23 Жовтня 2009

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНСЬКОЇ НОТАРІАЛЬНОЇ ПАЛАТИ ПАВЛОВОЇ Л. М.

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ
ДО ПРЕЗИДЕНТА
УКРАЇНСЬКОЇ НОТАРІАЛЬНОЇ ПАЛАТИ
ПАВЛОВОЇ Л. М.

Шановна Людмило Миколаївно!
Звернутися до Вас з відкритим листом мене змусили Ваші некоректні дії.
У серпні 2009 року Головним управлінням юстиції в Харківській області було проведено позапланову перевірку організації моєї нотаріальної діяльності. У вересні цього ж року було проведено таку ж перевірку організації нотаріальної діяльності нотаріуса Єрьоменка В. В. Підставою для проведення цих перевірок був Ваш, Людмило Миколаївно, лист як Президента Української нотаріальної палати до Міністерства юстиції України. Вас занепокоїло, що деякі приватні нотаріуси перебувають у штаті Національної юридичної академії України, таким чином порушуючи, на Вашу думку, Закон України «Про нотаріат». Цим перевіркам передував запит Міністерства юстиції до Національної юридичної академії України (знову ж таки ініційований Вами) щодо перебування у штаті академії Сульженко Ж. О. та Єрьоменка В. В.
Не треба лукавити, Людмило Миколаївно, ми з Вами знайомі не один рік. Ви чудово знаєте, що я та Єрьоменко В. В. є викладачами академії. Зокрема, на початку 2004 року ми спільно з Міністерством юстиції України на базі Національної юридичної академії України організували всеукраїнський семінар для нотаріусів України, в якому взяли участь близько 700 нотаріусів і, зокрема, Ви, Людмило Миколаївно. Тоді спільними зусиллями ми допомогли нотаріусам розібратися в новелах нового ЦК і СК України. Ми співпрацювали з Вами над новою редакцією Закону України «Про нотаріат». Харківська делегація нотаріусів підтримала Вас на виборах Президента Української нотаріальної палати. Ми мали надію, що Ваш життєвий досвід допоможе побудувати в Україні цивілізований нотаріат, організувати нотаріальне самоврядування європейського типу.
Але… наші погляди на майбутнє українського нотаріату розійшлися в багатьох принципових питаннях. Разом з іншими науковцями, а також нотаріусами, яким не байдуже майбутнє українського нотаріату, ми відстоювали і продовжуємо відстоювати позицію щодо квот, оскільки вони існують в усьому цивілізованому світі. Таким чином держава підтримує престиж нотаріальної діяльності і запобігає недобросовісній конкуренції в нотаріаті. Ви ж були першою, хто публічно заявив про необхідність скасування квот, та активно відстоювали цю позицію від свого імені та від імені всієї нотаріальної спільноти на засіданнях Комітету з правової політики Верховної Ради (хоча думка з цього питання в нотаріальної спільноти діаметрально протилежна Вашій). Ми пропонуємо запровадити демократичну організацію нотаріального самоврядування: «від низу до верху», з наданням широких повноважень місцевим органам нотаріального самоврядування. Ви ж наполегливо просуваєте ідею «партійної» (а як її ще назвати?) організації нотаріального самоврядування з концентрацією влади і фінансових потоків у «Центральному комітеті» — Палаті нотаріусів України.
Мабуть, Вам не подобається не тільки наша наукова діяльність, а й громадська діяльність Єрьоменка В. В. та матеріали, що періодично розміщуються на сайті Асоціації нотаріусів Харківської області: http://notaries.org.ua. Але на те вона і свобода слова, гарантована Конституцією України, щоб людина могла вільно висловлювати свої думки. Історія свідчить, що будь-яка влада, яка тримається на залякуванні та покорі, приречена. Л. В. Єфіменко, заступник Міністра юстиції, не раз справедливо зазначав, що, незважаючи на розбіжності в поглядах, діяти треба так, щоб потім не соромно було зустрічатися і дивитися один одному в очі.
Хочу Вас запевнити, Людмило Миколаївно, що особисто я буду відстоювати інтереси нотаріату так, як я їх розумію, навіть якщо з Вашої ініціативи будуть прийняті зміни до Закону України «Про нотаріат», якими буде заборонено науковцям (чи особисто Сульженко Ж. О. та Єрьоменку В. В.) займатися нотаріальною діяльністю.
Та, може, я помиляюсь? Можливо, Ваші дії обумовлені не особистими мотивами, а щирим занепокоєнням за престиж професії нотаріуса, намаганням «очистити» ряди нотаріату від осіб, які мають зухвалість викладати в навчальних закладах та займатися науковою діяльністю? Тоді я Вам співчуваю, бо доведеться в пошуках «порушників» вивчити сайти та штатний розпис усіх навчальних та наукових закладів України, починаючи з коледжів і закінчуючи Київським університетом туризму, економіки та права. Та чи це гідне заняття для людини, яка позиціонує себе як очільник нотаріальної спільноти України, захисник професійних інтересів нотаріусів? Наскільки мені відомо, за всю історію існування Української нотаріальної палати її керівництво жодного разу не зверталося до органів юстиції з вимогою провести перевірки діяльності «неугодних» нотаріусів. І взагалі, чи повинна Українська нотаріальна палата, яка існує за рахунок членських внесків нотаріусів, перетворитися з органу захисту професійних інтересів нотаріусів на контролюючий і караючий орган?
Шановна Людмило Миколаївно, я знала Вас як порядну, віруючу людину. Прикро, що Ви вдаєтесь до дій, які не мають нічого спільного ні з порядністю, ні з вірою.

Додаток на 1 с.:
Лист Міністерства юстиції України від 09.07.2009 № 8313-0-33-09-31

Ж. О. Сульженко Кандидат юридичних наук,
доцент Національної юридичної академії України
імені Ярослава Мудрого, приватний нотаріус
Харківського міського нотаріального округу

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
Україна, 01001, м. Київ вул. Городецького, 13
Тел./факс: (38-044) 278-37-23
09.07.2009 № 8313-0-33-09-31
На № _____
Начальнику
Головного управління юстиції
у Харківській області
Маміній Л. М.

У зв’язку з надходженням до Міністерства юстиції України звернення Президента Української нотаріальної палати Павлової Л. М. прошу перевірити факт перебування у штаті Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого приватних нотаріусів Харківського міського нотаріального округу В. В. Єрьоменка (кафедра трудового права), Ж. О. Сульженко (кафедра організації судових та правоохоронних органів) та здійснення ними викладацької діяльності як основної оплачуваної роботи.
Крім того, прошу надати інформацію щодо стану організації нотаріальної діяльності приватних нотаріусів В. В. Єрьоменка, Ж. О. Сульженко, наявності трудових книжок в реєстраційних справах зазначених нотаріусів, а також графіки прийому громадян та кількість вчинених ними нотаріальних дій за перше півріччя 2009 року.
Зазначену інформацію направити до Міністерства юстиції до 20 липня 2009 року.

Директор Департаменту нотаріату
та реєстрації адвокатських об’єднань Н. В. Ященко

Вик.: Долгова З. М., тел. 271-16-30

отримати