06 Грудня 2013

Звернення до нотаріусів України щодо процедури делегування та порядку денного позачергового З,їзду нотаріусів України

Нотаріусам України
Шановні колеги!

04.12.2013 на засіданні Ради Нотаріальної палати України (далі — НПУ) прийнято рішення про проведення позачергового З’їзду НПУ 10.01.2014. За ініціативою знизу завдяки Вашій підтримці навіть після отримання неодноразових відмов нам вдалося змусити діюче керівництво НПУ оголосити позачерговий З’їзд нотаріусів України. Ми переконалися, що голос кожного практикуючого нотаріуса може бути не тільки почутий, а й може стати вирішальним при прийнятті доленосних рішень щодо майбутнього нотаріату України.
По-перше, хочу подякувати всім, хто не залишився байдужим до долі нотаріального самоврядування в Україні і підтримав своїм підписом ініціативу позачергового З’їзду нотаріусів України.
Але заспокоюватись, святкувати перемогу зарано. Президент та Рада НПУ все одно виявилися непослідовними та не включили до порядку денного питання про можливе дострокове відкликання з посад президента, Ради НПУ та інших виборних органів НПУ, хоча ми неодноразово наголошували на тому, що згідно зі ст. 16 Закону України «Про нотаріат» не нотаріус не міг бути обраний президентом НПУ.
Також, продовжуючи сумну традицію, президент та Рада НПУ знову приховують від нотаріусів оригінальний текст Протоколу засідання Ради НПУ від 04.12.2013, а замість цього на офіційному сайті НПУ виклали вільний його переказ з певними коментарями і до того ж зробили це анонімно — авторство і підпис під повідомленням відсутні.
Відповідно до Статуту НПУ кожний член НПУ має право одержувати інформацію про діяльність НПУ, зокрема з офіційного веб-сайту НПУ, тому вимагаю викласти на офіційному сайті НПУ повну скановану копію Протоколу засідання Ради НПУ від 04.12.2013, без виключень та купюр.
Також вимагаю викласти на офіційному сайті НПУ скановані копії Протоколів усіх попередніх засідань Ради НПУ без виключень та купюр!
На сьогодні зібрано близько двох тисяч підписів нотаріусів про вимогу скликання позачергового З’їзду (збір був практично зупинений Протоколом Ради НПУ № 6 від 07.11.2013 про оголошення позачергового З’їзду). Нотаріуси вимагають включення у порядок денний З’їзду певного кола важливих питань щодо самоврядування.
Керуючись п. 5.2 ст. 5 Статуту НПУ: «З’їзд нотаріусів України правомочний вирішувати будь-які питання діяльності НПУ», вважаю за доцільне при обранні делегатів на позачерговий З’їзд нотаріусів України уповноважити їх звернутися до З’їзду з пропозицією (вимогою) включення до порядку денного таких питань:
1. Вирішення на З’їзді нотаріусів України питання про визнання нелегітимним рішення Ради НПУ в частині, де члени Ради НПУ, Інспекції з питань професійної відповідальності нотаріусів НПУ та Ревізійної комісії НПУ визначені делегатами позачергового З’їзду нотаріусів України поза встановленою квотою.
Таке рішення Ради НПУ є прямим порушенням демократичних принципів Міжнародного союзу нотаріату та норм представництва.
Таким чином, керівництво НПУ безпідставно нав’язує нам 35 осіб делегатів, кількість яких перевищує норму делегування від кожної окремо взятої, зокрема, Автономної Республіки Крим, Вінницької області, Волинської області, Житомирської області, Закарпатської області, Запорізької області, Івано-Франківської області, Київської області, Кіровоградської області, Луганської області, Миколаївської області, Полтавської області, Рівненської області, Сумської області, Тернопільської області, Херсонської області, Хмельницької області, Черкаської області, Чернівецької області, Чернігівської області та м. Севастополя.
Кожний делегат представлятиме на з’їзді 10 практикуючих нотаріусів свого регіону, а кого представлятимуть 35 ніким не делегованих осіб? Питання риторичне…
2. Затвердження нової редакції Статуту НПУ, який буде передбачати:
– створення відділень (обласних палат) НПУ в кожній області України, містах Києві та Севастополі;
– обрання на демократичній основі членів Ради НПУ з обов’язковою умовою представництва від Автономної республіки Крим, кожної області та міст Києва і Севастополя;
– обрання президента НПУ з числа практикуючих нотаріусів (з досвідом нотаріальної практики не менш ніж 10 років) на демократичній основі шляхом таємного голосування;
– затвердження обов’язкового проведення щорічного З’їзду нотаріусів України з проведенням щорічного публічного звіту щодо доходів та витрат органами НПУ;
– значного зменшення порогу для призначення позачергового З’їзду нотаріусів України.
3. Дострокове відкликання з посад президента НПУ, членів Ради НПУ та інших членів виборних органів НПУ.
4. Обрання президента НПУ, Ради НПУ та інших органів НПУ.

Вкотре звертаюсь до кожного з Вас. Будьте ініціативними на конференціях! Не допустіть проведення формального з’їзду без включення питань, за які поставили свої підписи на заявах про вимогу проведення позачергового З’їзду нотаріусів України Ви та наші колеги. Інакше наше самоврядування нотаріусів так і залишиться самоврядуванням купки осіб.

З повагою
нотаріус Володимир Марченко

отримати