05 Червня 2014

Звернення до Президента НПУ щодо останніх законодавчих змін у нотаріаті України

Президенту НПУ,
керівнику робочої групи
при Міністерстві юстиції України
з підготовки проектів змін
стосовно нотаріальної діяльності
Василині Н.В.

ЗВЕРНЕННЯ

Після останніх нововведень з реформування, які, зокрема, стосуються нотаріату, вже навіть не складається враження, а фактично почалося ЗНИЩЕННЯ ПРОФЕСІЇ НОТАРІУСА!
Змінами до законів щодо оформлення спадкових прав країна по суті отримала таких собі КВАЗІ-нотаріусів в особі секретаря сільради, чого не існувало ніколи, навіть за часів СРСР.
Є велике сподівання на вето Президента щодо цього популістського закону, бо в іншому випадку нам треба чесно зізнатися самим собі, що на правову державу ми можемо не розраховувати.
Ні політична ситуація в державі, ні спроби здешевити процедуру оформлення спадщини не можуть бути виправданням такому юридичному нігілізму. Конституцією України передбачено, що не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ, за мовними або іншими ознаками. Ви розумієте, з якими складними юридичними колізіями доводиться стикатися нотаріусу-ЮРИСТУ при оформленні спадкових прав, і через неоднозначне законодавче регулювання відносин, які так чи інакше мають стосунок до оформлення спадщини, і через широке коло спадкоємців, які мають право на спадкування, і ще через цілий ряд дотичних до цивільного права правових галузей.
Які ПЕВНІ вимоги до осіб органів місцевого самоврядування, що наділені правом оформляти спадщину можуть бути рівнозначними з вимогами, які передбачені законом для нотаріуса, чи є такі ?
Ви очолили НПУ та робочу групу при Міністерстві юстиції України з підготовки проектів змін стосовно нотаріальної діяльності, то хіба такого реформування потребує нотаріат, хіба саме таке реформування сприятиме захисту прав і інтересів громадян та забезпечить безспірність їхніх прав?
Не оговтавшись від нових повноважень сільрад, ми отримали наказ Міністерства юстиції України від 23.05.2014 № 806/5 «Про внесення змін до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України».
Тут вже йдеться не тільки про компетенцію керованої Вами робочої групи, а постає питання підриву авторитету Міністерства юстиції України як органу, який не тільки регулює діяльність нотаріату, але й формує правову політику в державі, та має бути насамперед взірцем дотримання законів.

1. Почнемо з аналізу першої частини змін
«МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
НАКАЗ
23.05.2014 м. Київ № 806/5
Зареєстровано в Міністерстві юстиції
27.05.2014 за № 542/25319
Про внесення змін до Порядку вчинення
нотаріальних дій нотаріусами України
Відповідно до статті 21 Закону України «Про нотаріат»»
Проаналізувавши законодавство доходимо висновку, що ні редакція статті 2-1 «Державне регулювання нотаріальної діяльності», ні Закон України «Про нотаріат» у цілому не наділяють Міністерство юстиції України функціями податкового контролю, які є прерогативою виключно податкового органу, у тому числі і в установленні нових форм звітності.
Крім того, наказом Міністерства юстиції України затверджено посвідчувальні написи (у тому числі і для правочинів), які у своєму тексті мають окремий рядок: «Стягнуто плати».
Тому видача додаткових довідок про плату з проставленням на них печатки нотаріуса є не чим іншим, як збільшенням бюрократизму та паперової тяганини при нотаріальному оформленні.
Чи така мета реформування нотаріату?

2. Наступний момент
«1. Внести до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 року за № 282/20595 (зі змінами), такі зміни:
у розділі II:
пункт 1 глави 2 доповнити новим підпунктом такого змісту:
«1.21. Нотаріус зобов’язаний видати сторонам правочину письмову довідку про розмір плати за вчинення відповідної нотаріальної дії. Така довідка має бути підписана нотаріусом та скріплена його печаткою.»;»
Обов’язки нотаріуса однозначно та вичерпно визначені Законом України «Про нотаріат» у ст. 5 «Обов’язки нотаріуса», відповідно підзаконний нормативний акт не може доповнювати, розширювати норму Закону!
Також дивує розміщення нового обов’язку нотаріуса щодо видачі довідки в пункті за назвою «Документи, що подаються нотаріусу при вчиненні правочину про відчуження та заставу майна».
Це тільки збільшує ступінь абсурду!

3. І останній момент:
«пункт 3 глави 10 доповнити новим підпунктом такого змісту:
«3.29. У разі заведення спадкової справи та встановлення складу спадкового майна нотаріус надає спадкоємцю письмову довідку щодо переліку документів, необхідних для оформлення спадщини та видачі свідоцтва про право на спадщину, із зазначенням розміру плати за вчинення відповідних нотаріальних дій. Така довідка має бути підписана нотаріусом та скріплена його печаткою.»»
Тут взагалі творчий підхід, окрім вигаданих термінів, ще встановили взаємовиключні умови!
Редакція пункту виписана таким чином, що його, по-перше, реально виконати неможливо і, по друге, це додатково створює корупційну складову при перевірках нотаріуса.

Підсумок
Отримавши призначення на посаду Президента НПУ, Ви отримали не тільки надвисокі повноваження від усіх нотаріусів України, які нотаріуси делегували Вам для захисту, Ви несете ще й величезну відповідальність за майбутнє нотаріусів та і за майбутнє нотаріату! Ми стаємо свідками того, що нотаріат України стрімко розвалюється на очах, при повній бездіяльності Президента НПУ, який до того є ще і керівником робочої групи з підготовки проектів змін стосовно нотаріальної діяльності!
Ми делегували до робочої групи найсвітліші голови нашого великого колективу, а в результаті отримуємо такі недолугі нормативні акти!
Ми впевнені, якби вищезгадані зміни готувала робоча група, їх виписали б коректно та у чіткій відповідності до закону!
Виправдання на кшталт, що Ви тут ні до чого, не приймаються, тому що ці події мають надзвичайно важкі наслідки для професії, та і складно повірити в те, що Міністерство юстиції України не рахується з думкою єдиної в Україні самоврядної організації нотаріусів України.
Тому велике прохання, а точніше — термінова вимога: невідкладно зробіть усе, щоб виправити ці помилки — не просто обмежитись написанням листа Міністру або Президенту, а домогтися скасування реєстрації цього наказу та вето на вище обумовлений закон.

Приватні нотаріуси Марченко В.М
Харківського міського
нотаріального округу Самощенко О.А.
Харківської області
05.06.2014 Коссе Л.М.

отримати