14 Липня 2010

Відкритий лист про створення Всеукраїнської професійної спілки нотаріусів .

Шановні колеги!
У державі склалася неприпустима ситуація — з набуттям чинності Законом України «Про нотаріат» (з 01.01.94) нотаріуси залишаються соціально незахищеними громадянами України, а саме: відсутні пенсійні гарантії; вони не захищені на випадок хвороби; не мають права на податковий кредит; не мають гарантованих оплачених щорічних відпусток; жінки-нотаріуси не мають можливості скористатися в повному обсязі допомогою при народженні дитини та допомогою по догляду за нею. Перелік соціальної незахищеності нотаріуса можна продовжувати без краю, і це при тому, що нотаріус є найбільш прозорий платник усіх податків і одночасно є гарантом безспірної юрисдикції.
Також необхідно відзначити, що держава з кожним роком збільшує навантаження на нотаріусів і це нормально, але при цьому питання захисту прав нотаріуса так і залишається відкритим.
Захист порушених прав нотаріуса повинна здійснювати професійна спілка нотаріусів, але сьогодні, як не парадоксально, в Україні законодавство про професійні спілки є, а професійної спілки нотаріусів немає.
Нотаріуси неодноразово, і зокрема на Першому Всеукраїнському з’їзді нотаріусів України (19.06.2009 р.), проголошували тезу про необхідність створення Всеукраїнської професійної спілки нотаріусів (далі — ВПСН).
Для розробки основоположних принципів створення ВПСН було здійснено плідну роботу: проаналізовано нормативну базу із залученням провідних юридичних фірм, які спеціалізуються на цьому напрямку; проведено консультації з найбільш знаковими профспілками України; максимально враховано всі побажання колег щодо майбутньої структури ВПСН та її статутних положень.
І як наслідок цієї роботи ми пропонуємо нотаріальній спільноті для ознайомлення проект Статуту Всеукраїнської професійної спілки нотаріусів (додаток 1) та протокол про створення первинної організації у Вашому регіоні (додаток 2).
З урахуванням того, що сьогодні питання існування ВПСН нагальне для кожного нотаріуса і практично в кожному регіоні України з ініціативи колег-нотаріусів створюються первинні профспілкові організації, запрошуємо Вас долучитися до процесу створення Всеукраїнської професійної спілки нотаріусів.

Контактний телефон: (050) 323-73-30

Додатки: 1. Проект статуту Всеукраїнської професійної спілки нотаріусів.
2. Протокол про створення первинної організації у Вашому регіоні.

З повагою,
за дорученням ініціативної групи Володимир Марченко