12 Листопада 2008

Держреєстрація змін в установчих документах у разі виключення учасника з товариства

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

ЛИСТ від 25.07.2008 р. N 6320

Про надання роз’яснення

На Ваше звернення від 27.06.2008 N 5 щодо пакету документів, який необхідно надати державному реєстратору при внесенні змін до установчих документів, які пов’язані із зміною складу учасників юридичної особи повідомляємо наступне.
Вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю, згідно з частиною першою статті 145 Цивільного кодексу України, є загальні збори його учасників.
Відповідно до частини четвертої цієї ж статті до виключної компетенції загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю належить, зокрема, виключення учасника із товариства.
Статтею 64 Закону України «Про господарські товариства» також визначено, що учасника товариства з обмеженою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов’язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на основі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. При цьому цей учасник (його представник) у голосуванні участі не бере. Виключення учасника з товариства призводить до наслідків, передбачених статтями 54 і 55 цього Закону.
Так, згідно зі статтею 54 при виході учасника з товариства з обмеженою відповідальністю йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному (складеному) капіталі. Виплата провадиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу. На вимогу учасника та за згодою товариства вклад може бути повернуто повністю або частково в натуральній формі. Учаснику, який вибув, виплачується належна йому частка прибутку, одержаного товариством в даному році до моменту його виходу. Майно, передане учасником товариству тільки в користування, повертається в натуральній формі без винагороди.
Порядок проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи та пакет документів, що подається державному реєстратору, визначено статтею 29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон про реєстрацію).
Відповідно до частини третьої зазначеної вище статті у разі внесення змін до установчих документів, які пов’язані із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи, крім документів, які передбачені частиною першою цієї статті, додатково подається або копія рішення про вихід юридичної особи із складу засновників (учасників), завірена в установленому порядку, або нотаріально посвідчена копія заяви фізичної особи про вихід зі складу засновників (учасників), або нотаріально посвідчена копія документа про перехід частки учасника у статутному капіталі товариства, або нотаріально посвідчений документ про передання права засновника (учасника) іншій особі, або рішення уповноваженого органу юридичної особи про примусове виключення засновника (учасника) зі складу засновників (учасників) юридичної особи, якщо це передбачено законом або установчими документами юридичної особи.
Враховуючи зазначене вище, Держкомпідприємництво вважає, що у випадку, зазначеному у Вашому зверненні, при внесенні змін до установчих документів, які пов’язані із зміною складу учасників товариства, державному реєстратору необхідно надати пакет документів, передбачений частиною першою та частиною третьою статті 29 Закону про реєстрацію, зокрема, рішення уповноваженого органу юридичної особи про примусове виключення учасника зі складу учасників товариства, а саме, протокол повноважних загальних зборів цього товариства.

Голова
К. О. Ващенко

отримати