31 Жовтня 2008

Звернення Ассоціаціі приватних нотаріусів Харківської області

Вих. № 9/08 від 31.10.2008
Голові Верховної Ради України
Яценюку А. П.

Голові Комітету Верховної Ради України
з питань бюджету
Деркачу М. І.

Шановні панове!

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України „Про державне мито”» за № 3288.
На нашу думку, цей законопроект готувався поспіхом, є економічно необґрунтованим і спрямований на порушення фундаменту та гарантій існування нотаріату України. До того ж він паралельно спрямований на звільнення від оподаткування заможних громадян та юридичних осіб, що, у свою чергу, призведе до значних втрат Державного бюджету і послабить захищеність його соціальної частини.
Також законопроект № 3288 не враховує економічне підґрунтя гарантування безпеки вчинення нотаріальних дій з питань видачі Свідоцтва про право на спадщину для громадян України.
Згідно зі ст. 27 Закону України «Про нотаріат» нотаріус — це єдина юридична професія, що несе повну матеріальну відповідальність за вчинення нотаріальної дії.
У разі прийняття змін у запропонованій редакції ця норма, що убезпечує та гарантує права громадян при зверненні до нотаріуса, втрачає свій реальний сенс і перетворюється на фікцію.
Ця норма є однією зі складових гарантії держави перед своїми громадянами при делегуванні частки своїх повноважень нотаріусам України.
Запропоновані цим законопроектом встановлення єдиної суми за видачу Свідоцтва про право на спадщину, незалежно від об’єму спадкової маси та від ступеню споріднення, у розмірі 2-х неоподаткованих мінімумів доходів громадян (34 грн) є прямим знищенням реальної гарантії з боку нотаріусів і держави економічної безпеки громадян України при зверненні до нотаріуса в разі отримання Свідоцтва про право на спадщину.

Отже запропонований проект ЗУ «Про внесення змін до статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України “Про державне мито”» за № 3288 є економічно й соціально недоцільним із таких підстав:
1) встановлення розміру ставки мита за видачу Свідоцтва про право на спадщину в редакції, запропонованій цим законопроектом, незалежно від об’єму спадкової маси та від ступеню споріднення, є прямим знищенням реальної гарантії з боку нотаріусів та держави України економічної безпеки громадян України при вчиненні нотаріальних дій відносно отримання правовстановлюючих документів на спадкове майно;
2) запропонований законопроект надає пільги передусім і виключно заможним громадянам та юридичним особам;
3) прийняття вказаного законопроекту призведе до значних втрат бюджету та послабить захищеність його соціальної частини.

З повагою

Президент
Асоціації приватних нотаріусів
Харківської області Володимир Марченко

отримати