25 Листопада 2009

Звернення Голови Секції нотаріусів Асоціації правників України Володимира Марченко Про підтримку проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (реєстр. № 4100 від 20.02.2009 р., унесений Кабінетом Міністрів України

Голові Верховної Ради України
В. М. Литвину
Прем’єр-міністру України
Ю. В. Тимошенко
Голові Комітету
з питань правової політики Верховної Ради України
С. Г. Міщенку
Міністру юстиції України
М. В. Оніщуку

Про підтримку проекту Закону України
«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»
(реєстр. № 4100 від 20.02.2009 р., унесений
Кабінетом Міністрів України)

У зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» Кабінетом Міністрів України для розгляду Верховною Радою подано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (далі — законопроект).
У законопроекті пропонується внести зміни, які випливають із Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат», до Кримінального кодексу України, Кримінально-процесуального кодексу України, Кодексу торговельного мореплавства України, Цивільного кодексу України, Сімейного кодексу України, Господарського кодексу України, Закону України «Про заставу», Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», Закону України «Про господарські товариства», Закону України «Про акціонерні товариства», Закону України «Про кредитні спілки», Закону України «Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати», Закону України «Про охорону дитинства», Закону України «Про іпотеку».
Метою законопроекту є приведення законодавчих актів у відповідність із Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат».
Секція нотаріусів Асоціації правників України вважає цілком доцільними запропоновані загальні зміни, у тому числі і доповнення Кримінального кодексу України (далі — КК України) статтями 232-3, 350-1, та не згодна з наданим Головним науково-експертним управлінням висновком на проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (реєстр. № 4100 від 20.02.2009 р.) в частині зауважень та пропозицій щодо недоцільності внесення змін до КК України.

Головне науково-експертне управління помилково припускає можливість в кримінальному праві вільне трактування на кшталт: «можна припустити», «під втручанням в нотаріальну діяльність». Більше того, коли вони починають наводити як обґрунтування окремі статті КК України, то складається враження, що вони:
а) давно читали наведені статті;
б) не зовсім розуміють, хто такий нотаріус.
Виявляється є «втручання в нотаріальну діяльність», а є «просто втручання». Замість чітко визначеного поняття втручання за КК України пропонується суддям самостійно, на власний розсуд, вирішувати, що є «втручанням в нотаріальну діяльність», а що є «просто втручанням».
Цілком зрозуміло, що статтю 356 КК України „Самоправство” (як в принципі і усі інші наведені ними статті КК України) практично неможливо застосувати для захисту нотаріуса та нотаріального процесу.
Секція нотаріусів Асоціації правників України однозначно наголошує на терміновій необхідності прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (реєстр. № 4100 від 20.02.2009 р., унесений Кабінетом Міністрів України) у запропонованій редакції, оскільки його прийняття дозволить привести вказані законодавчі акти у відповідність із чинною редакцією Закону України «Про нотаріат».
Прийняття цього законопроекту дозволить зняти більшість суперечностей щодо застосування діючого законодавства, спростить доступ громадянам України до отримання нотаріальних дій та дозволить на європейському рівні захистити конституційні права громадян України.

З повагою

Голова
Секції нотаріусів
Асоціації правників України Володимир Марченко

отримати