12 Березня 2010

Звернення до Президента України Януковича В.Ф., щодо антикорупційного законодавства відносно нотаріусів.

АСОЦІАЦІЯ ПРИВАТНИХ НОТАРІУСІВ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

61002, м. Харків, вул. Ольмінського, буд. 6.
код ЄДРПОУ 24275948, п/р. 2600700114657 в АТ “РЕГІОН-БАНК” у м. Харкові, МФО 351254
(057) 714-27-90, (057) 714-27-89

Вих. № 4 від „ 12 ” березня 2010 року
На №_____ „___” _______ 2010 року

Президенту України
Януковичу В.Ф.

Вельмишановний пане Президент!

10 березня цього року Верховна Рада України прийняла ряд законів спрямованих на зняття суперечностей у законодавстві про боротьбу із корупцією. Одночасно було прийнято закон про відтермінування вступу в дію пакета антикорупційних законів до 01.01. 2011 р.

Повинні зауважти, що, на превеликий жаль, не всі протиріччя, пробіли були усунуті в законах прийнятих 10.03.2010 р. На їх подолання спрямовані законопроекти подані народними депутатами України (№ 4119, №5466, №5468, №5470, №5493-1, №6143), які не були розглянуті у зв’язку із першочерговістю вирішення важливих для країни питань створення парламентської коаліції та формування уряду країни.

Вважаємо, що рішення Верховної Ради України з цього приводу повинні бути підтримані у повному обсязі. Підставами для такої позиції є наявність чисельних неузгодженостей у антикорупційному законодавстві, які так і залишились неврегульованими. На вказані пробіли неодноразово звертали увагу народні депутати, представники юридичної наукової громадськості і практики.

Основне питання, яке залишається спірним, пов’язане із визначенням кола суб’єктів корупційних діянь. У прийнятому Законі України „Про засади запобігання та протидії корупції” (Відомості Верховної Ради України, 2009, № 45, ст. 691) в ст. 2 воно визначено надзвичайно широко. Це може призвести до невиправданого посилення репресії в країні, зміни вектору політики у сфері боротьби зі злочинністю з гуманізаційного на антигуманізаційний, призведе до зростання прошарка осіб притягнутих до юридичної відповідальності, що суттєво вплине на моральний клімат у суспільстві.

Одночасно, визначаючи в якості суб’єктів корупційних діянь ті чи інші категорії осіб, законодавці не врахували вже існуючі механізми правової відповідальності, які поширюються на вказаних осіб, що привело до фактичного дубляжу відповідальності. Будучи представником нотаріальної громадськості України, дозволю собі проілюструвати ці положення на прикладі нотаріусів. Так, визначаючи нотаріусів в якості суб’єктів корупційних діянь, законодавці визначили як корупційнй, такі дії, як: одержання неправомірної вигоди, підкуп, незаконне сприяння фізичним та юридичним особам, порушення обмежень щодо заняття підприємницькою діяльністю та вимог щодо сумісництва, незаконне входження до складу правління чи інших керівних органів суб’єктів господарювання та т. ін. За усі ці дії передбачено накладення адміністративного штрафу. Одночасно чинне законодавство “Про нотаріат” за ці ж самі дії передбачає більш суворе покарання – позбавлення особи права на заняття нотаріальною діяльністю, що по суті є більш суворим видом відповідальності.

Наступна проблема пов’язана із спільною роботою родичів. Знов таки прокоментуємо це на прикладі нотаріусів. Надзвичайно поширеним у нашому середовищі є таке явище як династія. Часто батьки, які мають значний досвід роботи передають його своїм нащадкам, приймаючи їх на роботу в якості помічників нотаріусів. Викає питання: що у цьому поганого? Яка у цьому корупція? Така заборона призведе до розриву професійних спадкових зв’язків, які вітаються у цивілізованих країнах. Одночасно в умовах економічної кризи і викликаного нею високого рівня безробіття, “на вулиці” залишаться десятки, сотні громадян, що теж негативно вплине на моральний стан суспільства.

Існують і інші проблеми, які потребують свого законодавчого випрішення. Шлях прийняття законів з прискоренним введенням в дію і подальшого їх постійного вдосконалення не вбачається перспективним. Як юристи вважаємо, що закон повинен бути відпрацьованим на 100 % з тим, щоб до нього не повертатись щонайменше 5-7 років. Тоді можна вести мову про стабільність законодавства, про правову державу.

На ліквідацію цих та інших пробілів і суперечностей і спрямовані законопроекти подані народними депутатами, які залишились нерозглянутими 10.03.2010 р.

У зв’язку із наведеним звертаємось до Вас, пане Президент, з проханням підтримати прийняті Верховною Радою України Закони та дати можливість народним депутатам доопрацювати законодавство про боротьбу із корупцією, яке на нашу думку, у цілому, є надзвичайно необхідним Україні.

З повагою
Президент
Асоціації приватних нотаріусів
Харківської області Марченко В.М.

отримати