08 Серпня 2014

Звернення Раді НПУ щодо створення координаційного штабу порятунку нотаріусів та їх сімей із зони АТО

Раді Нотаріальної палати України

Звернення
щодо створення координаційного штабу
порятунку нотаріусів та їх сімей із зони АТО

Ми майже кожного дня заходимо на сайт Нотаріальної палати України (далі — НПУ) з надією побачити конкретні дії НПУ, які б свідчили, що керівництво переймається нагальними проблемами України, нотаріату в цілому або окремих нотаріусів.
Зараз в Україні тяжка ситуація, особливо з врахуванням АТО в Луганській та Донецькій областях. Волонтери з усієї країни збирають «по крихтах» гроші на ліки, обладнання для лікарень, здають кров, збирають кошти на звичайні харчі та одяг. В той же час громадська організація, що має обсяг членських внесків майже 800 тисяч гривень щомісяця та штат працівників 30 осіб, досі жодної копійчини не витратила на забезпечення миру в країні, зайнявши зручну позицію «моя хата скраю». Саме в такі буремні часи проявляється справжня сутність кожного з нас: як громадянина, так і організації.
Багато нотаріусів витрачають свої кошти на придбання необхідного спорядження, продуктів, захисних засобів. Більшість наших колег вже розбирається в класах бронежилетів, касках, берцях та ліках так само вправно, як і в правочинах!
На сторінках Фейсбуку волонтери та бійці пишуть слова подяки нотаріусам за їх допомогу.
Велика шана нотаріусам, що нині мобілізовані та гідно захищають Україну зі зброєю в руках!
Таким чином формується громадська думка і про конкретних нотаріусів, і про нотаріальну спільноту в цілому! Надзвичайно важливо було б висвітлити все це у ЗМІ, але НПУ не спромоглась зробити і цього.
Сотні нотаріусів опинились в зоні АТО або змушені були виїхати, залишившись практично без засобів до існування. У багатьох наших колег зруйновано житло, вони залишились без робочих місць. І знов-таки жодної реакції з боку керівництва палати! Нотаріуси самі допомагають один одному: знаходять житло, допомагають працевлаштуватись членам родини. Адже колеги, що виїхали із зони АТО, позбавлені можливості заробляти собі на життя! Палата не зробила жодного практичного кроку для вирішення цих питань на рівні Міністерства юстиції або хоча б на своєму рівні.
При цьому керівництво НПУ проводить круглі столи щодо розробки часового регламенту вчинення нотаріальних дій; критеріїв накладення дисциплінарних стягнень та санкцій щодо нотаріусів. Зараз у більшості нотаріусів складне матеріальне становище, зросли витрати на утримання нотаріальних контор, тому кожна гривня на рахунку. Обсяг роботи скоротився, зараз не до часового регламенту.
Також НПУ знаходить час і на боротьбу з іншими громадськими об’єднаннями нотаріусів.
У підсумку маємо алогічну ситуацію коли керівництво НПУ семінариться, проводить круглі столи, наради, отримує за це заробітну плату — усе як у мирний час, а нотаріуси самостійно допомагають армії, госпіталям, біженцям, собі та своїм колегам. Виникає логічне запитання, а де самоврядування?
Враховуючи складну ситуацію в державі та все вищевикладене, вважаємо, що гроші, які ми повинні сплачувати як внески, більше необхідні для порятунку країни та наших колег, в іншому випадку втрачається будь-яка доцільність їх сплати.
Терміново вимагаємо змінити порядок денний засідання Ради НПУ, що заплановано на 15 серпня 2014 року, та, в першу чергу, підготувати та розглянути такі питання.
1. Розробити практичні механізми допомоги колегам із зони АТО:
– невідкладно домогтися від Міністерства юстиції України чіткого і простого механізму процедури припинення діяльності та/або тимчасової реєстрації на новому місці для нотаріусів-переселенців із зони АТО без зайвої бюрократії;
– вирішити питання здачі архівів вже після завершення АТО;
– допомоги з тимчасовим проживанням;
– надання матеріальної допомоги (за визначеним порядком, за певними правилами незалежно від П.І.Б.).
2. Визначення напрямків участі НПУ у волонтерському русі із захисту та порятунку України.
Сьогодні, коли ми кожного дня отримуємо повідомлення про загибель, поранення громадян України, коли вже практично 50% житла та інфраструктури зони АТО зруйнована, коли країну заполонила хвиля біженців, НПУ повинна припинити «бавитися» у створення комітетів та груп, натомість потрібно терміново створити Координаційний штаб порятунку для збору інформації, аналізу, погодження дій та термінового реагування для допомоги нотаріусам та їх сім’ям.

08 серпня 2014 року
ПІДПИСИ:
Марченко В.М св-во № 542
Саврасова І.О св-во № 4797
Самощенко О.А. св-во № 3096
Коссе Л.М. св-во № 1051
Чуєва О.Д. св-во № 2210
Цуканова О.В. св-во № 1066
Грошева О.Ю. св-во № 1053
Остапенко Ю.А. св-во № 3250
Тихонова І.В. св-во № 4943

отримати