інформації з Державного реєстру прав.

Додаток 2
до наказу Міністерства юстиції України
від 03.09.2012 № 799/7

Склад робочої групи Міністерства юстиції України
з питань контролю за підготовкою нотаріусів до виконання
функцій державного реєстратора прав на нерухоме майно.

1. Чижмарь К.І. – директор Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу – Голова робочої групи.

2. Журавльов Д.В. – заступник директора Департаменту – начальник Управління нотаріату та фінансового моніторингу юридичних послуг Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу – заступник Голови робочої групи.

Члени робочої групи:

3. Нечипорук С.В. – заступник начальника Управління – начальник відділу фінансового моніторингу осіб, які надають юридичні послуги Управління нотаріату та фінансового моніторингу юридичних послуг Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу.

4. Долгова З.М. — заступник начальника Управління — начальник відділу організаційного забезпечення та контролю у сфері нотаріату Управління нотаріату та фінансового моніторингу юридичних послуг Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу.

5. Антипова О.В. – начальник відділу методично – правового забезпечення Управління нотаріату та фінансового моніторингу юридичних послуг Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу.

6. Захандревич О.М. – начальник відділу правової допомоги та легалізації документів Управління нотаріату та фінансового моніторингу юридичних послуг Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу.

7. Дьомкіна Г.С. – заступник начальника відділу методично – правового забезпечення Управління нотаріату та фінансового моніторингу юридичних послуг Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу.

8. Соловецька В.М. – заступник начальника відділу організаційного забезпечення та контролю у сфері нотаріату Управління нотаріату та фінансового моніторингу юридичних послуг Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу.

9. Гавриш М.С. – головний спеціаліст відділу методично – правового забезпечення Управління нотаріату та фінансового моніторингу юридичних послуг Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу – секретар Робочої групи.

10. Бурдальова І.В. – головний спеціаліст відділу організаційного забезпечення та контролю у сфері нотаріату Управління нотаріату та фінансового моніторингу юридичних послуг Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу.

11. Євтушенко І.Б. — головний спеціаліст відділу організаційного забезпечення та контролю у сфері нотаріату Управління нотаріату та фінансового моніторингу юридичних послуг Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу.

12. Логвиненко Ю.В. – провідний спеціаліст відділу методично – правового забезпечення Управління нотаріату та фінансового моніторингу юридичних послуг Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу – секретар Робочої групи.