06 Жовтня 2008

  Відкритий лист народного депутата України І.Г. Бережної до українських нотаріусів

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ НАРОДНОГО ДЕПУТАТА УКРАЇНИ І.Г. БЕРЕЖНОЇ ДО УКРАЇНСЬКИХ НОТАРІУСІВ

Шановні колеги!

Я неодноразово мала честь спілкуватися особисто з Вами на чисельних форумах щодо проблем нотаріату, через відкриті листи та звернення в ЗМІ. Таким чином я постійно намагаюсь надати публічності законодавчому процесу, який відбувається навколо системи нотаріату.
Щиро вдячна кожному з Вас, за активну позицію та участь в нашій спільній, активній роботі над законодавчими змінами в сфері нотаріату. Жодні Ваші пропозиції не були проігноровані в роботі над законопроектами.
Наразі, хочу повідомити Вам про приємну та важливу новину, яка здатна якісно змінити роботу вітчизняної системи нотаріату і нарешті розпочати його реформу. Отже, 1 жовтня 2008 року Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» № 1425, який забезпечив консенсус між нотаріатом, державними органами і законодавцями та є результатом спільної, кропіткої роботи. Я з колегами зробила все, щоб цей закон максимально враховував пропозиції представників українського нотаріату, став компромісним та системним.
Я завжди підкреслювала, що для мене першочерговим завданням як законотворця є реформа нотаріату, представництво його інтересів в парламенті. І хочу Вам відзвітувати, що зробила все, аби це не залишилось тільки словами.
І хоч нам вдалося досягти якісного прориву та нарешті звернути увагу влади до проблем нотаріату, а також змусити до нього прислухатися, все ж таки хочу підкреслити, що прийняття Закону № 1425 є не достатнім кроком, щоб вирішити повністю всі проблеми галузі.
Тому я закликаю Вас до подальшої активної співпраці. Державі потрібен новий, комплексний закон про нотаріат, який би відповідав міжнародним стандартам, та був здатний покласти край правовому хаосу в системі нотаріату, зменшити корупцію в цій галузі та врегулювати процесуальні колізії.
Отже, проект нової редакції Закону України „Про нотаріат” №1286-1, що підготовлений мною та колегами-депутатами, був схвально сприйнятий представниками нотаріальної спільноти, науковцями та експертами. Він вже пройшов парламентські комітетські слухання та отримав відповідне рішення профільного Комітету: рекомендувати Верховній Раді взяти його за основу та прийняти в першому читанні. Також, мною підготовлений та поданий до профільного Комітету Нотаріальний процесуальний кодекс України, прийняття якого дозволить якісно регламентувати процесуальні аспекти нотаріальної діяльності, створити чіткі та передбачувані процедури вчинення кожної нотаріальної дії. Для мене дуже важлива думка кожного з Вас з приводу даних законопроектів. Ви можете ознайомитися з їх текстами на офіційному веб-ресурсі Верховної Ради України www.rada.gov.ua, на моєму персональному Інтернет сайті www. notar-berezhnaya.com.ua, а також обговорити його на професійному форумі на сайті www.yurradnik.com.ua. Крім того Ви можете надсилати свої пропозиції та зауваження до моєї приймальні. Я завжди відкрита до діалогу з колегами, оскільки шаную думку кожного з Вас.
Отже, я щиро сподіваюсь на подальшу підтримку, розуміння та співпрацю з Вами, бо наша спільна мета – цивілізована та ефективна система вітчизняного нотаріату, а її побудова, в свою чергу, потребує нашої подальшої скоординованої та наполегливої праці. І яким би чином надалі не розвивались політичні події в країні, хочу запевнити, що в моїй особі український нотаріат завжди буде мати дієвого захисника та представника своїх інтересів.

З повагою,

Ірина Бережна,
народний депутат України